Prijímacie skúšky na strednú školu: Najvyšší čas na prípravu

Prijímacie skúšky na strednú školu sú dôležitým míľnikom nejedného deviataka. Vybrať si správne strednú školu nie je jednoduché a ďalším nepríjemným momentom sú prijímačky samotné. Mnoho študentov v tento deň pociťuje paniku, stres, nervozitu a pocity úzkosti. Je to síce prirodzené, ale práve tieto nepríjemné pocity môžu narobiť veľa škody. Niektorí študenti sa práve z tohto dôvodu nedokážu sústrediť a skúšky tak môžu neraz pokaziť.

31.03.2018 22:00
deti, škola, trieda Foto:
Deviatakov čakajú prijímacie skúšky na stredné školy. Dôsledná a systematická príprava im môže pomôcť.
debata

Prijímacie skúšky na stredné školy čakajú deviatakov už o pár týždňov a práve teraz je ten najvyšší čas na to, aby sa žiaci na ne čo najlepšie pripravili. Mali by si urobiť študijný plán a rozvrhnúť si jednotlivé témy z učiva, ktorým sa potrebujú venovať.

Rodičia zas môžu svojmu dieťaťu pomôcť pri odhaľovaní toho, kde všade má ešte medzery – sadnite si spolu a otestuje ho, čo všetko sa potrebuje doučiť. Nájdite si na internete prijímacie testy z podobných škôl, prípadne aj z tej vašej a zistite, čo všetko sa bude musieť váš deviatak počas nasledujúcich týždňov stihnúť doučiť.

Čím viac testov, tým lepšie!

Vynikajúcim pomocníkom sú online testy. Pomôžte dieťaťu vyhľadať čo najviac takýchto testov a dohliadnite, aby si ich aj urobilo. Využite aj učebnice zo školy – píšte diktáty, rátajte spolu príklady z matematiky. V kníhkupectvách je dnes množstvo pracovných zošitov a zbierok úloh z prijímacích pohovorov, navštívte najbližšiu predajňu a investujte do ich kúpy.

Rodičia môžu deťom pomôcť nielen tým, že im budú pri učení pomáhať, skúšať ich, ale zabezpečia im súkromné doučovanie, kurzy alebo skupinové doučovanie v rámci konkrétnej školy. V niektorých slovenských mestách sa dajú absolvovať už rôzne prípravné kurzy, ktoré organizuje konkrétna škola, prípadne ich organizujú rôzne vzdelávacie inštitúcie, agentúry a spoločnosti.

V prípade, že žiak potrebuje individuálny prístup, je vhodnejšou alternatívou súkromný učiteľ, ktorý sa môže žiakovi venovať naplno. Výhodou je tiež to, že sa dieťa môže hocikedy spýtať na čokoľvek, čomu nerozumie.

Pátrajte po starých testoch

Pomôcť vám môžu aj testy z minulých rokov. Pátrajte po nich a zistite si, ako vyzerali prijímacie testy na vami vybranej školy za posledné roky. Zistite si čo najviac informácií o tom, čo vás bude v deň prijímacích skúšok čakať. Ak poznáte niekoho, kto na škole študuje, alebo tieto skúšky absolvoval v minulosti, poraďte sa s ním. Každá informácia navyše vám môže pomôcť.

Prijímačky v obývačke? Skúste si prijímacie konanie u vás doma. Ak sa teda žiak dostane k spomínaným testom z minulých rokov, môže si ich vyskúšať na nečisto. Pripravte si k tomu podmienky – zvoľte vhodné miesto v dome, pripravte pre dieťa test a postrážte si čas, ktorý bude testu venovať a ani o minútu dlhšie, buďte dôslední. Dieťa potom nezaskočí forma prijímacích skúšok v daný deň ich skutočného konania a môže mu to pomôcť prekonať počiatočný stres a nervozitu.

Príprava a pravidelnosť

Predpokladom úspešných prijímacích skúšok je preto správna príprava žiaka a tú netreba nechávať len v jeho réžii. Prípravu na prijímačky preto nepodceňujte, priebežne dieťa kontrolujte, ako na tom s prípravami v skutočnosti je. Žiak by sa mal učiť pravidelne – prijímacie konanie nie je jednorázová záležitosť, to treba dieťaťu vysvetliť hneď na začiatku.

Niektorí žiaci si môžu myslieť, že im bude stačiť hodina týždenne. Omyl. Oveľa efektívnejšie je, ak sa pripravuje systematicky – každý deň, prípadne každý druhý. Vtedy bude naozaj stačiť aj polhodinka denne, ale prinesie to reálne výsledky. Nárazové učenie neodporúčajú ani odborníci – príliš veľa informácií a veľa hodín naraz nemusí priniesť to, čo by ste očakávali.

Ak je vonku krásne počasie, asi len ťažko donútite vaše dieťa, aby sedelo nad testami a knihami. Malo by preto mať vnútornú motiváciu k tomu, aby sa chcelo dostať na vybranú strednú školu. Motivovať a podporovať ho k tomu musíte stále a tiež pripomínať častejšie. Najdôležitejšie je, aby pochopilo, že ak sa chce niekam dostať, musí pre to aj niečo urobiť.

Oddych a spánok

A na záver nezabudnite na veľmi dôležitú vec. Okrem učenia treba tiež i oddychovať. Tesne pred veľkým dňom vášho dieťaťa by si malo dopriať voľno a oddych. Žiak by mal ísť na prijímacie skúšky oddýchnutý a večer predtým by mal ísť skôr do postele. Určite by nemal sedieť nad knihami celú noc a na poslednú chvíľu sa učiť to, čo už nestihol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deviataci #prijímacie skúšky