Aby sa dieťa adaptovalo v škôlke, mal by rodič dodržiavať určité pravidlá

Materská škola je miestom, ktoré ponúka deťom priestor na zlepšenie si komunikácie so svojimi rovesníkmi. Zároveň sa tu učia určitým pravidlám, ktoré sú v bežnom živote nevyhnutné a potrebné – napríklad akceptovať určité pravidlá, rešpektovať ostatných dospelých, požičiavať si navzájom predmety a pomôcky. Škôlka je miestom, ktoré ich učí trpezlivosti a má ich v prvom rade pripraviť na samotnú školu.

18.01.2018 21:00
deti Foto:
Nie každé dieťa sa do škôlky teší, dôležitú úlohu tu zohráva aj rodič.
debata

Na čo všetko by mali byť rodičia pripravení, ak ich dieťa začne chodiť do škôlky? Čoho by sa prípadne mal držať každý rodič škôlkara? Existuje niečo ako kódex rodiča škôlkara?

Zveriť svoje dieťa novým ľuďom, do nového kolektívu a nechať ho, aby si poradilo, nemusí byť pre každého rodiča jednoduché. Okrem toho už samotné dieťa pociťuje stres z nového prostredia a o to väčší strach má potom i rodič.

Niekedy adaptácia v škôlke môže trvať niekoľko týždňov, v tých náročnejších prípadoch dokonca mesiacov. Zvlášť vtedy, ak bolo dieťa dlho len v spoločnosti matky a ostatných rovesníkov nemalo možnosť stretávať pravidelne a vo väčších skupinkách.

Tipy pre rodičov

Čím môžu rodičia uľahčiť svojim budúcim škôlkarom nástup do nového kolektívu? Čoho by sa mali prípadne držať rodičia, ktorých deti navštevujú materskú školu?

Odborníci odporúčajú nasledovné tipy:

  • Počas prvého dňa v materskej škole buďte silní, ukážte, že ste naozaj spokojní, že dieťa začína chodiť do škôlky, tešte sa a usmievajte. Neukazujte strach alebo obavy. Nezostávajte v triede, nezdržiavajte sa dlho v šatni. Čím dlhšie to bude trvať, tým náročnejšie bude, aby ste dieťa nechali v cudzom prostredí. Rýchla rozlúčka, objatie a bozk. To stačí. O ostatné sa už postará učiteľka v materskej škôlke.
  • Plač je častým spoločníkom pri nástupe do škôlky. Nenechajte sa ním odradiť. Učiteľky v materskej škôlke sú na to pripravené a presne vedia, ako s deťmi zaobchádzať a ako s nimi komunikovať. Nechajte to na ne.
  • Neignorujte e-maily, správy a oznamy od pedagógov. Všímajte si aj odkazy na nástenkách priamo v škôlke, môžete sa tak dozvedieť odpovede na dôležité otázky, ktoré by ste možno radi položili pani učiteľke. Ak napríklad máte otázky, ktoré zaberajú viac ako pár minút, dohodnite si čas na konzultácie. Ráno na to aj tak väčšinou nie je čas, pedagóg má plné ruky práce so všetkými deťmi.
  • Ak vaše dieťa nevyniká vo všetkých činnostiach a zručnostiach, netrápte sa tým. Deti prichádzajú do škôlky na rôznych úrovniach a budú mať dostatok času a priestoru na ich zdokonaľovanie v rámci predškolských aktivít, ktoré na ne v škôlke čakajú.
  • Ak vám to čas dovolí, zapájajte sa čo najviac do dobrovoľných aktivít na úrovni rodiča. Spoznáte ostatných rodičov a budete mať možnosť vidieť vaše dieťa, ako naozaj funguje v prostredí s ostatnými rovesníkmi. Ak ste príliš vyťažený počas dňa, spýtajte sa, či môžete s niečím pomôcť mimo škôlky a vytvoriť napríklad niečo doma spolu s dieťaťom a priniesť to do škôlky.
  • Neignorujte podujatia, zúčastňujte sa ich a buďte pri tom, keď vaše dieťa má vystúpenie. Váš škôlkar to ocení a zároveň bude vedieť, ako vám na ňom záleží.
  • Učte deti zodpovednosti už v škôlke – dieťa by malo poznať svoje veci, označte ich tak, aby ich dokázalo rozoznať. Malo by si ich vedieť odložiť na svoje miesto a podobne. Tým, že ho budete viesť k takýmto návykom doma, tak pravdepodobne sa bude tak správať aj v škôlke. Odložiť si svoje pyžamo, papuče alebo zubnú kefku, uterák. Dieťa sa tým učí zodpovednosti.
  • Ak má vaše dieťa problémy s niektorým rovesníkom, mali by ste sa spýtať najskôr pedagóga na názor. Zistite si, v čom vidí problém práve učiteľka, tá ich predsa pozná najlepšie. Vie, ako spolu komunikujú, rozumie im viac a pozná aj ich reakcie. Práve pedagóg môže najviac pomôcť pri riešení tohto problému. Neutekajte hneď za rodičom dieťaťa, s ktorým má váš malý škôlkar problém.

Nie každé dieťa sa do škôlky teší, dôležitú úlohu tu zohráva aj rodič a práve tieto tipy môžu pomôcť rodičom, aby to spoločne zvládli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičia #škôlka #predškoláci