Slovenky v cudzine: Ani mimo školy sa nezaháľa

Výhodou moderného školstva je možnosť štúdia v zahraničí. Program Erazmus, ale aj iné dohody medzi školami, umožňujú štúdium v cudzine. Prihlásiť sa vlastne môže každý žiak kamkoľvek. Skrátka, dnes sa dá chodiť na skusy do sveta už v skorej mladosti. Zaujímalo nás, či sa v zahraničí učí podobne ako tu, či majú študenti viac voľného času, nakoľko im ho vypĺňajú krúžky a nakoľko sa mimo vyučovania venujú iba sami sebe. Odpovedali študentky, pôvodne z Tilgnerovej.

06.03.2018 07:00
debata
Ema Dobišová. Foto: Archív študentky
Ema Dobišová, Švajčiarsko Ema Dobišová.

Ema Dobišová, Švajčiarsko: Treba sa postarať aj o dobytok

Napriek tomu, že školský systém Švajčiarska a Slovenska nie je v spôsobe výučby veľmi rozdielny, voľný čas a čas strávený v škole sa líšia. Napríklad pre študentov gymnázia a odborných škôl je úplne normálne začať vyučovanie o pol ôsmej ráno a opustiť školu o pol šiestej večer. Taký dlhý školský deň je obyčajne kvôli telesnej výchove alebo voliteľným krúžkom či klubom, do ktorých sa žiak musí zapájať. Vybrať si môže podľa svojich preferencií. Žiaci a študenti majú preto svoje voľnočasové aktivity vo večerných hodinách, od šiestej – siedmej do neskoršieho večera.

Deti sú vo Švajčiarsku veľmi aktívne a pohyblivé. Väčšina sa venuje nejakému športu alebo krúžku. Pre školákov bývajúcich na dedinách a vo vyšších polohách je úplne prirodzené, že vo svojom voľnom čase (cez víkendy, po škole) pomáhajú rodičom s dobytkom, domácnosťou alebo s mladšími súrodencami. V oblasti, v ktorej žijem, je tiež bežné vypĺňať si voľný čas prechádzkou v prírode na čerstvom vzduchu.

To, akými aktivitami sa mladí ľudia zaoberajú, je samozrejme veľmi individuálne a závisí od záľub každého z nich. Študenti v mojom veku však strávia v škole mnohokrát oveľa viac času ako na Slovensku. Voľný čas je preto často viac plánovaný – vypĺňa sa ďalšou prípravou do školy alebo zvolenými aktivitami.

Viki Vavrušová Foto: Archív študentky
Viki Vavrušová. Veľká Británia Viki Vavrušová

Viki Vavrušová, Veľká Británia: Možno si zahrať s kapelou

Koncom augusta 2017 som sa presťahovala do Southamptonu, čo je prímorské mesto v Anglicku, vzdialené len dve hodiny od Londýna. Momentálne študujem na Itchen College. Chodia sem študenti od šestnástich rokov a väčšinou „maturujú“ v osemnástich alebo devätnástich, keďže college je dvojročná škola. Preto je úplne normálne, že mám napríklad hodiny so šestnásťročnými študentmi, ale zároveň s osemnásťročnými. Každý má rozvrh poskladaný inak. Mám spolužiačku, ktorá má v piatok len jednu hodinu, a to o druhej, ale ja mám piatky plné, od deviatej až do štvrtej. Každý študent však má v rozvrhu voľné hodiny, ktoré sú určené na samoštúdium. Väčšinou to býva 40 minút štyrikrát do týždňa. Okrem týchto hodín máva veľa študentov veľké medzery v rozvrhu. Tieto voľné hodiny sú taktiež určené na samoštúdium: študenti idú do knižnice, kde máme k dispozícii voľné počítače či stoly na učenie a robíme si tam úlohy alebo sa učíme. Tento systém je podľa mňa skvelý, lebo aj keď skončíme v škole o štvrtej, doma sa už nemusíme učiť a máme voľno. Veľa študentov tu má popri škole prácu, dokonca aj moji šestnásťroční spolužiaci, čo na Slovensku nie je veľmi bežné.

Na našej škole nefungujú žiadne krúžky – jediné, o čom viem, je Student Union.To je niečo ako náš školský parlament. Okrem Student Union sa tu ešte možno angažovať v rôznych športoch, keďže na našej škole veľa ľudí študuje telovýchovu. Máme veľké telocvične, fitnescentrum prístupné pre študentov aj verejnosť. A veľké futbalové ihriská, taktiež veľa rôzneho športového vybavenia. Zároveň máme veľké oddelenie umenia – študenti môžu po škole ísť do hudobného štúdia, kde skúšajú rôzne kapely, alebo si môžu vyvolávať fotografie či maľovať. Každý si môže vybrať, čo sa mu páči a môže to robiť v škole.

Lenka Skokánková Foto: Archív študentky
Lenka Skokánková, USA Lenka Skokánková

Lenka Skokánková, USA: Z bazéna na debatný krúžok

Študujem v menšom meste Valdosta v štáte Georgia na Valdosta High School. Voľný čas v zahraničí je určite trochu iný ako u nás. Všetky voľnočasové aktivity sú v priestoroch školy. Či už je to tanečný krúžok, zbor, divadlo, basketbal… Všetky krúžky sú väčšinou hneď po škole a každý deň. Je to preto, lebo ak tu vo Valdoste chcete ísť do obchodu alebo do kina, musíte ísť autom. Všade. Kto nemá svoje vlastné auto alebo ešte nemôže šoférovať, musí sa spoliehať na rodičov.

Možnosť aktivít vo voľnom čase závisí od školy. Ja mám šancu robiť skoro všetko, na čo si spomeniem – od plávania cez debatný krúžok až po zbor, no napríklad moja kamarátka na inej škole má na výber len asi z piatich krúžkov. Ak už ste v nejakom krúžku, je veľmi pravdepodobné, že tam budete tráviť každý deň pár hodín a odchádzať až večer okolo šiestej alebo siedmej.

V Amerike prikladajú učitelia veľký význam domácim úlohám. Denne nám zaberú aspoň hodinu práce. Potom sa ešte treba učiť na testy. Toto znamená – aspoň pre mňa, keďže som aktívny člen divadelného krúžku – že keď prídem domov, od siedmej do ôsmej si robím úlohy, a tak nemám počas týždňa veľa voľného času. Je však určite len na študentovi, či pôjde po škole každý deň hneď domov, alebo zostane na krúžok. Škola nám končí každý deň o štvrť na štyri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdium v zahraničí #program Erazmus