Dôvody a výhody: Prečo študovať cudzie jazyky?

Ovládať len jeden jazyk dnes nestačí. Čím viac cudzích jazykov ovládate, tým viac sa vám otvárajú dvere k zaujímavým pracovným ponukám. Najmä v zahraničí majú dnes mladí ľudia toľko príležitostí, že po ukončení štúdia sa môžu uplatniť v nejednej uznávanej spoločnosti.

03.05.2018 22:00
jazyk DUK reč Foto:
Učiť sa cudzie jazyky je dôležité a takmer nevyhnutné.
debata

„Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom,“ hovorí známe príslovie. O tom, že cudzí jazyk nevyužijeme len v škole počas štúdia, ale aj neskôr v zamestnaní, na dovolenke a často aj vtedy, keď si chcete pozrieť zaujímavý zahraničný program, nemusíme veľa hovoriť.

Občas na ulici stretnete cudzina, ktorý sa vás pýta na cestu a tiež by ste mu chceli poradiť, odpovedať plynule v jeho jazyku. Prípadne stretneme zaujímavých ľudí zo zahraničia, ale v rozhovore nám bráni jazyková bariéra. A vždy si spomenieme na staré školské časy a hodiny angličtiny, nemčiny alebo iného cudzieho jazyka, ktoré by sme v danom momente mali zúročiť.

Študenti k štúdiu cudzích jazykov často potrebujú motiváciu alebo dôvody, prečo sa treba vôbec učiť aj iný jazyk. Pozrime sa na zopár dôvodov a tiež na niekoľko výhod, ktoré prináša štúdium cudzích jazykov.

Štúdium a výskum

Máte neobmedzený prístup k informáciám – aj pomocou internetu môžete komunikovať s rôznymi študentmi zo zahraničia, získavať inšpirácie od rôznych vedeckých kapacít a osobností, viete komunikovať prípadne s výskumníkmi z iných krajín.

Ak ovládate napríklad angličtinu, môžete študovať na mnohých prestížnych zahraničných školách alebo absolvovať výmenný študijný pobyt. Rovnako si môžete urobiť renomované online kurzy na vybraných zahraničných univerzitách. Ak však ovládate len materinský jazyk, tieto možnosti si môžete rovno vyškrtnúť z vášho zoznamu.

Otvára sa vám svet pracovných príležitostí

Každým ďalším jazykom, ktorý ovládate, sa vám zvyšujú šance na uplatnenie sa v mnohých oblastiach. Naštartovať svoju kariéru v zahraničí, načerpať odtiaľ veľa inšpirácii a najmä užitočných skúsenosti, je na začiatku najdôležitejšie. To vás ako absolventa opäť posúva ďalej. A čím viac jazykov ovládate, tým viac sa odlišujete od ostatných kandidátov.

Efektivita

Rozvíjate svoje schopnosti – pri učení jazykov sa postupne zdokonaľujete aj v efektivite samotného učenia. Je z vás lepší študent, učí sa vám ľahšie a rýchlejšie si dokážete osvojiť ďalší jazyk. Viete sa vyhnúť tomu, čo vás v štúdiu predtým brzdilo, máte už svoje overené triky a tipy, ktoré fungujú. Získavate dynamiku, ktorú viete pretaviť do samotného štúdia.

Jazyky a výborná pamäť

Štúdiom jazykov sa vám zlepšuje pamäť. Potvrdzujú to mnohé štúdie, ktoré hovoria o tom, že deti, ktoré vyrastali aspoň v dvojjazyčnej domácnosti, mali neskôr oveľa lepšiu pracovnú pamäť. Neskôr sa to prejaví priamo pri učení v škole, takéto deti majú lepšie kognitívne schopnosti.

Flexibilita a adaptabilita

Ľudia, ktorí dokážu plynule hovoriť v niekoľkých jazykoch a zároveň plynule prechádzať z jedného jazyku do druhého, dokážu rýchlejšie spracovať niekoľko úloh naraz. Sú rýchlejší a flexibilnejší a nerobí im problém venovať sa niekoľkým činnostiam, respektíve vedia nadviazať na to, čo robili predtým, ako ich niekto vyrušil. Takíto ľudia sa dokážu tiež prispôsobiť v mnohých situáciách.

Veľa výhod

Štúdium jazykov má mnoho ďalších benefitov. Pomáha pri sebaovládaní, udržiavaní pozorností alebo napríklad aj pri rozhodovaní. Okrem toho sa hovorí, že chráni pred Alzheimerovou chorobou a demenciou, respektíve môže obmedziť, spomaliť ich rozvoj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nemčina #cudzie jazyky #štúdium angličtiny