Pamäť a mozog treba neustále trénovať

Prichádza obdobie, kedy sa študenti budú musieť učiť, pripravovať do školy a tráviť veľa času nad knihami. Ako si však zapamätať množstvo informácií, poučiek a nových vedomostí? Ako si ich uchovať v pamäti čo najdlhšie? Ľudský mozog sa vyvíja približne do 25. roku života. To znamená, že je potrebné si ho neustále cibriť a udržiavať v dobrej kondícií.

31.08.2017 17:21
žena, čítanie, okuliare, kniha, literatúra,... Foto:
Aj čítaním si trénujete pamäť a mozog.
debata

Hovorí sa, že pamäť je ako sval. To znamená, že aj svaly musíme stále používať a trénovať, inak nám ochabnú a to isto platí aj v prípade našej pamäte a mozgu. Aby bola pamäť dobrá aj vo vyššom veku, treba ju neustále cvičiť a žiť aktívne.

Školáci by sa mali o mozog a pamäť starať nielen dobrou životosprávou, fyzickým cvičením, ale treba sa venovať aj tréningu mozgu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si zlepšiť pamäť a rozhýbať mozog.

Zdravý životný štýl

Prvým krokom je teda nastavenie dobrej životosprávy. Vhodná strava dokáže s ľudským mozgom, koncentráciou a náladou priam zázraky. Odborníci odporúčajú do jedálnička zaradiť napríklad hlávkovú kapustu, brokolicu a karfiol. Tieto potraviny totiž prispievajú k lepšej pamäti. Koncentráciu podporuje pravidelná strava, ktorá je zložená minimálne z troch porcií denne. Odporúča sa aj konzumácia orechov.

Ak teda zapojíte do svojho programu vhodné stravovanie v kombinácii s pohybom na čerstvom vzduchu, zostáva už len samotné trénovanie mozgu. Ako na to?

Pamäť treba posilňovať

Predstavivosť, meditácie, čítanie, krížovky, logické hádanky a hlavolamy – aj to sú pomocníci, ktorí určite dokážu naštartovať myseľ k lepším výkonom.

Predstavivosť zlepšuje pamäť a veľa odborníkov sa zhoduje v tom, že najlepšie na zapamätanie je si konkrétnu informáciu predstavovať v rôznych situáciách. Práve tieto situácie často pomôžu nejednému študentovi spomenúť si na nejakú definíciu alebo správnu odpoveď.

Vhodné sú aj rôzne spoločenské hry, ktoré dokážu naštartovať mozog. Počas hry sa zabavíte s ostatnými spolužiakmi či rovesníkmi, zároveň si „potrápite aj mozgové závity“. Siahnite po kartách alebo šachu. Vynikajúce sú aj hry, kde musíte skladať z písmen slová či celé výrazy, popularite sa tešia aj kvízy s vedomostnými otázkami z rôznych oblastí.

O význame čítania určite netreba pochybovať, právom patrí medzi najlepších pomocníkov tréningu mozgu a pamäte. Podľa výskumov pravidelné čítanie viackrát do týždňa znižuje riziko demencie v staršom veku. Čítať nemusíte len knihy, siahnite aj po rôznych časopisoch, magazínoch, odborných publikáciách alebo si veľa čítajte na internete.

Mať príliš zamestnanú myseľ tiež nie je práve najlepšie. Najviac totiž zabúdame, ak máme príliš veľa povinností a úloh, ktoré si musíme pamätať. Na lepšiu pamäť je tak vhodná meditácia, pokoj a oddych. Toto všetko dokáže zlepšiť koncentráciu. S čistou mysľou vyriešite úlohy rýchlejšie a zapamätáte si oveľa viac.

Aj preto by si študenti mali postupne brať na plecia jednotlivé úlohy v škole a postupne sa pripravovať na vyučovanie. Systematické učenie má vplyv na to, ako rýchlo dokáže žiak učivo spracovať. Nenechávať si učivo a školské povinnosti na poslednú chvíľu, pretože tlak a stres má na pamäť skôr negatívny vplyv.

Otestujte sa

Aj keď v škole na vás čakajú testy a písomky, urobiť si doma dobrý test, nemusí byť na zahodenie. Na internete je veľa testov osobností, zručností, vedomostí, IQ testov, jazykových testov a podobne. Niektoré testy sú naozaj veľmi nápadité a zábavne. Vedieť o sebe viac z tohto pohľadu môže byť pre každého len prínosom. Nájdite si na internete testy a raz za čas sa otestujte, ako na tom ste.

Rada na záver

A nezabúdajte na to, že aj pri domácom učení sú dôležité prestávky. Pravidelne si treba urobiť menšiu pauzu, nadýchať sa čerstvého vzduchu a načerpať energiu. Ak vás na druhý deň čaká ťažká písomka či náročný test, nestrávte celý večer nad knihami bez prestávky. Urobte si krátke pauzy a spíšte si, čo už viete a zvýraznite si to, čo si potrebujete zopakovať. Všetko, čo si zopakujete, si zároveň s niečím spojte. Takéto asociácie sú veľmi dobré pri učení, najmä ak máte málo času na učenie a ťažká skúška sa blíži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #koncentrácia #rozum #tréning mozgu