Rovnosť platov: V Amerike potrebujú ženy vyšší level vzdelania ako muži

Všeobecne sa stále hovorí o nerovnosti medzi platmi mužov a žien, pričom platové rozdiely medzi oboma pohlaviami sú naklonené v pozitívnom zmysle viac v prospech mužov. O tom, že muži zarábajú viac ako ženy, sa diskutuje pomerne často a je to problém takmer na celom svete.

23.03.2018 19:00
firma, kancelária, práca, zamestnanci, mladí ľudia Foto:
Aby sa žena v Amerike platovo dotiahla na svojho mužského kolegu, musí mať vyšší vysokoškolský stupeň ako on.
debata

Mladí dnes odchádzajú za lepšou prácou a mzdami do zahraničia, veľa študentov navštevuje zahraničné vysoké školy. Napriek tomu kvalitné vzdelanie nezaručuje rovnaké ohodnotenie v budúcom zamestnaní ženy či muža.

Podľa portálu Platy.sk rozdiel medzi platmi mužov a žien je výrazný aj u nás. Slovenky tak zarobili o 24 percent menej ako muži, pričom na rovnakej pracovnej úrovni ženy zarábali o osem percent menej ako muži na tej istej pozícii. Priemerný zárobok slovenskej ženy bol 920,– eur a slovenského muža 1 212,– eur.

Analýza medzinárodného portálu Paylab za minulý rok zas hovorila o tom, že ženy zarábajú na tých istých pozíciách v jednotlivých krajinách CEE v priemere o dve až jedenásť percent menej, ako zarábajú muži.

Môže za to vzdelanie? Jedným z faktorov, ktoré ovplyvňuje i výšku platu, je vzdelanie a smer, ktorým sa rozhodne človek ubrať. Muži si volia viac technické povolania, ženy radšej pracujú s ľuďmi, volia si humanitnejšie odbory alebo administratívu. Mnohí odborníci v oblasti vzdelávania a kariérneho rastu však odporúčajú študovať práve technické smery, venovať sa tiež viac digitálneho mu vzdelávaniu a ovládaniu počítačových programov, online nástrojov a celkovo sfére IT. Práve IT stále dominujú muži, aj keď dnes je už podstatne viac žien v tejto oblasti ako kedysi.

Žena musí mať o titul viac

Sú dôležité akademické tituly? Zaručia lepší príjem, zaujímavejšie platové ohodnotenie? Nemajú to ľahké ani Američanky, pretože rovnako i v Amerike bojujú s nerovnosťou platov. V posledných desaťročiach sa krajina usiluje o zúženie rozdielov v rámci miezd, ale napriek tomu stále pretrvávajú výrazne rozdiely. Paradoxne ženy tu už niekoľko rokov získavajú viac vysokoškolských titulov na všetkých stupňoch ako muži.

Portál Time.com/money sa okrem iného venuje problematike platov žien a mužov, kde opisuje, že má pre ženy jednu dobrú, ale rovnako i zlú správu. Tá dobrá hovorí o tom, že ženy môžu zarobiť na rovnakej pozícii toľko, čo muži. Zároveň však vysvetľuje, že budú musieť získať ďalší akademický titul, aby sa vlastne „dotiahli“ na mužov.

„To je jeden z hlavných príkladov novej správy o mzdových rozdieloch z dielne Georgetown University – Centra pre vzdelávanie a pracovnú silu, ktorá zistila, že ženy musia na konkrétnom stupni vzdelania získať ďalší stupeň, aby dosiahli priemerné platy v súlade s priemerom mužom,“ uvádza spomínaný portál. V predchádzajúcom výskume zas zistili, že ženy stále získavajú len 92 centov za každý dolár získaný mužmi za to, že robia to isté zamestnanie. Inými slovami to tiež znamená, že z 19-percentného rozdielu v mzdách medzi mužmi a ženami, nemá 41 percent alebo osem centov „zjavné merateľné odôvodnenie“. Jednoducho ide o stereotyp a skutočný dôvod na vysvetlenie neexistuje.

Magisterka a bakalár. Spravodlivosť?

Zaujímavé je na tom napríklad porovnanie ženy s magisterským titulom a mužom s bakalárskym titulom. Spomínaná žena – magisterka – zarobí v priemere 83-tisíc dolárov ročne, pričom mužovi k zárobku 87-tisíc dolárov ročne stačí len bakalársky titul.

Portál ďalej hovorí, že aj v oblastiach, v ktorých dominujú ženy, muži stále zarábajú viac. Američanky predstavujú až 96 percent vzdelávacích špecialistov pre najmenších, pričom muži v tejto oblasti zarábajú neporovnateľne viac. Viac ako tri štvrtiny žien pracuje v zdravotníckych a lekárskych administratívnych službách, kde zarobia 55-tisíc dolárov ročne, ale muži v tejto oblasti zarobia v priemere až 82-tisíc.

Zverejňovanie platov

Zverejňovanie platov zamestnávateľmi pri uverejňovaní inzerátov nastáva na Slovensku od mája 2018. Práve táto povinnosť môže pomôcť proti diskriminácii určitých skupín – napríklad v tomto prípade žien.

Ďalším faktorom, ktorý môže ovplyvniť lepší príjem žien, je porozmýšľať pri voľbe svojho budúceho povolania, akým smerom sa uberať. Zvoliť si oblasť, v ktorej sú viac dominantní muži, napríklad už spomínané IT sektor, stavebníctvo, rôzne technické smery a presadiť si rovnaké platové podmienky a možno prelomiť stereotypy o „mužskej“ a „ženskej“ práci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platy #vzdelávanie #akademický titul