Ako vplýva zmena času na školákov?

Zmena času býva náročná pre ľudský organizmus, pre školáka to môže byť oveľa ťažšie. Často si však neuvedomujeme, ako vplýva posúvanie času napríklad aj na spánok a ranné vstávanie školopovinných detí. Tie, ktoré majú pravidelný spánkový režim, môžu pocítiť náhlu únavu alebo stres. Nastáva zmena biorytmu, čím sa naruší fungovanie ich tela.

30.10.2017 09:30
posteľ, deti, spánok Foto:
Žiak, ktorý nemá dostatok spánku, je v škole nervózny a unavený. S únavou môžu potom prísť aj rôzne choroby.
debata (2)

Jesenný posun času býva väčšinou príjemnejší ako ten jarný. Aj deti sa zvyknú potešiť, že si môžu pospať o hodinu dlhšie, problém potom môže nastať pri večernom ukladaní sa na spánok. A tak najviac zvyknú pociťovať zmeny práve deti a starší ľudia, ktorých môže trápiť denná únava a poruchy koncentrácie.

S posúvaním času súvisí spánok a jeho kvalita. Posuny, ktoré máme dvakrát ročne, tak neraz skomplikujú život rodičom, ktorí musia deti vystaviť zmene. Aj hodina môže spôsobiť problémy so zaspávaním a naopak. Rovnaké ťažkosti môžu nastať pri rannom prebúdzaní.

Spánok a spokojný žiak

Školáci potrebujú mať pravidelný režim nielen v škole, ale potrebný je aj v rámci spánku. Žiaci by sa mali ukladať na spánok v približne rovnakom čase počas pracovného týždňa. Rodičia by nemali poľaviť ani cez víkend, varujú odborníci.

Za nedostatkom alebo zlou kvalitou spánku sa potom skrývajú rôzne problémy, ktoré môžu sprevádzať vášho školáka. Ak má dieťa problémy v škole – nedokáže sa sústrediť, je nepozorný a podráždený, zle reaguje na učiteľa, je príliš hyperaktívny – môže za tým byť aj nedostatočný či nekvalitný spánok. Deficit spánku sa hneď ukáže na výsledkoch alebo správaní školáka.

Čím je dieťa menšie, tým viac potrebuje aj času na oddych a samozrejme, že by sa nemalo dostať do postele až príliš neskoro. Ideálne by malo školopovinné dieťa spať minimálne deväť hodín denne. S tým súvisí čas, kedy sa dostane do postele, pretože odborníci odporúčajú nastaviť si rovnaký čas ukladania sa na spánok a rovnako aj rovnaký čas prebúdzania. A v takomto režime by mali deti fungovať cez týždeň a tiež aj počas víkendu.

Spánok a zdravie sú prepojené

Všeobecne sa hovorí, že nedostatok spánku spôsobuje aj zdravotné problémy. Ľudia, ktorí chodia spať príliš neskoro a skoro ráno vstávajú, môžu mať problémy s nadváhou či obezitou, pretože unavené telo si automaticky začne ukladať tuk, aby malo viac energie do budúcna. Zároveň sa môže zvyšovať aj hladinu cukru v krvi a veľa ľudí zvykne trpieť cukrovkou. Deti sú na tieto problémy tiež veľmi náchylné.

Veľmi veľa žiakov má dnes problémy s nadváhou. Tie môžu súvisieť aj s nesprávnym stravovaním, keďže dlhé ponocovanie často vedie aj k „maškrteniu“ a horším stravovacím návykom v čase, kedy by už telo nemalo prijímať potravu, ale malo by sa nastaviť na oddychový režim.

Žiak, ktorý nemá dostatok spánku, je v škole nervózny a unavený. Znižuje sa mu kondícia a môže reagovať podráždene na svoje okolie a teda aj učiteľov. Výsledky v škole sa zhoršujú, ťažšie sa mu pripravuje na vyučovanie, nedokáže si zapamätať množstvo informácii, ktoré v rámci dňa prijíma.

Vedeli ste, že?

Prvýkrát zaviedli letný čas v Kanade v roku 1908. V Európe sa začas posúvať od roku 1916. Približne 40 percent krajín sveta funguje na tomto princípe.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #žiaci #spánok #zmena času