Výber strednej školy neodkladajte na poslednú chvíľu

Deviatakov čaká veľmi dôležitý krok, pretože práve tento školský rok sa budú musieť rozhodnúť, na ktorú strednú školu si podať prihlášku. Toto rozhodnutie bude možno jedno z najťažších, ktoré musia urobiť v nasledujúcich mesiacoch.

17.08.2017 16:45
deti, škola, trieda Foto:
Aj výber strednej školy môže byť pre žiakov stresujúci.
debata

Výber strednej školy je ťažkým orieškom nielen pre nerozhodných deviatakov, ale čelia mu i samotní rodičia. O niekoľko dní deti nastúpia do školy, čaká ich veľa povinností. Deviataci by však už mali začať s pomalým prieskumom stredných škôl. Na pomoc môžu prísť nielen učitelia, ale zíde sa aj rada od rodičov a výchovných poradcov.

Vyberať s rozvahou a nie unáhlene

Ako si správne vybrať? To pravdepodobne zistíte až vtedy, keď dieťa začne danú školu navštevovať. Nedá sa ani so stopercentnou istotou tvrdiť dopredu, že si dieťa vybralo správne. Je veľa študentov, ktorí po ukončení školy zmenili oblasť a pokračovali na vysokej škole úplne v inej sfére, prípadne si našli zamestnanie s iným zameraním. V prípade, že žiak a rodič bude poznať ponuku stredných škôl a bude prihliadať na predpoklady dieťaťa, môže výrazne znížiť riziko nesprávneho výberu.

Dnešní žiaci to majú napriek tomu oveľa jednoduchšie. Moderné technológie im umožňujú, aby si vyhľadali všetky potrebné informácie na internete. Vedia si tak pozrieť zoznam stredných škôl na Slovensku a vybrať si podľa zamerania, kraja alebo podľa iných špecifikácii tú správnu školu. O výbere školy sa môžu poradiť s výchovným poradcom, ktorý by im mal poskytnúť dostatok informácií, napríklad kritéria prijímacích skúšok. Mal by tiež oboznámiť študenta s vyhliadkami, ktoré po ukončení strednej školy má.

Žiaci si často vyberú strednú školu len z nutnosti. Nepoznajú svoje schopnosti, nepozerajú sa reálne na to, či ich škola bude baviť. V rámci rozhodovania preto treba prihliadať nielen na študijné výsledky žiaka, ale dôležité sú tiež jeho zručnosti a záujmy, ktorým sa venuje.

Deviataci sa môžu inšpirovať prostredníctvom internetu. Povzbuďte ich k tomu, aby si hľadali dostupné informácie, aby sa rozprávali s ostatnými rovesníkmi, ktorá škola sa páči im a porovnávali jednotlivé školy podľa toho, čo im môžu ponúknuť. Informácie na internete hľadajte aj spoločne.

Osobný zážitok môže poskytnúť najvernejší obraz toho, či na danú školu dieťa bude chcieť ísť. Väčšina stredných škôl organizuje deň otvorených dverí, kedy majú študenti možnosť nahliadnuť bližšie a spoznať konkrétnu školu osobne. Zistite, kedy majú jednotlivé školy otvorené svoje brány pre verejnosť a využite túto možnosť.

Žiaci si tak môžu pozrieť nielen školu, areál a učebne, ale majú šancu na rozhovor s niektorými študentmi a pedagógmi. Takto si môžu urobiť vlastný názor na školu, ktorú navštívia a bude sa im zároveň aj lepšie rozhodovať. Čím viac škôl si pozrú, tým získajú väčší prehľad o možnostiach ďalšieho štúdia a pomôže im to neskôr pri vypĺňali prihlášky.

Usmerniť a poradiť

A čo hovoria odborníci? Tí rodičom odporúčajú, aby pri výbere strednej školy podali dieťaťu pomocnú ruku. Porozprávali sa s nimi, čo by chceli robiť, keď vyrastú a taktiež s nimi sledovať všetky možnosti, ktoré školy poskytujú. Určite by to nemalo byť len rozhodnutie rodiča, kde pôjde jeho dieťa študovať. Ale malé usmernenie od dospelých môže nejednému tínedžerovi výrazne pomôcť. Nerozhodnúť sa hneď, ale nechať si čas na rozmyslenie a porovnávať možnosti, ktoré študent má.

Vráťte sa v čase, keď ste boli v jeho veku vy a skúste mu na základe toho poradiť, čomu by sa mal prípadne vyvarovať. Chybám, ktoré ste možno urobili vy. Alebo naopak, to dobré, čo pomohlo vám pri rozhodovaní.

O možnostiach štúdia sa treba zaujímať dopredu. Rozhovory na túto tému neodkladať až na posledné týždne pred podaním prihlášky. Vhodný čas je už začiatkom školského roka, kedy je ešte dostatok času a dieťa tak nebude cítiť tlak. Nebude sa rozhodovať na základe toho, že už nemá dostatok času na rozmyslenie, ale na základe vlastného presvedčenia, čo chce v živote robiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výber #deviataci #stredná škola #stredoškolské štúdium