Aké sú vaše obľúbené jazykové vzdelávacie techniky? Nájdite si tú pravú

Chceli by ste sa naučiť cudzí jazyk, ale neviete ako na to? Neustále tak učenie odkladáte, pretože stále je niečo dôležitejšie a máte pocit, že máte dosť času na to, aby ste sa ho naučili. Nakoniec prejde zopár rokov a učebnice pre samoukov sú už dávno zapadnuté prachom a vy zisťujete, že ste tam, kde ste boli aj pred niekoľkými rokmi. Na začiatku.

10.08.2018 23:00
cestovanie, mapa, svet, zemeguľa, glóbus,... Foto:
Ovládať aspoň jeden cudzí jazyk je dnes „must have“ na trhu práce.
debata

Cudzie jazyky sa tešia stále väčšej obľube u zamestnávateľov. Čím viac jazykov ovládate, tým sa vaše šance nájsť si zaujímavú prácu zvyšujú. Ako sa naučiť čo najrýchlejšie anglicky, nemecky, francúzsky či španielsky? Univerzálna odpoveď neexistuje. Určite však budete musieť vynaložiť námahu, aby ste si osvojili ďalší jazyk.

Prešli ste si už niekoľkými spôsobmi a stále sa nedokážete dorozumieť v danom jazyku s ostatnými? Radi by ste si tiež prečítali knihu v tomto jazyku, ale jednoducho to nejde? Odborníci na jazyky hovoria, aby ste sa na to pozerali otvorene – učte sa kreatívnym spôsobom a hľadajte na tom pozitíva, niečo, čo vás na tom bude neustále zaujímať. Ak je učenie nuda, tak každý dňom to bude len horšie.

Niekedy máte pocit, že metód na učenie sa jazykov je až príliš veľa. Neviete si vybrať, ktorá by bola vhodná pre vás. Zvoliť si samovzdelávanie alebo jazykový kurz? Zaplatiť si súkromného učiteľa alebo sa učiť prostredníctvom rôznych online vzdelávacích systémov? Možnosti je naozaj veľa a pravda je len jedna – bez vášho úsilia to nedáte.

Rozhodnite sa a pokračujte v tom!

Vyberte si spôsob, ktorým sa chcete vybrať. Najideálnejšie by bolo, aby ste si vyskúšali niekoľko spôsobov, ktorý bude najviac vyhovovať vám. Na začiatok sa sústreďte najmä na to, aby ste sa pravidelne venovali programu, ktorý si nakoniec zvolíte.

Dnes už je naozaj mnoho programov, vďaka ktorým sa môžete učiť cudzí jazyk na vysokej úrovni – odborné lekcie vo väčších skupinkách, v menších skupinkách alebo súkromné hodiny. Skúste, čo vám najviac vyhovuje.

Osvedčené sú najmä také programy vyučovania, pri ktorých lektor využíva rôzne interaktívne pomôcky, cvičenia a vizuálne podnety.

Robte si poznámky v cudzom jazyku!

Po pár týždňoch ste si už osvojili základné slovíčka a ovládate už prvé frázy. Robte si preto poznámky, farebne si vyznačte slová, ktoré si potrebujete zapamätať a nalepte si ich na predmety okolo vás. Učiť sa cudzí jazyk je oveľa jednoduchšie, ak ste priamo v danej krajine. Nie všetci však majú takúto možnosť. Skúste si predstavovať, že sa v tejto krajine nachádzate.

Ako? Počas dňa sa snažte rozmýšľať v tomto jazyku – samozrejme, že na začiatok je to takmer nemožné. Vtedy však rozmýšľajte nad určitými predmetmi – ako by ste povedali v španielčine chlieb, noviny, potraviny? Opakujte si stále tieto cudzie slová vo svojej mysli. Postupne sa naučíte myslieť v jazyku, ktorý si chcete osvojiť čo najlepšie.

Konverzujte!

Prax je ten najlepší spôsob, ako získate potrebné vedomosti. Najideálnejšie je preto si nájsť partnera na konverzáciu v cudzom jazyku. Skúste sa poobzerať vo svojom okolí, či medzi priateľmi a známymi nenájdete niekoho, s kým sa môžete raz za čas porozprávať nielen po slovensky.

Niektorí jazykoví experti odporúčajú, aby ste rozmýšľali ako dieťa. Práve deti majú totiž otvorenú myseľ, nebuďte na seba príliš prísni, nehodnoťte sa! A najmä – nebojte sa používať jazyk, ktorý sa učíte, dokonca aj keď robíte chyby.

Pátrajte na internete!

A opäť ten internet. Ak ste sa už rozhodli, že svoj voľný čas budete venovať zdokonaľovaniu sa v určitom jazyku, skúste si nájsť čo najviac informácií na internete. Vyhľadajte si tak vzdelávacie materiály, čítajte si články o tom, akými spôsobmi sa dá efektívne „učiť sa“. A učte sa!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #angličtina #cudzí jazyk #nemčina #španielčina #francúzština #nezvyčajné metódy výučby #taliančina