Otázky a odpovede: O úveroch a účtoch pre študentov

Prečítajte si odpovede bánk súvisiace s poskytovaním špeciálnych úverov pre študentov a taktiež s ich ponukou študentských účtov.

04.10.2017 06:00
študenti Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Ponúkate špeciálny úver pre študentov vysokých škôl na financovanie štúdia? Aké podmienky musia študenti splniť na jeho získanie? Ak nie, aký úver by ste im mohli poskytnúť a za akých podmienok?

2. Ponúkate špeciálny študentský účet? Ak nie, aký účet by ste im odporučili?

ČSOB banka

1. Špeciálny úver pre študentov určený na financovanie štúdia banka neponúka. Študenti môžu využiť povolené prečerpanie do 300 eur so zvýhodnenou úrokovou sadzbou alebo študentskú kreditnú kartu.

2. Pre mladých a študentov vo veku od 15 do 28 rokov ponúka FUN účet. Klienti ho majú do 19. roku života automaticky bez poplatku. Bez poplatku ho môžu mať aj neskôr, ak pokračujú v štúdiu a banke predložia doklad o dennom štúdiu (pozn. – stačí, ak ho predložia raz v 19. roku a majú ho bez poplatku do 25. roku. Ak predložia v 25. roku doklad, že ešte stále študujú, tak ho majú ďalej bez poplatku až do veku 28 rokov). Študenti, ktorí si otvoria účet do 31. októbra, získajú od ČSOB aj vreckové na nový školský rok. Za otvorenie účtu on-line im dá automaticky 5 eur, ďalších 15 eur získajú za prvú platbu kartu a ďalších 15 eur za na inštalovanie mobilnej aplikácie ČSOB SmartBanking.

Banka špeciálne odmení tých študentov, ktorí na sebe pracujú. Vezme ich na šesť dní do mekky technologických firiem. Stačí, ak na instragram pošlú svoju fotku, ako makajú s hashtagom #SENfrancisco. Dvaja študenti tak na vlastné oči uvidia centrály Facebooku a Googlu, zavítajú do Tesly a Nečuma Makaj ich dostane navyše aj na Stanford.

Mladí získavajú k FUN účtu embosovanú bezkontaktnú kartu Visa Classic. Môžu tiež využiť povolené prečerpanie účtu do výšky 300 eur. Majitelia FUN účtu môžu požiadať aj o študentskú kreditnú kartu s úverovým limitom 300 eur a 55-dňovým bezúročným obdobím. Študenti získajú dokonalý prehľad vo financiách a pohyboch na svojom FUN účte vďaka aplikácii ČSOB SmartBanking alebo prostredníctvom internetbankingu. Majitelia FUN účtu si môžu vyberať hotovosť z bankomatov patriacich do skupiny KBC v Európe za zvýhodnený poplatok.

Fio banka

1. Špeciálne pôžičky na financovanie štúdia banka neponúka. Študenti druhého a vyššieho ročníka vysokej školy môžu získať prečerpanie na osobnom účte až do výšky 350 eur. Stačí mať vo Fio banke bezplatný účet, prísť do niektorej z jej pobočiek a priniesť so sebou potvrdenie o štúdiu a doklad totožnosti (občiansky preukaz alebo cestovný pas).

2. Banka nemá žiadne zložité balíky, nemá rôzne typy účtov pre mladých a starších klientov. Naopak, ponúka rovnako výhodné účty všetkým – študentom, zamestnancom, podnikateľom a seniorom. Osobný účet spoločnosti Fio je bezplatný a klient nemusí spĺňať žiadne podmienky. Klienti majú zadarmo jeho založenie aj vedenie, ako aj všetky platby v eurách v rámci SEPA, korunové platby do Českej republiky, dve platobné karty pre majiteľa účtu a inú osobu, prvý mesačný výber z akéhokoľvek bankomatu na svete, vklad a výber hotovosti v pobočke, internetbanking, smartbanking a možnosť vybrať si vlastné číslo účtu.

mBank

1. Takýto produkt banka nemá v ponuke.

2. Ponúka tri typy bežných účtov pre rôzne vekové segmenty. Pre najmenších je určené mKonto, ktoré rodičia môžu založiť dieťaťu pri narodení a dieťa ho môže využívať do 15 rokov. Mladí ľudia od 15 do 18 rokov si môžu mKonto založiť sami a nepotrebujú súhlas rodičov. Klienti od 18 rokov môžu používať bežné mKonto.

Poštová banka

1. Špeciálne úvery pre študentov banka nemá k dispozícii. Rodičom študenta však vie poskytnúť Dobrú pôžičku až do 25 000 eur, ktorú môžu využiť na čokoľvek, s úrokovou sadzbou od 6,5 %.

2. V ponuke má Dobrý účet Junior, ktorý je spoplatnený sumou 1 euro mesačne. Balík služieb k Dobrému účtu Junior obsahuje všetky služby, ako je mobilná aplikácia, internetbanking, SMS správy pre prehľad o zostatku na účte, až štyri platobné karty pre majiteľa alebo disponenta podľa výberu, zadarmo jeden výber hotovosti mesačne z bankomatu inej banky v mene euro na Slovensku alebo v zahraničí. Navyše má klient možnosť získať rýchlu rezervu vďaka povolenému prečerpaniu, a to až do výšky 300 eur. Výhodou je aj program Peniaze s5, keď klient získa zľavy pri platbe kartou u vybraných obchodníkov.

Slovenská sporiteľňa

1. Ponúka študentom denného štúdia (už od prvého ročníka) a interným doktorandom vo veku od 18 do 26 rokov zvýhodnený Spotrebný úver na Čokoľvek pre vysokoškolákov. Tento úver vo výške od 1 000 do 8 500 eur poskytuje všetkým študentom bez ohľadu na to, v akej krajine študujú. Snaží sa tak pomôcť vysokoškolákom s financovaním štúdia, nákladov na študijné pobyty a kurzy doma či v zahraničí či s úhradou nečakaných výdavkov. Doba splácania je 1 až 8 rokov. Je to bezúčelový úver, preto nie je potrebné dokladovať, na čo boli poskytnuté finančné prostriedky použité.

Všetkým študentom poskytuje tieto úvery s rovnakou úrokovou sadzbou 8,5 % ročne, ktorá zostáva nezmenená až do konca doby splatnosti úveru. Tento úver poskytuje bez spracovateľského poplatku a bez mesačného poplatku za správu úveru. Rovnako neúčtuje žiadne poplatky pri predčasnom splatení alebo mimoriadnej splátke. Úver je bez akýchkoľvek poplatkov, s jednotnou úrokovou sadzbou, poskytnutý na počkanie. Stačí vyplniť žiadosť a predložiť dva doklady totožnosti + potvrdenie o štúdiu. V žiadosti je potrebné uviesť aj spoludlžníka s akceptovateľným príjmom. V praxi je takýmto spoludlžníkom najčastejšie rodič alebo iná študentovi blízka osoba. Pokiaľ má študent svoj samostatný príjem, môže požiadať o bežný Spotrebný úver na Čokoľvek so štandardnými podmienkami.

2. Banka ponúka Space účet Študent: mesačný poplatok za vedenie účtu: 0 eur, vek: 15 – 26 rokov; po dovŕšení veku 20 rokov je potrebné predkladať raz ročne potvrdenie o návšteve školy, až dovtedy má mladý človek nárok na používanie študentského účtu bez akéhokoľvek dokladovania. Zloženie účtu: internetbanking, mobilné aplikácie SporoApps, bezkontaktná debetná platobná karta Space Visa Electron aj s vlastným dizajnom, neobmedzené platby kartou a výbery z bankomatov SLSP a skupiny Erst, zadanie, zmena a realizácia trvalých príkazov a inkás neobmedzene, všetky elektronicky prijaté a odoslané platby v eurách, SMS správy o pohyboch na účte nad 20 eur.

Súčasťou karty Space Visa Electron je program Sphere Young, vďaka ktorému môžu študenti nakupovať so zľavami od 5 do 30 % u viac ako 10 000 partnerov v SR a ČR. Výhodu je Vernostný program Slovenskej sporiteľne Odmena+, s ktorým študent pri nákupe u partnerov SLSP získava časť sumy nákupu späť na svoj účet (platí napr. v predajniach NAY, Exisport a mnohé iné). Študenti vo veku 18 a viac rokov si môžu účet založiť jednoducho on-line aj bez návštevy banky.

Tatra banka

1. Špeciálny produkt banka neposkytuje. V prípade záujmu má žiadateľ možnosť získať štandardný bezúčelový úver. Ak nemá žiadateľ bankou akceptovateľný príjem, je potrebné, aby pristúpil do úveru aj spoludlžník s akceptovateľným príjmom. Schvaľovací proces je u každého klienta individuálny.

2. Študentom ponúka Študentský účet zadarmo, teda za 0 eur. Pre 15– až 19-ročných je zadarmo automaticky. Po dovŕšení 20 rokov stačí len raz predložiť potvrdenie o návšteve školy a Študentský účet je následné bezplatný až do dovŕšenia 26. roku. Študent získa svoju platobnú kartu na počkanie v ktorejkoľvek pobočke. Študentský účet je plnohodnotným účtom. To znamená, že študent môže využívať všetky inovácie rovnako ako dospelý klient: internet banking a mobile banking (24/7), službu Tatra banka VIAMO, mobilné platby, výber z bankomatu mobilom, hlasovú biometriu, SMS notifikácie o pohyboch na účte. Samozrejmosťou je aj neobmedzený počet výberov z bankomatov Tatra banky a bankomatov v rámci skupiny RBI AG či neobmedzený počet platieb kartou doma a v zahraničí. Študent má možnosť sporiť si na Sporiacom systéme, pričom sporenie si môže nastaviť podľa seba. Peniaze má študent kedykoľvek k dispozícii.

UniCredi bank

1. Pre študenta banka odporúča spotrebný bezúčelový úver s názvom Presto úver od 650 eur až do výšky 25 000 eur s možnou dobou splatnosti od 12 do 84 mesiacov. Úroková sadzba je garantovaná počas celého obdobia splácania úveru. Do 10 000 eur banka poskytne úver aj bez pristúpenia spoludlžníka. Stačí pri žiadosti o úver preukázať dostatočný príjem. V prípade, že študent nemá dostatočný príjem, je možné pristúpiť k záväzku cez jeho rodičov.

2. Pre študentov by odporučila UKonto. Ide o účet s bezplatnými výbermi zo všetkých bankomatov doma i vo svete zadarmo. Zadarmo, bez akejkoľvek podmienky, ho majú všetci mladí do 26 rokov vrátane.

Možnosti financovania štúdia

  • finančné zdroje od rodičov, respektíve príbuzných
  • práca popri štúdiu (brigády, zamestnanie, podnikanie, platené stáže)

Štipendium

  • sociálne, motivačné (prospechové)
  • štipendijné programy
  • vládne bilaterálne štipendiá (medzivládne dohody)
  • národný štipendijný program, Štipendium M. R. Štefánika
  • univerzitné štipendiá (dohody medzi jednotlivými slovenskými a zahraničnými univerzitami)
  • fond na podporu vzdelávania
  • neštátny účelový fond na poskytovanie pôžičiek študentom vysokých škôl
  • určené pre každého študenta dennej alebo externej formy na Slovensku alebo na zahraničnej vysokej škole, ak je toto štúdium prvé
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
škola, peniaze Ilustračné foto.

Bankové úvery:

  • spotrebné úvery, určené na financovanie nákladov spojených s denným alebo diaľkovým štúdiom na vysokej škole
  • povolené prečerpanie na účte na prekonanie krátkodobého zvýšenia výdavkov

Tretí sektor

  • nadácie, neziskové fondy, mimovládne organizácie
  • napr. Programy Slovenskej akademickej informačnej agentúry, Karpatská nadácia, Nadácia otvorenej spoločnosti, Nadácia Charta 77
  • zahraničné nadácie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #banky #študentská pôžička