Ako si ušetriť počas prázdnin peniaze navyše?

Počas horúcich dní chodíte častejšie von medzi priateľov a s tým súvisí možno aj to, že zrazu míňate viac na zábavu ako počas školského roka, kedy vám nezostáva toľko voľného času. Mnohí vysokoškoláci, ale aj stredoškoláci si privyrábajú brigádami, aby si z úspor dokázali hradiť niektoré aktivity v nadchádzajúcom školskom roku. Obmedzovať a nudiť sa doma, len aby ste ušetrili, však nemusíte úplne. Stačí zopár trikov a ušetriť nejaké peniaze si môžete aj v lete.

31.07.2018 22:30
žena, zamestnankyňa, peniaze, Foto:
Najmä starších študentov v lete trápia aj financie. Tieto tipy a rady vám pomôžu, ako neminúť príliš veľa financií a užiť si aj prázdniny.
debata

Dodržiavať určitý režim vám pomôže pri nastavení si vášho letného rozpočtu. Plánujete výlet s priateľmi a musíte sa krotiť, aby ste zostali v rozpočte? Nezabudnite si leto užiť, pomôcť vám môžu nasledujúce inšpirácie, ako na to.

Určite platí, že ako najlepšie ušetriť nejaké peniaze, je vôbec nemíňať. Toto však nie je pravdepodobne ten najsprávnejší spôsob. Stačí si na začiatok povedať, že nemíňať na hlúposti – potrebujete skutočne to isté tričko alebo tenisky, ktoré máte už doma v skrini, ale v inej farbe?

Nepotrebné veci a internet

Skúste sa pozrieť na to, čo už nepotrebujete. Dnes je už bežné, že ľudia predávajú veci, ktoré nepotrebujú. Najjednoduchšie je urobiť zoznam všetkých vecí – od oblečenia, topánok, kníh, ktoré ste už prečítali a viete, že sa k ním už nevrátite, až po rôzne predmety a osobné veci, ktoré ste už nejaký ten rôčik vôbec nepoužili alebo nepotrebovali.

Keď si tieto veci zhromaždíte, urobte fotografie a dajte to do niektorej zo skupín na sociálnych sieťach. Najlepšie sa predáva oblečenie. Ak potrebujete obmeniť šatník, skúste si veci jednoducho zameniť s niekým, kto sa snaží veci „zbaviť“ podobným spôsobom. Za tieto veci si určite pýtajte primeranú sumu, inak sa vám nepodarí predať nič.

Namiesto hromadnej dopravy bicykel

Využite dobré počasie a cestujte zdarma. Ako? Ak necestujete priamo stovky kilometrov každý deň, skúste používať na prepravu viac bicykel a kolieskové korčule. Možno vám to ukradne trošku viac času, ale pohyb na čerstvom vzduchu m tiež svoj zmysel. Navyše, peniaze, ktoré by ste takto zaplatili za autobus alebo vlak do mesta, môžete minúť na posedenie v kaviarni.

Máte preukaz študenta? Tak ho využite! Ak aj nie, tak veľa akcií, ktoré sa v lete konajú, poskytujú zľavu na vstup pre študentov. Myslite na to pred každým podujatím, ktorého sa plánujete zúčastniť. Zistite si, či obchod, v ktorom si plánujete kúpiť konkrétny tovar, neponúka špeciálne zľavy pre študentov. Nekupujte všetko hneď, počkajte si na sezónne zľavy. Tie vám môžu ušetriť desiatky eur.

Stravovanie v reštaurácii?

Brigádujete a zvykli ste si kupovať každý deň jedlo v miestnej reštaurácii? Skúste sa zamyslieť, koľko vás tento obed bude stáť mesačne. Keďže nemáte klasický pracovný pomer, o stravných lístkoch môžete snívať ďalej. Pre študentov je preto často nákladné, aby sa mohli stravovať v reštauráciách alebo bufetoch. Záleží však aj od lokality. Možno bude pre vás výhodnejšie sa stravovať tak, že si jedlo pripravíte doma a vezmete si ho so sebou, respektíve budete tieto obedy aspoň striedať.

Jednoducho si zarobte! Ako? Máte v niečom výnimočné zručnosti, ovládate cudzí jazyk, ste dobrý v matematike? Skúste si privyrobiť doučovaním alebo tým, že budete dávať súkromné hodiny v tom, v čom ste naozaj dobrý. Ľudia sú väčšinou ochotní zaplatiť niekomu, kto ponúka svoje zručnosti.

Cestovať bez nákladov?

Hovoríte si, že to nie je možné? Omyl, dá sa to. Chcete cestovať, ale neviete, ako na to? Skúste letnú brigádu v zahraničí. Zdokonalíte sa v cudzom jazyku, navštívite mnohé nové miesta a navyše si vykryjete výdavky tým, že budete mať zároveň prácu na čiastočný úväzok. Nájdite si prípadne rodinu, ktorá potrebuje postrážiť deti počas dovolenky niekde pri mori. Prípadne skúste výmenné pobyty medzi inými študentmi v zahraničí.

Existuje tiež veľa portálov, ktoré ponúkajú napríklad stráženie domu alebo domácich miláčikov výmenou za ubytovanie. Nezabúdajte si však pred odchodom všetko dôkladne overiť a urobiť približný plán tejto cesty. Ideálne je vždy cestovať v skupinke ľudí, ktorých poznáte. Veľa šťastia!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #prázdniny #vysokoškoláci #brigáda