Ako sa pripraviť na september? Školákom doprajte najmä relax

Komu by sa v horúcich letných dňoch chcelo sedieť nad knihami? Takmer tri týždne voľna, ktoré školákom ešte zostávajú, by určite nechcel ani jeden z nich využiť učením. Opakovanie je síce matkou múdrosti, ale všetko treba robiť s mierou. Najmä vtedy, ak je vonku krásne počasie a deti láka, aby si ho čo najviac užili.

13.08.2018 19:00
deti, strom, melón, ovocie, prázdniny,... Foto:
Učiť sa v lete? Školáci potrebujú najmä oddych a relax. Zopakovať si učivo odporúčajú odborníci najmä kreatívnou formou.
debata

Rodičia sa obávajú, aby ich ratolesti nezabudni všetko učivo z uplynulého školského roku. Je to pochopiteľné, že nie všetko si po nejakom čase zapamätáme, netreba z toho robiť príliš veľký problém. K letu totiž automaticky patrí hlavne oddych a relax. Vypestovať nechuť k učeniu, ktorú bude školák potrebovať počas školského roka, si totiž môže práve takýmto donucovacím prostriedkom.

Odborníci však odporúčajú, aby deti počas leta nezleniveli tým, že nebudú mať bohatý program. Stále im treba nechať dostatok času napríklad aj na dlhší spánok, pretože niektoré deti si vychutnajú to, že nemusia skoro ráno vstávať do školy. Nechajte im priestor na to, čo by chceli robiť – deti zvyknú byť dosť kreatívne a často si dokážu vymyslieť nejakú zaujímavú činnosť. Každý týždeň si preto spoločne naplánujte, čo by ste chceli nasledujúcich sedem dní stihnúť.

Učenie úplne vynechať nemusíte. Samozrejme, že občas si niečo zopakovať, neuškodí. Odborníci vtedy radia využiť hravé formy vzdelávania, nie tie klasické. Vsaďte tak skôr na kreatívny spôsob – poznáte svoje dieťa najlepšie, skúste vymyslieť spôsob, ktorý nebude nuda.

Naplánujte si výlety do prírody, ukážte im krásy Slovenska, zopakujte si zemepis alebo históriu návštevou hradov, zámkov, múzeí, jaskýň, vezmite ich k rôznym zaujímavým vodným plochám, tých máme na Slovensku naozaj veľa. Deti tak spoznajú rôzne kúty Slovenska a vďaka zážitkom si dokážu aj viac zapamätať. Počas výletov sa im snažte čo najviac povedať o danej lokalite či mieste.

Motivujte deti k čítaniu

Ak cestujete k vode, pribaľte si čo najviac zaujímavých časopisov a kníh. Deti by v lete mali vziať do rúk knihu. Urobte si plán, aké knihy si prečítate a skúste si na konci leta vyhodnotiť, kto tento plán splnil a kto prečítal najviac kníh. Môžete sa potom prípadne aj odmeniť.

Do edukačných aktivít vášho školáka zapojte počas leta aj umenie. Nakúpte si čo najviac pomôcok na kreslenie, výber je veľký. Opäť môžete zapojiť fantáziu a nemusíte zostať len pri kreslení či maľovaní obrazov. Skúste si spoločne vymaľovať detskú izbu alebo vytvoriť niečo z dreva. Vyskúšali ste už tvoriť z hliny? Vyskúšajte tvorivé dielne.

Práve umenie dokáže pozitívne ovplyvniť kreativitu dieťaťa, rovnako je dôležité aj po emocionálnej stránke. Umením tiež rozumieme aj pohyb – napríklad tanec. Ďalej sem patrí spev, divadlo. Skúste sa zamerať na to, ktorá oblasť by oslovila vaše dieťa. Človek sa vyjadruje umením a dieťa sa ním môže tiež vyjadriť. Podporujte tak kreatívnu stránku vášho dieťaťa aj formou umenia.

Okrem spomínaného pohybu v rámci tanca môžete dieťaťu ukázať aj možnosti v športe. Ak sa neprejaví jeho umelecká stránka, tak sa môže prejaviť tá športová. Dôležité bude, aby sa školák venoval nejakej aktivite, v ktorej sa môže ďalej zdokonaľovať.

Tip na záver

Posledný týždeň pred prázdninami začnite dieťa postupne pripravovať na to, že onedlho ho čaká školský režim. Nastavte si postupne ranné vstávanie, povinnosti, ktoré súvisia so školou. Ak viete o predmete, s ktorým má dieťa zvyčajne problém, pár dní pred začiatkom školského roka si spoločne zopakujte to najdôležitejšie. A nezabudnite, že začiatok školského roka je určený opakovaniu si vedomosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letné prázdniny #školáci a leto #rodičia a deti