Školáci by mali siahnuť po knihe aj v lete

Mnohí z nás čítajú v lete viac kníh ako inokedy a práve počas prázdnin majú deti veľa času, ktorý si môžu vyplniť aj pravidelným čítaním kníh. Treba im len ponúknuť niekoľko možností na výber.

08.08.2017 10:00
Kniha čítanie Foto:
Aj dovolenku si môžete spríjemniť dobrou knihou.
debata

My dospelí sme vyrastali na klasických knihách, vymieňali sme si ich medzi sebou, chodili do knižníc a trávili v nich niekedy dlhé hodiny. Naše deti už od útleho detstva obklopujú technológie. Knihy tak často nahrádzajú mobily a tablety. Na tom by nebolo nič zlé, pokým tieto technológie nevytlačia do úzadia čítanie.

Počas prázdnin by však mali školáci vziať do ruky nejakú tú knihu. Čo robiť, ako ich motivovať? Niektorí rodičia majú problém s tým, aby sa dieťa o knihy vôbec zaujímalo. Nepoznajú knižnice a čítanie kníh berú skôr „ako za trest“.

Moderné technológie verzus kniha

S čím to všetko súvisí? Môže byť niekoľko dôvodov, prečo dieťa nemá záujem o čítanie. Najčastejšie sú to návyky, teda dieťa vidí dospelých, ktorí sú stále obklopení počítačmi a mobilmi. V rámci toho tak automaticky berie do ruky tablet a radšej surfuje na internete alebo sociálnych sieťach. Ak ich tlačená kniha teda nezaujíma, ponúknime im na výber z najmodernejších technológií. Treba aj z nich vyťažiť to, čo sa dá, pretože technológie môžu byť pri čítaní veľkým pomocníkom.

Ak nič nezaberá, skúste klasické knihy vymeniť za elektronické. Deti môžete aj takýmto spôsobom motivovať k čítaniu.

A tak listovanie v klasickej knihe môže nahradiť napríklad čítanie e-kníh. Všetko sa ráta, preto ak dieťa nejaví záujem o literatúru v bežnej forme, skúste mu dať do tabletu nejakú zaujímajú e-knihu. Možno iná forma čítania ho začne zaujímať oveľa viac. Interaktívne knihy sú momentálne čoraz populárnejšie. Skúste ich aj vy, čítanie takejto knihy môže byť pre malého školáka oveľa pútavejšie.

Buďte im príkladom. Ak školák vidí doma rodičov, ktorí čítajú knihy, je veľmi pravdepodobné, že aj on sám siahne po nejakej knihe. Veľmi dôležité je s čítaním začať už v predškolskom veku, kedy treba deťom veľa čítať a obklopovať ich knihami od útleho veku.

Odborníci tvrdia, že čítanie vašim deťom zlepšuje ich gramotnosť, vyjadrovacie schopnosti, štylistiku a nakoniec ich motivuje k tejto činnosti tiež. Takéto dieťa býva väčšinou oveľa lepšie pripravené na školskú dochádzku ako dieťa, ktoré neprichádza do kontaktu s knihami a samotným čítaním od rodičov.

Máte doma dostatok kníh?

Ďalším dôvodom, prečo dieťa nechce čítať, môže byť aj nedostatok vhodnej literatúry u vás doma. Umožnite mu široký výber kníh, z ktorých si môže vybrať tú, ktorá ho zaujme. Zájdite si do kníhkupectva a vyberajte spolu. Ak nemáte doma veľký priestor na knihy, zájdite si spoločne do knižnice a osvojte si túto aktivitu. Spoločná návšteva knižnice sa môže nakoniec stať veľmi obľúbenou činnosťou.

Ak dieťa nejaví záujem o knihy, začnite najskôr s časopismi a menšími publikáciami. Zistite, o čo sa najviac zaujíma a potom mu ponúknite knihy na vybranú tému. Dôležité však je vždy nechať výber na dieťa. Nezabúdajme, že aj čítanie má svoj čas. Niekomu sa lepšie číta ráno a niekto zas siahne po dobrej knižke poobede alebo večer. Nastavte si čas na čítanie tak, aby dieťa nebolo unavené, aby mu venovalo pozornosť a hlavne, aby nebolo do čítania nútené „teraz“. Pýtajte sa detí, čo čítali.

Školáci sú už zo školského prostredia zvyknutí na to, že ich testujú, kontrolujú a známkujú. Vy môžete urobiť kontrolu trošku jemnejšie. Po prečítaní určitej pasáže alebo textu sa porozprávajte s dieťaťom. Zistíte tak, či textu aj porozumelo. S čítaním s porozumením dnes majú problém aj väčší školáci, preto je dobré zistiť, ako je na tom vaše dieťa. Rozumie tomu, čo číta? Rozumie všetkým slovám v texte? Pýtajte sa detí aj na pocity, ktoré z knihy alebo textu mali, ako na nich vplývala a čo sa im páčilo alebo nepáčilo.

Rada na záver

Netreba však zbytočne tlačiť na pílu. Aj s čítaním treba začínať postupne, s menšími pasážami až sa postupne dopracujete k celej knihe. Na začiatok bude stačiť, ak si každý deň spoločne prečítate kúsok textu a dieťa si postupne začne čítať texty aj samé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #žiaci #čítanie #knihy #elektronické knihy #čítanie s porozumením