Čo robiť, ak sa mi v škole nedarí?

Aj tí najlepší študenti majú občas problémy v škole. Nemusí sa to hneď týkať len prospechu. S neúspechom sa totiž stretávame všetci.

19.09.2017 19:45
žena, štúdium, maturita Foto:
Občas sa nedarí aj najlepšiemu študentovi. Dôležité je to, aby sa vedel opäť naštartovať k lepším výsledkom.
debata

V živote sú situácie, kedy sa nám nedarí alebo jednoducho nemáme svoj deň. Niečo podobné určite zažil každý študent a stretol sa s určitou formou neúspechu. Niekedy je to v podobe horšej známky, môže to byť aj v rámci nevydarenej eseje či projektu, prípadne poznámky alebo predvolania rodiča do školy. Niekedy nemusí ísť o horšiu známku, ale pocit z vykonanej práce nie je dostačujúci a žiak cíti, že s výsledkom nie je spokojný. Tieto a podobné pocity zažíva raz za čas každý z nás.

Najčastejšie bojujú s „neúspechom“ prváci – či už hovoríme o základnej alebo strednej škole, ale tiež sa to môže týkať mnohých vysokoškolákov, ktorí práve nastúpili do prvého ročníka. Dôvodom môže byť aj množstvo úloh a učiva, ktorých je v novej škole akosi viac. Je prirodzené, že prechod na vyšší stupeň si vyžaduje viac povinností. Všetko sa dá však zvládnuť, treba si len nájsť svoj spôsob a režim.

Správny čas na učenie

Menší žiaci by určite nemali pri učení tráviť dlhé hodiny, respektíve by nemali robiť úlohy pred spaním. Mala by tam byť určitá rezerva na to, aby si žiak stihol aj oddýchnuť, prečítať si nejakú knihu, pozrieť niečo v televízii, zahrať sa s ostatnými súrodencami alebo nejak inak tráviť voľný čas.

Starší študenti to majú ťažšie, pretože aj domácich úloh a učenia každým ročníkom pribúda. Stredoškoláci a vysokoškoláci bežne trávia nad knihami niekedy aj celé noci. Správne načasovanie je však nesmierne dôležité, aby takéto učenie malo svoj efekt. Starší študenti by si mali preto nájsť svoj režim a čas, kedy im najviac vyhovuje, aby sa pripravovali na vyučovanie.

Nezabúdajte na pravidelné prestávky. V miestnosti, kde sa študent učí, si dopriať veľa čerstvého vzduchu a nejaké malé rozptýlenie po dlhšom učení určite pomôže tiež. V škole sú takisto pravidelné prestávky, vyučovacie hodiny sú nastavené na 45 minút.

Učiť sa na striedačku

Niektorí odborníci hovoria, že študenti by si pri učení mali jednotlivé predmety striedať. To znamená, že neučiť sa dlhé hodiny len jeden predmet, ale ľahší predmet striedať s ťažším. Všetko je však veľmi individuálne, pretože niektorí študenti sa tiež dokážu lepšie sústrediť len na jednu vec. V každom prípade platí, že si treba otestovať takú formu, ktorá je pre daného študenta najlepšia.

Čítanie nahlas a poznámky zlepšujú pamäť. Starší študenti si zvyknú poznámky či skriptá požičiavať, vždy je však dobré si urobiť do nich ešte vlastné poznámky alebo si aspoň vyznačiť farebne to, čo potrebujem. Ak má študent možnosť poprosiť súrodenca alebo rodiča o preskúšanie, bola by to naozaj škoda, ak by tak neurobil. Práve takýmto opakovaním si najčastejšie zapamätá najviac učiva. Prípadne, ak mu „skúšajúci“ občas do odpovede doplní to, na čo zabudol.

Pozor na stereotyp

Stereotyp môže občas zabíjať akúkoľvek snahu o učenie. Čo to znamená? Ak má študent pocit, že všetko robí príliš rutinne a nedokáže sa na nič sústrediť a neustále rozmýšľa o tom, ako robí každý deň to isté, pravdepodobne bude musieť svoje zaužívané spôsoby zmeniť. Napríklad sa neustále učí v rovnakom čase, na rovnakom mieste, v rovnakej polohe. Čo tak skúsiť učenie vonku? Ak je pekné počasie, môže aj hodina v parku s dobrými poznámkami urobiť hotové zázraky. Niekomu zas pomáha, ak sa môže pri učení hýbať, napríklad si opakuje učivo a popritom sa pomaly prechádza. Niekomu zas vyhovuje uzavretý priestor. Niekedy stačí naozaj málo a zrazu ide učenie oveľa ľahšie. Takže aj malá zmena môže priniesť pozitívne výsledky.

Rýchla adaptácia

Aby sa študentom v škole darilo, mali by vedieť prijať nové prostredie. Treba si uvedomiť, že neustále sa všetko vyvíja, a tak je to aj so školou. Prichádzajú noví spolužiaci, nové učivo a s tým prirodzene aj viac povinností, ťažšie skúšky. Ak sa študent dokáže rýchlo adaptovať, tak určite sa aj prvotný neúspech neskôr premení na úspešne zvládnuté skúšky či dobre napísaný test. Čím rýchlejšie človek dokáže prijať zmenu, tým rýchlejšie si vie poradiť s určitým problémom.

Na záver ešte určite treba spomenúť aj pozitívny prístup. Študenti, ktorí premýšľajú skôr pesimisticky, pravdepodobne nedosiahnu také výsledky v škole ako tí, ktorí sú naladení optimisticky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #neúspech #zlé známky