Školopovinné dieťa by malo ovládať etiketu

Slušné správanie by sa malo deťom vštepovať od útleho veku. Čím skôr s tým rodičia začnú, tým lepšie pre ich dieťa. Pravidlá slušného správania by preto malo ovládať každé dieťa. Najmä vtedy, keď už má byť súčasťou kolektívu – nástup do materskej školy, nástup do prvého ročníka základnej školy.

27.01.2018 11:00
jedlo, zemiaky, zemiaková kaša, rodina, dieťa,... Foto:
Etiketa a zásady slušného správania pomôžu deťom. Naučia sa vystupovať v spoločnosti a ľahšie dosiahnu úspech.
debata

Etiketou sa zaoberá veľa odborníkov, je súčasťou výchovy dieťaťa a neodmysliteľnou časťou vzdelávacieho procesu na školách. Čo vlastne etiketa predstavuje? Etiketa je súbor pravidiel slušného a spoločenského správania. Jej hlavným poslaním je viesť k správnemu a vhodnému správaniu sa v konkrétnych situáciách, k ohľaduplnosti a úcte k ostatným ľuďom, k citlivému prístupu a empatii.

Pozrime sa bližšie na to, ako by mala ísť etiketa ruka v ruke so vzdelávaním a výchovou dieťaťa a v akom veku sa jej treba venovať.

Tým, ako sa správame a vystupujeme na verejnosti, prezentujeme samých seba, svoju osobnosť. Naše správanie je teda zároveň našou vizitkou, v určitých momentoch aj vizitkou našich rodičov a pedagógov. Preto sú pravidlá etikety dôležitou súčasťou vzdelávania žiakov a študentov.

Teoretické vedomosti sa tak môžu naučiť práve v škole, v praxi si ju môžu študenti vyskúšať už aj sami. Príležitosť na trénovanie si etikety a slušného správania majú každý deň, pomôcť a usmerniť by mali aj rodičia a dospelí.

K najzákladnejším pravidlám slušného správania sa teda patrí: používanie slov ďakujem a prosím, zdravenie a zásady správneho správania sa pri stolovaní.

Ďakujem, prosím

Čo je základom slušného správania sa? Za základ môžeme považovať slovíčka ďakujem, prosím. Už odmalička je potrebné, aby sa dieťa naučilo používať tieto slová a aby aj rozumelo ich významu. Automaticky by mali rozoznávať, kedy používať tieto výrazy. Poďakovať za jedlo, ktoré ste dieťaťu pripravili, poďakovať za pomoc, keď mu pomôžete sa obliecť alebo obuť, keď mu darujete hračku a podobne. Situácii na poďakovanie máme každý deň hneď niekoľko. Ak dieťa potrebuje s niečím pomôcť a poradiť, malo by vedieť slušne poprosiť.

Pozdrav

V rovnakej kategórii sa nachádza zdravenie. Základnom slušnosti je pozdraviť, keď vojdem do miestnosti alebo prídem medzi ľudí. Aj tu platí, že treba ísť príklad svojmu dieťaťu. Podľa odborníkov by už dvoj-trojročné dieťa malo vedieť slušne pozdraviť svojich kamarátov, rodičov, dospelých.

Stolovanie

Dôležitou súčasťou slušného správania je aj správne stolovanie. Deti sa dnes často pri jedení venujú rôznym činnostiam. Na pravidlá slušného stolovania však často zabúdajú aj dospelí. Spoločné stolovanie by malo byť príjemnou udalosťou v priateľskej atmosfére a malo by ísť o pravidelný zvyk, nie o výnimočnú udalosť, kedy spoločne zasadneme za stôl len niekoľkokrát do roka. K stolovaniu určite nepatrí ani pozeranie televízie. Na toto pravidlo často zabúdajú samotní rodičia. Na stôl nepatrí ani mobil či tablet. Je veľmi neslušné, keď si počas spoločného obeda alebo večere s rodinou a priateľmi vytiahnete mobil a začnete telefonovať, prípadne odpisujete na správu. Ak to robia dospelí, tak určite budú tento vzor nasledovať aj ich deti.

Aké sú zásady stolovania?

Menšie deti, škôlkari by mali vedieť, že pri stole sa nekričí. Niekedy to môže byť naozaj ťažké, ak je pri stole viac menších detí. Rodičia a dospelí by však mali deti pri stole vždy usmerniť a upozorniť na to, že pri jedle nekričíme, ale rozprávame sa tak, aby priestor dostal každý. Ďalej by malo dieťa ovládať pravidlo, že jedlo sa nerozhadzuje a nekonzumuje sa rukami, nechlípe sa polievka, ani sa nepije z taniera. Používame príbor.

Tieto základné pravidlá by sme mali vštepovať už našim najmenším.

Školopovinné deti by mali ovládať nasledovné pravidlá:

  • Nezačíname jesť hneď, počkáme na hostiteľku alebo osobu, ktorá jedlo pripravovala;
  • Školopovinné deti už vedia správne používať príbor a aj ho správne držať – lyžicu, vidličku, nožík. Pomôže aj to, ak spoločne budete prestierať a dieťa bude vedieť, kam príbor patrí;
  • Lakte na stôl nepatria. Deti si často vykladajú lakte na stôl, výnimkou nie sú aj dospelí;
  • Používanie obrúskov patrí k stolovaniu;
  • Ak dieťa už dojedlo, malo by vedieť odložiť príbor;
  • Na jedlo sa nikdy nehovorí „fuj“. Toto často počuť práve z úst detí, ale mali by sa naučiť, že za žiadnych okolností sa toto slovo nepoužíva. Upozornite ich aj na to, ak im jedlo nechutí, nie je slušné na to upozorňovať pri stole;
  • Na záver nezabudnúť poďakovať hostiteľke za jedlo.

Rodičia by nemali zabúdať na to, že deti treba viesť k tomu, aby si vedeli po sebe odložiť špinavý príbor a tanier. Zapájajte ich do prípravy jedla, do prestierania stola, do upratovania po jedle – dieťa môže napríklad pomôcť pri odnášaní riadu zo stola a pri utieraní riadu. V školskej jedálni predsa po nich nebude nikto odnášať riad zo stola. Čím viac ich do týchto aktivít zapojíte, tým viac samostatnejší budú, keď nie sú s vami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stolovanie #etiketa #pravidlá slušného správania