Plánovanie štúdia pred skúškami je polovica úspechu

Náročné obdobie v škole – písomky, skúšky, testy. Ako to všetko prežiť a šťastne absolvovať? Takmer každý študent má svoje osvedčené tipy, ktoré mu pomáhajú zdolať náročné obdobie v škole a šťastne absolvovať všetky ústne či písomné skúšky. A aj keď sa väčšine nakoniec podarí urobiť všetky testy, je to náročné na psychiku každého študenta.

22.10.2017 12:00
učebnica, študenti, učenie, škola, univerzita Foto:
Aké sú najčastejšie chyby, ktoré robia študenti pred skúškovým obdobím? Zabudnú na študijný plán.
debata

Všetci študenti, aj tí najdisciplino­vanejší, sa určite počas svojho štúdia stretli s tým, že prípravu do školy a na skúškové obdobie podcenili alebo sa jednoducho začali pripravovať neskoro a nestihli sa doučiť všetko načas.

A tak najčastejšiu chybu robia študenti vtedy, keď si nechajú všetko na poslednú chvíľu. Jednotlivé predmety si stále odkladajú. Učiva, ktoré si treba naliať do hlavy pribúda a času na prípravu je každým dňom menej a menej. Nastáva nočná mora nejedného študenta – stres a málo času do náročného testu alebo skúšky.

Študijný plán

Všeobecne platí, že dobrý plán zaručí až polovicu úspechu. Prvou zásadou je neodkladať si všetky povinnosti na posledné dni. Priebežne si treba pripravovať materiály, ktoré študent potrebuje k učeniu, vypracovať si zadania a postupne sa začať učiť aj jednotlivé témy, ktoré ho na skúške čakajú. Kvalitné poznámky a kombinácia kníh, ktoré študent potrebuje, sú nevyhnutnými pomocníkmi, bez nich sa nezaobíde žiaden žiak.

V rámci plánovania si zoraďte predmety podľa náročnosti a venujte sa každému jednému priebežne – podľa náročnosti viac tomu predmetu, ktorý to potrebuje. Odporúča sa, aby ste začali najnáročnejším učivom, aby ste si energiu neminuli na to, čo sa vám učí rýchlo a bez problémov.

Aj pri učení netreba zabúdať na záujmy a obľúbené aktivity. Pohyb na čerstvom vzduchu, prechádzky, návšteva posilňovne? Študenti veľmi dobre poznajú to, keď namiesto učenia robia všetko možné, aby oddialili to, čo nemajú radi. Nehovoríme tu však o takýchto aktivitách, ale o prestávke, ktorá pomôže študentovi na chvíľu si oddýchnuť, zrelaxovať a načerpať energiu. Preto sú pohyb, hudba, umenie a ostatné záľuby dobrým pomocníkom, ktorý dokáže odbúrať stres. A to všetko pomôže nejednému študentovi vypnúť na hodinku alebo dve a potom sa môže vrátiť naspäť k učeniu.

Prieskum

Keď viete, do čoho idete, budete krok vpred. Ak sa blíži ťažká písomka alebo test, tak si môžete zistiť u ostatných spolužiakov a starších študentov, ako daný pedagóg pristupuje k testu. Ako hodnotí, aké otázky sa zvykne pýtať, aká náročná zvykne byť písomka. Každý pedagóg zvykne mať špecifický systém hodnotenia a skúšania. Niektorí učitelia vyžadujú skôr praktické poznatky, iní si zas potrpia na staré známe „poučky“.

Podľa toho si môžete urobiť hlavné body, na ktoré sa treba najviac sústrediť. Spoliehať sa však len na overené tipy od ostatných nemusí byť vždy najlepšie, treba si pozrieť aj ostatné témy. Ako pomôcka a prieskum pred písomkou to však môže výrazne pomôcť.

Ako načerpať energiu?

Starší študenti zvyknú holdovať rôznym podporným nápojom. Najčastejšie siahnu po káve a energetických nápojoch, prípadne si študent zájde do lekárne, kde si kúpi voľnopredajné podporné vitamíny, ktoré ho stimulujú k lepšiemu výkonu. Tu si dajte pozor, aby ste si nevytvorili závislosť napríklad na kofeíne, pretože práve ten sa vyskytuje v spomínaných nápojoch a niektorých tabletkách. Namiesto pitia niekoľkých litrov kávy denne, siahnite po jednej šálke ale v správnom čase – to znamená, že si dáte šálku kávy vtedy, keď ju najviac potrebujete a vtedy vám aj skutočne pomôže. Preto si pamätajte, že aj tu platí pravidlo – všetko s mierou.

„Ako si dobiť baterky“? Energiu môžete získať aj kvalitnou životosprávou. Namiesto sladkostí a polotovarov zvoľte pestrú stravu, bohatú na vitamíny. Čerstvá zelenina a ovocie dokážu zázraky. Okrem toho je veľmi dôležitý pravidelný prísun čistej vody. Bez dobrého pitného režimu vám učenie pôjde oveľa ťažšie. Nezabúdajte, že sladené nápoje do pitného režimu nepatria.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #testy #skúšky #písomné testy #skúškové obdobie #písomky