Duálne vzdelávanie: učiť sa a súčasne pracovať

Žiaci, ktorí uvažujú o štúdiu na strednej odbornej škole, môžu vyskúšať duálne vzdelávanie. Dnes je doň zapojených vyše 2 500 žiakov v 46 študijných odboroch, 200 zamestnávateľov a 70 škôl.

25.01.2018 06:00
elektrikár, študent, prax Foto:
Cieľom duálneho vzdelávania je, aby študenti získali pracovné návyky a schopnosť hospodáriť s financiami.
debata (31)

Systém duálneho vzdelávania, ktorý sa veľmi osvedčil v zahraničí, spočíva v tom, že žiaci popri štúdiu v škole pracujú aj vo firme v oblasti svojho zamerania. Také skĺbenie teórie s praxou v skutočnosti ani nie je veľkou novinkou, keďže podobne to tu fungovalo už za socializmu.

Cieľom takejto kombinovanej formy štúdia je, aby študenti získali pracovné návyky, schopnosť hospodáriť s financiami a mali reálnu predstavu o ďalšom živote. Absolventi duálneho vzdelávania majú vyššiu mieru samostatnosti a rozvinuté kritické myslenie, čo im dáva konkurenčnú výhodu pred rovesníkmi zo škôl všeobecného zamerania. Ťažia z toho všetci – študenti, rodičia aj firmy, ktoré sa do toho zapojili.

Na Západe je tento spôsob odborného vzdelávania bežný. Napríklad aj v Nemecku či Rakúsku. Podľa organizácie Industriellen­vereinigung, ktorá zastupuje 3 500 firiem rakúskeho priemyslu, si duálne vzdelávanie v tejto alpskej krajine vyberá zhruba 40 percent žiakov končiacich základnú školu. Učni potom trávia dva dni v škole a tri dni v podniku, kde ich učia ľudia z firiem. Také vzdelávanie trvá dva alebo tri roky.

Deviataci, ktorí by u nás chceli využiť výhody duálneho vzdelávania, musia spolu s prihláškou na strednú školu doložiť aj potvrdenie od svojho budúceho zamestnávateľa (kde budú praxovať). Jedným z nich je i spoločnosť Kaufland. Spolupracuje so strednými školami v deviatich slovenských mestách a ich žiakom v odbore pracovník marketingu či obchodný pracovník poskytne platenú prax. Okrem toho im ponúka aj iné finančné či nefinančné benefity a garanciu pracovného miesta po skončení školy.

V súčasnosti sa na prácu v tomto obchodnom reťazci pripravuje 30 študentov. „Na budúci rok plánujeme ich počet zvýšiť,“ uviedla Lucia Langová, vedúca oddelenia firemnej komunikácie spoločnosti Kaufland. Z celkového počtu 65 prevádzok je až 21 certifikovaných na poskytovanie duálneho vzdelávania. Svojim budúcim študentom Kaufland ponúka praktické vyučovanie pod vedením certifikovaných inštruktorov, zárobok vo výške 2,33 eura za každú odpracovanú hodinu, podnikové štipendium do výšky 50 eur mesačne, príspevok na ubytovanie v internáte a dopravu do miesta vzdelávania, ako aj príspevok na stravu a bezplatné pracovné oblečenie.

Okrem toho majú žiaci možnosť zúčastňovať sa na firemných vzdelávacích a rozvojových aktivitách, vo vyšších ročníkoch môžu absolvovať i prax v zahraničí. Študenti v odbore obchodný pracovník získajú slovensko-nemecký certifikát odbornej spôsobilosti, uznávaný aj v Nemecku. Po skončení štúdia vo všetkých študijných, respektíve učebných odboroch im Kaufland garantuje pracovné miesta, na ktoré sa zaúčali.

Čo na túto spoluprácu hovoria stredné odborné školy? „Posilnenie praktického vyučovania formou navýšenia počtu hodín, odbornosť zodpovedajúca požiadavkám budúceho zamestnávateľa, no najväčším pozitívom je to, že títo študenti neskončia na úrade práce v evidencii nezamestnaných, ale majú garantované pracovné miesto,“ vyzdvihuje prednosti duálneho vzdelávania Tatiana Mokosová, riaditeľka SOŠ obchodu a služieb Samuela Jurkoviča v Bratislave.

Ako dodáva, plusom sú spokojní, motivovaní študenti, ktorým sa výrazne zlepšila dochádzka a záleží im na výsledkoch, takže sa snažia opraviť si známky. „Sme radi, že hneď od začiatku štúdia si budujú vzťah so svojím budúcim zamestnávateľom a osvojujú si firemnú kultúru,“ doplnila.

V septembri minulého roka nastúpilo do školských lavíc v rámci systému duálneho vzdelávania celkovo 1 370 prvákov na 58 stredných odborných školách. Oproti predošlému roku sa tak ich počet zvýšil o 27 percent.

Podľa Štátneho inštitútu odborného vzdelávania sa žiaci začali pripravovať na budúce povolanie najmä v odboroch ako mechanik nastavovač, mechanik mechatronik, nástrojár, obrábač kovov, pracovník marketingu, stolár, kuchár, obchodný pracovník, klampiar, železničiar, obuvník, lakovník, karosár či agromechanizátor opravár. Praktickú časť výučby absolvujú u 156 zamestná­vateľov.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #duálne vzdelávanie