Krúžky by nemali nahrádzať prítomnosť rodičov

Modriny a zranenia patria k detstvu, rovnako aj športovanie a rôzne pohybové aktivity. Dnes už je široká ponuka toho, čo môžu deti vo voľnom čase robiť a akému športu sa venovať. Otázkou však je, či rodičia poznajú hranice – koľko krúžkov by malo dieťa navštevovať. Problémom niekedy môže byť aj to, že si nedokážu vybrať vhodný krúžok pre svoje dieťa.

11.06.2018 13:00
deti, školy, krúžky, aktivity, futbal, šport,... Foto:
Ako rodičia vyberajú krúžky pre svoje deti? Na výber krúžku vplýva niekoľko faktorov a nie vždy sú to len finančné možnosti.
debata

O tom, že fyzická aktivita a pohyb sú súčasťou detského života netreba polemizovať. Aké sú teda najobľúbenejšie športy u nás? Ktoré si deti vyberajú najčastejšie? Na Slovensku stále dominujú klasické športy.

„Najčastejšie vidíme prezentované športy ako futbal, hokej, cyklistika či tenis,“ hovorí Juraj Šimkovič, ktorý dlhé roky pôsobil ako športový tréner detí a tiež športový manažér. Pôsobil v rámci športových krúžkov pre deti, ktoré prebiehali na mnohých základných školách v Bratislave. Podľa neho hrá často úlohu aj to, aký šport je momentálne populárny v očiach verejnosti. Keď zaznamenáme úspech u slovenských športovcov, tak potom následne prichádza záujem o daný šport.

„Som si však istý, že každý šport má svojich obdivovateľov a svoje čaro. Presne ako každé dieťa má svoje osobné potreby,“ vysvetľuje Šimkovič. Upozorňuje na to, že niektoré deti potrebujú byť vyťažené viac a iným zas stačí krúžkov menej.

Mnohí rodičia uvažujú, koľko krúžkov by malo ich dieťa navštevovať. Podľa Šimkoviča je to veľmi individuálne, ale určite platí to, že by krúžky nemali byť na úkor školy a rodiny. „Niektorým deťom je jeden veľa a iným aj päť málo. Ale ja osobne by som dieťa dal tak na dva-tri krúžky maximálne.“

Treba si však uvedomiť, že krúžky by nemali nahrádzať prítomnosť rodičov a ich spoločný čas. „Dôležité je však, aby rodičia nenahrádzali krúžkami čas, ktorý by mali tráviť so svojimi deťmi. Potrebné je s deťmi komunikovať, motivovať ich a najmä podporovať. Nemali by sme však dopustiť, aby mali deti organizovaný i ten mimoškolský čas. Potrebujú priestor aj na spontánnu hru, kedy si budujú pri hre svoj svet s priateľmi, vyberajú si aktivity podľa aktuálneho záujmu a trénujú svoju kreativitu či fantáziu,“ tvrdí Juraj Šimkovič.

Podľa čoho vyberať

Ako rodičia vyberajú krúžky pre svoje deti? Na výber krúžku vplýva niekoľko faktorov a nie vždy sú to len finančné možnosti. Krúžky neslúžia na plnenie si svojich rodičovských snov, ale niekedy aj to zohráva úlohu pri rozhodovaní.

„Často rodičia pozerajú na to, čo robili aj oni. Niektorí dajú možnosť výberu priamo dieťaťu, ktoré sa samo rozhodne, čomu sa bude venovať, iní ho tlačia do splnenia svojich nenaplnených či naplnených snov. Záleží aj na tom, kedy krúžky prebiehajú a od ponuky, ktorú majú k dispozícií. Niekedy je veľmi časovo či finančne pre rodinu náročné dopriať ten pravý krúžok pre svoje dieťa,“ opisuje situáciu Šimkovič.

Kedy je vhodný čas na to, aby dieťa aktívne začalo so športom? Deti napodobňujú vzory a teda najmä rodičov. „Prvým, kto by mal viesť dieťa k športu, sú jeho rodičia. Mali by mať aktívny životný štýl, tráviť s dieťaťom veľa času na ihriskách, vonku a celkovo v prírode. Potom už záleží len na tom, či sa deti chcú športom zabaviť alebo v ňom chcú dosiahnuť úspech. Len malé percento detí funguje v profesionálnom športe. Popri športe sa dieťa učí disciplíne, rešpektu voči autoritám, kooperácii s ostatnými deťmi a buduje si vzťahy, čo je veľké plus do jeho sociálneho života,“ radí ďalej Šimkovič.

Koľko hodín týždenne by sa malo dieťa venovať športovaniu?

J. Šimkovič: Na túto otázku ťažko odpovedať, pri každom dieťati je časová dotácia k športu individuálna. Viac musia trénovať tí, ktorí sa chcú športu venovať profesionálne a dosahovať výkony. Myslím si však, že každý deň si trošku zacvičiť a zašportovať je zdravé a prospešné.

Aké sú vaše skúsenosti s deťmi pri športovaní?

J. Šimkovič: Veľmi rád si spomínam na svoje detstvo. Zo školy sme sa ponáhľali domov, rýchlo urobili domáce úlohy, odložili tašky bokom a stretli sa pred panelákom. Behali sme, bicyklovali, hrali futbal, hokejbal, či vystrájali. Deti majú pohyb v krvi, stále chcú niečo robiť, objavovať a rozširovať ich svet. Dôležitá je podpora rodičov a spoločne strávený čas pri športe a zábave. Žiaľ, aktuálne štatistiky sú nepriaznivé, športové výkony na školách klesajú. Preto sú najdôležitejšími práve rodičia a budovanie športových návykov od detstva.

Niektorí rodičia možno majú obavy, aby sa dieťa pri športovaní nezranilo. Čo by ste im vtedy poradil?

J. Šimkovič: Mám na svojom konte pár stoviek či dokonca tisíciek hodín pri športe v pozícií hráča, ale i trénera a animátora. Videl som dieťa „nechutne“ padnúť, postavilo sa, oprášilo a športovalo ďalej. Iné dieťa len zakoplo o rovnú zem a vybilo si napríklad zub.

Zraniť sa môžeme kdekoľvek a kedykoľvek, preto sa na prvých tréningoch rôznych športov učia deti bezpečne padať. Strachom a maľovaním čiernych obrazov svoje dieťa neochránime – modriny a zranenia patria k detstvu. Viac však ublížia dieťaťu, ak ho budú „ofukovať“, chrániť pred každou modrinou či pádom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ako vybrať krúžky #krúžky #šport a deti