ALT škola využíva prvky moderného a alternatívneho vzdelávania

Alternatívne školy sú dnes často spomínané a obľúbené, najmä v zahraničí sa tešia svojej popularite. Počet priaznivcov narastá. V čom je však rozdiel medzi alternatívnou a klasickou školou? Forma alebo metóda vyučovania sa líši od klasických vyučovacích hodín – netradičné vyučovanie tak môže mať rôzne podoby.

06.03.2018 17:00
dievča, škola, úsmev, tablet Foto:
Škola funguje na prepojení technológií a Montessori systému priamo do výučby.
debata

Alternatívne školy sú zamerané na rôzny smery – či už filozofické, náboženské, politické, využívajú mnoho metód a netradičné formy vedenia svojich hodín. Takéto školy tiež používajú veľa technologických pomôcok, moderné technológie a rôzne inovácie v rámci vyučovania.

Jednou takou alternatívnou školou je aj ALT škola (AltSchool), ktorá sa nachádza v Spojených Štátoch Amerických. Založil ju Max Ventilla, ktorý kedysi pracoval i v spoločnosti Google. Veľkým priaznivcom tohto systému vyučovania je aj samotný zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg. ALT škola využíva práve technológie 21. storočia a prepája ich aj s Montessori metódami.

Prvýkrát otvorili školu v roku 2013, neskôr sa škola rozšírila aj do New Yorku a San Francisca. „V posledných rokoch sme vybudovali sieť s technológiami na posilnenie a prepojenie rodín, študentov a učiteľov. V spolupráci s našimi pedagógmi vytvorili naše technologické a dizajnérske tímy platformu na prispôsobenie vzdelávania a zjednodušenie školských operácií a aktivít,“ píše Alt škola na svojej stránke.

Vekovo zmiešané skupiny

Školy ponúkajú vzdelávacie prostredie pre deti rôzneho veku (deti od 4 do 14 rokov), pričom technológie pomáhajú pedagógom vytvárať personalizované a fundované vedomosti a skúsenosti, ktoré sú založené na projektoch, vďaka ktorým sa môže dieťa rozvíjať vo všetkých oblastiach. Triedy sú zmiešané, to znamená, že tu nenájdete klasickú triedu – ale mix troch rôznych skupín, ktorý tvorí prvý stupeň ZŠ, druhý stupeň ZŠ a aj stredná škola. V súčasnosti už funguje aj sieť predškolských škôl, ktoré sú financované z ročníkov zo San Francisca a New Yorku.

Postupne už vznikol aj projekt „partnerských škôl“, ktoré zdieľajú podobný cieľ transformácie vzdelávacích skúseností pre svojich študentov. Pomocou technologickej platformy AltSchool a poznatkov získaných z laboratórnych škôl môžu partnerské školy optimalizovať svoje procesy a vytvárať vlastné individuálne vzdelávacie prostredie pre svojich žiakov.

Ako to vyzerá počas vyučovania?

Netypicky. Deti používajú moderné technológie na všetko – aplikácie na dochádzku a rôzne iné aplikácie na vyučovanie, nechýbajú tablety, počítače, kamery slúchadlá – tie im pomáhajú dokumentovať ich štúdium. Veľká časť vzdelávania však prebieha aj offline.

V tejto škole nenájdete veľa žiakov, ALT škola je pomerne malá.

Vyučovanie je rozdelené do blokov (nie hodín), v rámci ktorých si žiaci rozvíjajú svoje schopnosti a zručnosti. Poobede sa deti venujú projektom, opakujú si to, čo sa naučili, žiaci majú rovnako čas počas poobedia na samotné štúdium. Neskôr poobede je čas vyhradený na krúžky či záujmové aktivity.

Hlavná myšlienka

Hlavnou myšlienkou tejto školy je najmä výučba podporovaná technológiami. Prostredníctvom zefektívnenia operácií v triede pomáhajú moderné nástroje pedagógom zamerať sa na to, čo je najdôležitejšie: vytvárať príležitosti a prostredia, v ktorých sa študenti učia a prosperujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AltSchool #Alt škola