Rodičia školákov by nemali byť len pasívnymi pozorovateľmi

Školský kolotoč je niekedy náročný a nemusí ho zvládať každé dieťa či rodič. Prečo? Domáce úlohy a príprava na vyučovanie, zhon v rámci školských aktivít, ale aj rôzne záujmové krúžky – to všetko si vyžaduje veľa pozornosti nielen zo strany školáka, pozornosť sa pýta aj zo strany rodičov.

17.10.2017 08:00
deti, rodičia Foto:
Menších žiakov treba pravidelne kontrolovať, aké dostali úlohy a čo sa majú učiť doma.
debata

Existuje veľa spôsobov, ako pomôcť žiakom pri ich výkone v škole. Na internete dnes už nájdete niekoľko rád a tipov, ako zlepšiť známky svojho dieťaťa, ako mu pomôcť pri domácich úlohách, odborníci radia, čo robiť v prípade, že sa dieťaťu v škole nedarí. Na každý problém ponúka internet riešenie.

Rodič a škola

Či sa bude dieťaťu v škole dariť, môžu výrazne ovplyvniť aj rodičia. Aké sú však ich povinnosti? Vedia rodičia, čo by mali robiť a čo je nevyhnutné vedieť, prípadne čo by mali sledovať? Okrem zaujímavých rád, ako pomôcť školákovi, by si mali rodičia uvedomiť svoju úlohu a povinnosti v rámci školy. Každého rodiča totiž spájajú rovnaké aktivity – pomoc s úlohami, sprevádzanie do školy, pomáhanie pri učení, sledovanie toho, čo sa v škole deje.

Rodičov školákov určite spája to, že by mali svojim deťom byť nápomocní aj pri učení doma, mali by mať pre nich čas a pochopenie pri riešení ťažších situácii v škole. Zároveň by mali poznať školské prostredie, ľudí okolo – od spolužiakov, učiteľov až po rodičov ostatných spolužiakov. Týchto pár tipov môže výrazne pomôcť k tomu, aby sa žiak dokázal začleniť do kolektívu a vyučovania a zároveň, aby rodič vedel dosť o aktivitách svojho dieťaťa v škole. V neposlednom rade to, aby vedel, ako sa školákovi v nej darí.

Čo by mal vedieť každý rodič, ktorý má doma školáka?

V prvom rade by mal poznať školské prostredie, spolužiakov, učiteľov, ktorí sú v kontakte s dieťaťom. Na druhej strane ani príliš horliví či aktívni rodičia nie sú zárukou toho, že sa dieťaťu bude v škole za každých okolností aj dariť. Rodič by však určite mal osobne poznať toto prostredie a pravidelne sa rozprávať s triednym pedagógom, prípadne by mal osloviť aj vychovávateľku a spoznať kolektív dospelých, ktorí sú v kontakte s dieťaťom v rámci vyučovania a po vyučovaní.

Prečo je to vhodné?

Deti sa zvyknú správať inak v domácom prostredí a inak v škole, kde ich už rodičia nevidia. Rodičia tak často netušia, ako sa dieťa bežne správa, keď nie je pod jeho drobnohľadom. Rovnako to súvisí aj s tým, že si rodičia vedia urobiť obraz o tom, ako ich dieťa spolupracuje s ostatnými rovesníkmi a ako vie riešiť prípadne problémy v škole.

Spoznať ostatných rodičov môže rodič prostredníctvom školských schôdzok, triednych stretnutí a mimoškolských aktivít, na ktoré dieťa zvykne chodiť po vyučovaní s ostatnými spolužiakmi. Niekedy aj rozhovor s ostatnými rodičmi môže odhaliť nejeden problém – šikana, nevhodné správanie dieťaťa voči ostatným rovesníkom a podobne.

Od učiteľov získať prehľad o tom, ako dieťa v škole napreduje – v čom je dobré a naopak. Čo mu robí problémy a v čom by sa malo zlepšiť.

Správne načasovanie na úlohy

Robiť si domáce úlohy v čase, kedy to vyhovuje školákovi. Každý má iný rytmus. Nechávať si však úlohy na neskorú večernú hodinu nemusí byť práve najšťastnejšie riešenie, pretože vtedy sa už dokáže sústrediť len málo ľudí.

Niektorí žiaci potrebujú po príchode zo školy menší oddych, v takomto prípade ich nenútiť robiť si úlohy hneď po príchode domov. Hodinku či dve domáca úloha počká, ale neodkladať si ju až dovtedy, keď už dieťa ide pomaličky do postele. Všeobecne sa hovorí, že do tej 18:00 hod by mali mať žiaci úlohy do školy hotové.

Nezabúdať na kontroly. Menších žiakov treba pravidelne kontrolovať, aké dostali úlohy a čo sa majú učiť doma. Pri vypracovaní im buďte „po ruke“, aby sa mohli čokoľvek spýtať. Menší školáci potrebujú často pomoc dospelých pri riešení úloh, potrebujú sa poradiť a podobne. Určite však neriešte domáce úlohy za svoje deti. Nerobte prácu za ne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #učenie #príprava do školy #domáce úlohy