Štúdium pre budúcich dôstojníkov znamená výhody aj záväzok

Bezplatné stravovanie a ubytovanie, ako aj mesačný plat vo výške minimálnej mzdy po celý čas štúdia. Také výhody ponúka ministerstvo obrany tým, ktorí sa rozhodnú študovať na niektorej z troch vysokých škôl pre budúcich dôstojníkov.

08.02.2018 07:00
mo, sr, vojsko, vojak, odchod Foto: ,
Podmienkou bezplatného štúdia budúcich dôstojníkov je záväzok, že si potom odslúžia aspoň deväť rokov v profesionálnej armáde.
debata (1)

Na štúdium v akademickom roku 2018/2019 sa môžu prihlásiť na Akadémiu ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši, na Leteckú fakultu Technickej univerzity v Košiciach a na českú Fakultu vojenského zdravotníctva Univerzity obrany Brno.

Ako informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková, Akadémia ozbrojených síl je pripravená prijať na štúdium celkovo 124 profesionálnych vojakov. „Na prvom stupni vysokoškolského štúdia sú na výber štyri programy manažérskeho alebo technického zamerania,“ spresnila.

Už po tretí raz plánuje ministerstvo obrany vyslať aj šesť profesionálnych vojakov na prvý a dvanásť profesionálnych vojakov na druhý stupeň štúdia Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Fakulta vojenského zdravotníctva Univerzity obrany Brno so sídlom v Hradci Králové v Českej republike zase v spolupráci s Lekárskou fakultou Karlovej univerzity v Prahe ponúka štúdium vojensko-medicínskych odborností desiatim profesionálnym vojakom.

Záujemca o toto vysokoškolské štúdium ho absolvuje ako profesionálny vojak v prípravnej štátnej službe. Podmienkou do jej zaradenia je práve prijatie na príslušný študijný program. „Záujemcovia by mali byť bezúhonní, v dobrom zdravotnom stave, fyzicky zdatní a psychicky odolní,“ priblížila požiadavky Capáková.

Výhodou je plne hradené štúdium vrátane odbornej prípravy, napríklad leteckého výcviku a stáží vo vojenských útvaroch alebo v zdravotníckych zariadeniach. Na druhej strane je tu však záväzok – zotrvať v služobnom pomere profesionálneho vojaka najmenej deväť rokov po skončení štúdia. Viac informácií o možnostiach vysokoškolského štúdia môžu záujemcovia nájsť na webovej stránke www.aos.sk a o vyhlásených výberových konaniach a podmienkach na prijatie do štátnej služby na internetovom portáli www.vojak.mil.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #vysoké školy #Kam na vysokú školu