Pozitívna disciplína učí dieťa spoznávať dôsledky svojich činov

S disciplínou sa pri výchove detí stretne každý rodič. Dieťa môže vnímať disciplínu úplne z iného uhľa, ako ju chápe samotný rodič. Existuje pozitívna a negatívna disciplína, pričom rozdiel medzi nimi je zásadný. Odborníci na výchovu a psychológovia odporúčajú využívať pri výchove pozitívnu disciplínu, pričom čoraz viac hovoria o jej dobrých výsledkoch.

24.04.2018 22:00
rodina, mama, dieťa, ihrisko, hra Foto:
Výchova detí sa jednoznačne spája s disciplínou. Aké sú však výhody pozitívnej disciplíny?
debata

Telesné tresty, bitky, krik a príliš veľa zákazov – aj takto môžu vyzerať neštandardné výchovné prostriedky, ktoré nakoniec neprinesú úspechy vo výchove detí. Výchova a jej metódy prechádzajú neustále rôznymi trendmi a metódami, ktoré sú v danom momente viac v móde.

Ako sa vyvarovať kriku a zbytočnému trucovaniu dieťaťa? To je častá otázka rodičov, ktorí zvažujú, že budú prísnejší a zvolia doma tvrdšie pravidlá. Zákazy, príkazy a prísny režim však nemusia zaručiť úspech a všetko sa môže otočiť proti rodičom a ich dobrým úmyslom.

Zákazy nahradiť vlastnými skúsenosťami

Zákazy sú celkom bežné vo výchove, ale podľa viacerých výskumov to nie je najvhodnejší spôsob, ako dať dieťaťu lekciu do života. Namiesto zákazov však výskumy hovoria o používaní vlastných zážitkov a skúsenosti. O čom konkrétne hovoríme? Ak teda napríklad urobí dieťa neporiadok, nemalo byť mať zákaz pozerať televíziu, ale prirodzenou reakciou by mal byť pokyn od rodiča, aby si po sebe neporiadok upratalo.

Disciplína všeobecne spája sebakontrolu, sebadôveru a sebavedomie. Čo však v skutočnosti znamená pojem pozitívna disciplína? Je to model, ktorý používajú nielen rodičia, ale aj učitelia a vychovávatelia v škole. Tento model výchovy sa zameriava na pozitívne body správania. Tie sú založené na myšlienke, že neexistujú skrátka zlé deti, ale len dobré a zlé správanie. Nie je to o ignorovaní problémov, dieťa sa má naučiť zvládnuť určitú situáciu.

V týchto prípadoch musia byť rodičia dôslední aj vtedy, keď to niekedy nevyzerá nádejne. Nerobte krok naspäť len preto, aby ste predišli „konfliktom“ alebo konfrontácii. Predovšetkým treba vedieť zostať pokojný a riešiť veci s chladnou hlavou.

Rešpekt, úcta a láska

Pozitívna disciplína je najmä o tom, že ukazujete rešpekt. Viete počúvať, odmeňujete dobré správanie – viete ho oceniť. Súčasťou pozitívnej disciplíny je neustále deťom pripomínať, že ich milujete, kým sa ich snažíte naučiť odlišovať, čo je správne a čo nie, čo je dobré a naopak. Všetky tieto fakty sú tak v rozpore s negatívnou disciplínou ako napríklad výprask, bitka, ktorá učí deti sa báť, mať strach a vedie ich k nízkemu sebavedomiu. Negatívna disciplína teda zahŕňa nahnevanú, deštruktívnu alebo násilnú reakciu na nevhodné správanie.

A ako sa vlastne aplikuje pozitívna disciplína do praxe? V skutočnosti je to boj na dlhú trať – rodičia by mali využívať v tomto modeli prirodzené dôsledky činov ich dieťaťa, pre ktoré to znamená užitočnú lekciu v živote. Dieťa sa tak učí používať vlastný rozum, učí sa, aké dôsledky má jeho správanie. Odborníci vyzývajú rodičov, aby nechali dieťa niesť prirodzené následky svojich činov.

Aké kritéria zohľadňuje účinná pozitívna disciplína:

  • Pomáha deťom pochopiť pocit spojenia – patriť niekam
  • Dieťa je úctivé, ale zároveň odhodlané (v tom istom čase dokáže byť milé, ale zároveň aj neústupčivé, húževnaté a dôkladné)
  • Má dlhodobé efektívne účinky – o čom dieťa rozmýšľa, cíti. Učí sa rozhodovať o sebe a svojom svete, o svojej budúcnosti
  • Pozitívna disciplína učí dôležité sociálne a životné zručnosti (rešpekt, starosť o ostatných, spolupráca, riešenie problémov a konfliktov)
  • Učí deti zistiť, aké majú schopnosti – povzbudzuje konštruktívne využitie osobnej moci a autonómie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pozitívna disciplína