Kreativita má svoje miesto aj v škole

Kreativitu potrebujeme všetci, je súčasťou bežného života, ale využívame ju v práci, pri rôznych aktivitách – žiaci a študenti ju potrebujú najmä v škole. Čo sa pod týmto pojmom skrýva? Je to vlastne schopnosť vytvárať stále niečo nové – myšlienky, úlohy, hotové predmety vždy iným spôsobom.

14.01.2018 11:40
dievča, štúdium, stredná škola, zahraničie Foto:
Deti sú tvorivé osobnosti, ktoré majú veľa nápadov a otázok. A práve z toho dôvodu by mali ich kreativitu rozvíjať aj pedagógovia v škole, rovnako by ju mali podporovať i rodičia.
debata

A prečo by mali práve žiaci využívať kreativitu? Ak sú školáci zvyknutí skôr pedagóga len počúvať a čakať na poznámky, ktoré im má nadiktovať, môže to viesť k tomu, že nedokážu samostatne pracovať. Žiaci by mali vedieť klásť otázky a učitelia by im mali poskytovať priestor na takéto otázky. Presné zadanie, čo majú urobiť a čo sa od nich čaká, ich kreativitu určite nepodporí.

Podpora kreativity by mala byť súčasťou vzdelávania na každej škole. Pomôže to deťom ďalej v štúdiu na strednej a vysokej škole, kde budú musieť pracovať samostatnejšie. Práve vďaka podpore kreativity sa žiakom otvárajú možnosti na zlepšenie tvorivého myslenia, fantázie, ale napríklad aj tímovej práce. Tu sa zároveň učia zodpovednosti za svoje rozhodnutia. Odborníci hovoria aj o tom, že si tým študenti trénujú podnikateľského ducha a analytické myslenie.

Kreativita sa dá neustále rozvíjať , treba len na nej pracovať. Ak študent na niečom pracuje, prípadne niečo tvorí, dáva do toho svoje myšlienky, pocity a nápady. Aby však dokázal mať stále nové nápady a vedel ich pretaviť do dobrých študijných výsledkov, potrebuje pomôcť svojej tvorivosti občas aj tým, že sa bude držať niektorými radami.

Ako si môžu študenti posilniť svoju kreativitu? Môžu vyskúšať nasledujúce tipy:

Poznámky

Poznámkový zošit je možno trošku zastaralý spôsob, ako si robiť poznámky, ale môže priniesť svoje ovocie. Ak nemáte možnosť nosiť so sebou zápisník, tak si svoje nápady jednoducho poznačte do mobilu. V prípade, že je to pre vás nepohodlné a zdĺhavé, svoje myšlienky si len nahrajte. Veľa úspešných ľudí si často nahráva to, čo sa im práve zrodí v hlave.

Myšlienková mapa

Počuli ste už pojem myšlienková mapa? Je to jedna z najznámejších metód na rozvíjanie kreativity. Graficky si znázornite na prázdny papier svoju myšlienku, ktorú umiestnite do stredu. Okolo tejto myšlienky si znázornite všetky kľúčové slová, myšlienky, informácie a nápady. Využite farby, obrázky a fotky. Nápady spájajte čiarami.

Myšlienkové mapy využíva mnoho úspešných ľudí a majú svoje miesto aj vo veľkých firmách, používajú ich často napríklad krízoví manažéri.

Pátrajte po informáciách

Rozširujte si svoje obzory, choďte do spoločnosti, spoznávajte nových ľudí a buďte v kontakte s ostatnými rovesníkmi. Rozprávajte sa o škole, ale zároveň si nájdete aj iné témy na rozhovor, najmä o svojich záľubách, športe a aktivitách, ktorými si vypĺňate voľný čas. Tie najlepšie nápady často vznikajú práve pri rôznych zábavných činnostiach so svojimi priateľmi. Sledujte umenie, kultúru, čo sa deje nielen doma, ale aj vo svete. Sledujte zahraničné webstránky. Buďte informovaní, sledujte médiá a buďte vždy „v obraze“.

Ak potrebuje napísať napríklad prácu či esej o konkrétnej téme, skúste si najskôr naštudovať čo najviac informácií a ak máte možnosť porozprávať sa s odborníkom na danú tému, urobte to.

Pravidelnosť

Na trénovanie svojej kreativity si musíte nájsť čas. Aj športovci musia mať pravidelný tréning, aj do školy sa treba pripravovať pravidelne a to isté platí s trénovaním kreativity.

Najmenší potrebujú hračky aj aktivity

Malé deti si môžu svoju kreativitu a tvorivosť rozvíjať hračkami, ktoré sú na to určené. Okrem hračiek treba podporovať ich tvorivosť aj rôznymi aktivitami – kreslením, maľovaním, vystrihovaním, vyrábaním predmetov, modelovaním a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kreativita #tvorivosť