LingvaFest 2018 upozorní na dôležitosť jazykového vzdelávania

V septembri sa v hlavnom meste koná festival pre všetkých jazykových nadšencov. Festival LingvaFest 2018 sa bude konať 28. a 29. septembra 2018 v priestoroch Ekonomickej univerzity v Bratislave.

26.06.2018 13:05
zemeguľa, jazyky, knihy Foto:
Bratislava bude začiatkom školského roka žiť jazykmi. Študenti a nielen oni majú možnosť zdarma navštíviť festival cudzích jazykov.
debata

Na akcii spolupracuje viacero inštitúcií, ktoré sa jazykovej problematike venujú či už formou združení alebo aj profesionálne. Prídu tiež odborníci zo zahraničia. Medzi hosťami napríklad nebude chýbať francúzsky spevák Jean-Marc Leclerc, ktorý je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov za najviac jazyčný koncert – spieval 22 piesní v 22 jazykoch. Návštevníci ho môžu vidieť v piatok 28. septembra práve na spomínanom festivale.

Festival bude hostiť rôznych účastníkov. V programe vystúpi napríklad najmladší hosť festivalu – iba päťročná Bella Devyatkina z Ruska, ktorá plynulo hovorí siedmimi jazykmi.

„Často sme naše vlastné jazykové projekty museli chodiť prezentovať na podobné jazykové festivaly do zahraničia, či už do Prahy, Berlína, Paríža, až sme si raz povedali, že s tým už konečne niečo treba robiť. Tak sme začali oslovovať vhodných partnerov a jednotlivcov, ale aj organizácie a dávame dokopy naozaj zaujímavý program, ktorý zaujme nielen jazykových nadšencov, ale veríme, že naozaj každého,“ vysvetľuje hlavný organizátor podujatia Peter Baláž.

„Hlavná myšlienka festivalu je namotivovať ľudí, aby sa učili jazyk, ukázať im efektívne metódy, pomôcť k odburávaniu predsudkov, xenofóbie a rasizmu, prepojiť jazykové školy, bilingválne gymnáziá, univerzity, poskytnúť návštevníkom ochutnávkové hodiny aj exotických jazykov,“ hovorí spoluorganizátor festivalu Michal Grodza.

V programe budú zaradené polhodinové rýchlokurzy rôznych jazykov – krátke 30-minutové lekcie cudzieho jazyka, ktoré majú za cieľ prezentovať účastníkom nejakú časť (výsek) z výuky daného jazyka, obyčajne pravidlá výslovnosti, základné frázy v danom jazyku, špecifiká gramatiky jazyka a podobne.

V rovnakom čase sa prezentujú mnohé jazyky v jednotlivých triedach a návštevníci sa menia po 30 minútach. Každý návštevník dostane pri vstupe rozvrh hodín a sám si vyberá, ktoré jazyky chce navštíviť.

Pre návštevníkov je pripravených aj množstvo ďalších aktivít: jazykolamy, súťaže a kvízy o vecné ceny, prezentácie vydavateľstiev učebníc, slovníkov, cudzojazyčnej literatúry, prezentácie vzdelávacích inštitúcií, učebných pomôcok či metód, prezentácie vysokých škôl – najmä odbory translatológie, pegagogiky, aplikovaných jazykov. Nesmie chýbať bohatý kultúrny program, jazykové diskusie a odborné prednášky. Návštevníci budú mať možnosť vyskúšať si simultánne tlmočenie naživo.

Pre koho je LingvaFest určený?

Predovšetkým sú to študenti vysokých škôl, študenti jazykových škôl, jazykoví nadšenci a polygloti, nezamestnaní, tí, ktorých zaujímajú cudzie krajiny a rôzne kultúry, učitelia cudzích jazykov, prekladatelia, tlmočníci, ale i odborná verejnosť a jazykové inštitúcie.

Ako návštevník, budete môcť:

  • Žiť jazykmi na každom kroku počas celého festivalu.
  • Navštíviť lekcie jazykov, prednášky a workshopy.
  • Spoznať sa s ľuďmi, ktorí majú spoločne záujmy, diskutovať o jazykových témach.
  • Zúčastniť sa bohatého kultúrneho programu.
  • Vyhrať v tombole zaujímavé ceny.

Vstup pre verejnosť je voľný, viac informácií o festivale nájdete na www.lingvafest.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #cudzie jazyky #LingvaFest