Problémy s porozumením? Pomôžu vám knihy

Problémy s porozumením čítaného alebo počúvaného textu u žiakov nie sú neobvyklé. Čítanie kníh výrazne ovplyvňuje naše vyjadrovanie, ale len čítať nestačí. Žiaci by napríklad mali textu porozumieť a vybrať si z neho to dôležité, vedieť interpretovať hlavné myšlienky či nejaký odkaz.

03.06.2018 23:00
žena, čítanie, okuliare, kniha, literatúra,... Foto:
Prečo je čítanie také dôležité a akú úlohu má dobrá slovná zásoba? Čím viac čítate, tým sa vaša slovná zásoba zlepšuje.
debata (1)

Dnešné deti podľa mnohých odborníkov málo pracujú s textom a so slovnou zásobou. Majú síce veľa možností k tomu, aby sa dostali k rôznym zaujímavým textom, napriek tomu častejšie sledujú filmy, videá a hrajú sa hry na počítači. Ak teda trávia čas na počítačoch a tabletoch, mali by mať rovnako k dispozícii dosť zaujímavého textového obsahu, ktorým ich treba zaujať. Nielen vizuálne, ale aj tým, že si prečítajú každý deň niečo podnetné.

Čo vplýva na porozumie?

Čo výrazne ovplyvňuje porozumenie? Ak dieťa nemá dostatočnú slovnú zásobu, tak pravdepodobne má problém s mnohými slovnými spojeniami – nerozumie im. Slovná zásoba sa cibrí práve čítaním, čím viac dieťa bude čítať, tým viac si osvojí nové slová a ich významný. Treba byť preto zo začiatku trpezlivý.

Rodičia si môžu myslieť, že svoje dieťa naučili rozprávať a zvyšok ich už naučí škola. Omyl, pretože ak doma dieťa nebude obkolesené knihami, tak veľmi ťažko si k nim dokáže nájsť cestu. Deťom treba ponúknuť širokú škálu toho, čo môžu čítať, aby si našli svoj obľúbený žáner. Po prečítaní určitej pasáže sa pýtajte na konkrétne veci. Tak môžete zistiť, ktorým konkrétnym slovám dieťa nerozumie a vysvetliť mu ich význam. Nebojte sa preto klásť otázky.

Čítaním podporíte logické myslenie detí, ale okrem toho s nimi môžete robiť množstvo slovných cvičení a hier, ktorými ďalej potrénujete slovnú zásobu.

Prečo je porozumenie dôležité?

A prečo sa tak veľa hovorí o porozumení? Je spojené priamo s jednotlivými úlohami – či už priamo počas vyučovania alebo neskôr doma pri vypracovávaní úloh. Študenti by mali vedieť vyvodiť, čo je východiskom zadania a vydedukovať jeho podstatu, aby dokázali splniť úlohu.

Porozumieť informáciám okolo seba – okrem toho sú žiaci a študenti obklopení médiami a sociálnymi sieťami, ktoré na ne denne chrlia množstvo informácii. Mali by im porozumieť a mali by vedieť vyhodnotiť ich pravdivosť. Na základe týchto informácii sa totiž buduje ich verejná mienka a úsudok, tvoria sa ich hodnoty a názory.

Nerozumejú úlohám

A tak čitateľská gramotnosť dnešných detí je dôležitá aj z toho významu, ako dokážu prijať a zároveň spracovať informáciu. Problémy s čítaním a následným porozumením textu majú deti z niekoľkých dôvodov – veľmi sa sústredia na správnosť toho, čo majú prečítať, ďalej je to plynulosť a teda aj rýchlosť čítania. Ak školák číta text nahlas, tak ho ďalej môže potrápiť aj to, že sa príliš sústredí na to, ako znie jeho hlas – a teda hlasitosť čítania.

Školáci tak často so zadaniami úloh bojujú, mnohí potom majú doma veľký problém, aby ich vôbec pochopili. Nad domácimi úlohami trávia veľa času, lebo nedokážu pochopiť, čo sa od nich vyžaduje. Rodičia im potom často pomáhajú a niekedy so zadaním úlohy majú problém dokonca aj oni.

Pracovať na čítaní a počúvaní textov s porozumením preto treba od útleho veku. Čím skôr začnete na tom pracovať, tým skôr sa vášmu školákovi začne dariť a nielen v škole.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie s porozumením