Pripravte budúceho škôlkara na september

Čaká vaše dieťa v septembri nástup do škôlky? Vy už teraz máte obavy, ako to celé dopadne a pri predstave ranných rituálov spojených s odchodom do škôlky vás chytá panika? Najvyšší čas pripraviť dieťa na nástup do škôlky.

18.07.2018 23:00
jasle, škôlka, rodičovský, príspevok, deti Foto:
Takmer o šesť týždňov čaká mnoho detí nástup do materskej školy. Nie vždy to však ide ľahko.
debata

Ak je vaše dieťa bežne medzi ostatnými rovesníkmi a je zvyknuté aj na to, že zostáva napríklad s niekým iným z rodiny ako s vami, môžete predpokladať, že prvý týždeň v novej škôlke prejde celkom hladko. Pozor, ale ani to nezaručuje s istotou hladký priebeh.

Odborníci na výchovu a psychológovia v prvom rade radia rodičom pred zápisom, respektíve nástupom do škôlky zvážiť, či je už dieťa skutočne na tento krok pripravené. Treba len pripomenúť, že je to mimoriadna zmena v jeho živote a treba ho na ňu dôkladne pripraviť.

Na odlúčenie od rodičov nemusí byť pripravené každé dieťa. Ak aj dieťa dosiahlo tri roky, automaticky to neznamená, že môže ísť do materskej školy. Dieťa by malo byť schopné zostať bez rodičov, malo by sa vedieť primerane v novom prostredí adaptovať.

V súvislosti so škôlkou sa odporúča, aby rodičia o nej hovorili pred svojim dieťaťom. Netreba ho však dopredu vyplašiť, len ho stačí vedieť správne a primerane motivovať k tomu, aby sa do škôlky nakoniec tešilo. Odporúča sa tiež u neho vyvolať pocit, že byť škôlkarom je fajn.

Stres z nového prostredia

Deti sa môžu nových vecí báť. Strach z neznámeho prostredia je úplne prirodzený a nielen u detí. Predstavte si situáciu, že aj vás by v blízkej budúcnosti čakala zmena prostredia – zmenili by ste prácu a zrazu by ste sa zo dňa na deň ocitli v novom kolektíve. Oveľa ťažšie to však znáša dieťa. Najmä, ak je viac utiahnuté do seba a prítomnosť cudzích ľudí nevyhľadáva. Práve nasledujúce týždne môžete využiť na prípravu aj v tomto smere.

Berte dieťa čo najviac medzi ľudí, najmä medzi ostatné deti v jeho veku. Možnosti máte v lete naozaj veľa. Zvykajte ho postupne na to, aby dokázalo zostať určitý čas bez vašej prítomnosti. Ak je väčšinu dňa len s matkou a nepohne sa od nej ani na krok, tak bude potrebovať viac času, aby si zvyklo, že počas dňa môže zostať s nejakou inou osobou.

Náročnejšie to budete mať naozaj vtedy, ak bolo doteraz dieťa zvyknuté zostávať výlučne len s vami. Nie je zvyknuté spať na inom mieste ako vo svojej posteli a vo svojej detskej izbe? To môže byť v škôlke problém. Vezmite dieťa k starým rodičom alebo vašim rodinným známym a skúste ho postupne navyknúť aj na menej známe miesta. Tieto momenty však vždy spájajte s niečím, čo vo vašom dieťati zanechá príjemný pocit. Nasilu ho určite nenechávajte samo.

V septembri mu určite pribaľte do škôlky jeho obľúbenú hračku, prípadne mu zabaľte aj jeho vankúš. Môže mu to pomôcť v tom, že mu podobná vec bude pripomínať domov a istotu.

Nezabúdajte na režim

V škôlke funguje režim rovnako ako v škole. Deti majú naplánované aktivity, krúžky, čas na hru. Počas nasledujúcich týždňov sa snažte postupne prispôsobovať deň aj vášmu budúcemu škôlkarovi. Takto ho pripravíte na to, že počas dňa ho čaká viacero aktivít. A nezabudnite na poobedný spánok. Ten dokáže niekedy narobiť veľké problémy.

Neukazujte svoj strach. Ak aj nemáte istotu, že dieťa škôlku zvládne, neukazujte ju. Aj dieťa, ktoré bude dokonalé pripravené, môže prvý deň alebo aj týždeň v škôlke napríklad plakať. Vaša neistota ho môže len zbytočne znervózniť a narobiť škody. A na záver už len pripomeňme, že čím viac dieťa na tento dôležitý deň pripravíte, tým jednoduchší pre neho nástup bude.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #september #predškoláci #nástup #škôlkar #predškolák