Aká je základná výbava škôlkara?

Nastupuje vaše dieťa do škôlky a vás trápi, čo bude potrebovať? Ak si neviete vybrať, čo všetko bude budúci škôlkar potrebovať, nemajte príliš veľké starosti. Každá škôlka môže mať špecifické požiadavky, ktoré sa väčšinou rodičia dozvedia na stretnutí s kompetentnou pani učiteľkou pred začiatkom školského roka, prípadne na začiatku septembra. Poobzerajte sa aj po nástenke, na ktorej nájdete veľa potrebných informácií, sledujte internetovú stránku materskej školy, prípadne aj sociálne siete, ak vami vybraná škôlka využíva aj túto platformu.

31.08.2018 23:50
deti, škôlka, materská škola, jasle, Foto:
Vaše dieťa nastupuje do škôlky a neviete, čo by ste mu mali zabezpečiť? Prinášame vám zopár tipov.
debata

Samozrejme, že niektoré veci, s ktorými treba počítať, môžete zaobstarať bez toho, aby ste potrebovali presný zoznam vecí pre vášho budúceho škôlkara. S nákupmi to zbytočne dopredu nepreháňajte, zabezpečte si na začiatok základnú výbavu.

Dieťa sa snažte do škôlky pripraviť už v predstihu – naučte ho tráviť čas nielen s vami, ale aby vydržalo dlhší čas aj s ostatnými. O príprave do škôlky sme písali už predtým. Okrem tejto príprave však bude dieťa potrebovať aj materiálne veci. Neviete, čo vašej ratolesti do škôlky zbaliť? Pomôže vám tento všeobecný zoznam, nezabúdajte na to, že každá škôlka môže mať špecifický zoznam vecí, ktoré bude vaše dieťa potrebovať.

Hygienické potreby sú nevyhnutnou súčasťou výbavy vášho škôlkara. Určite bude potrebovať zubnú kefku a zubnú pastu, tekuté mydlo, vlastný pohárik, malý uterák, hygienické vreckovky, prípadne hrebeň.

Veľmi dôležitú úlohu tu zohráva oblečenie.

Základom je pyžamo a prezuvky, ktoré bude dieťa určite potrebovať. Myslite na to, že škôlkar potrebuje mať oblečenie „do rezervy“, a tak mu pribaľte náhradné oblečenie. Ak je dieťa menšie, o to viac sa zvykne zašpiniť, obliať vodou a podobne. Preto mu pribaľte spodnú bielizeň, ponožky, tepláky, tričko podľa ročného obdobia, pulóver alebo teplejší sveter. Vhodné je pribaliť aj tenšiu bundu, určite bude potrebná čiapka a počas obdobia dažďov investujte tiež do pršiplášťa. Všetky tieto veci bude mať škôlkar odložené vo svojej skrinke.

Záležať si dajte na kvalitných prezuvkách, v ktorých bude tráviť väčšinu dňa.

Pohodlné oblečenie

Oblečenie by malo byť najmä pohodlné. Nezabúdajte, že deti sa počas pobytu v škôlke neustále hýbu. Ak majú deti často rôzne pohybové krúžky alebo cvičenie, pribaľte dieťaťu vhodnú športovú obuv a oblečenie.

Niektorí odborníci radia rodičom, aby dieťaťu do škôlky zabalili jednu obľúbenú hračku, aby malo pocit bezpečia a istoty. Určite však nepreháňajte a neberte viac hračiek. Jedna bude akurát. Jedlo do škôlky nemusíte pripravovať, upozornite však personál na to, ak má vaše dieťa špeciálnu diétu alebo potravinovú alergiu.

Na záver ešte dôležitá rada. Osobné veci vášho dieťaťa označte menom alebo dopredu dohodnutým symbolom, podľa ktorého si svoje veci vždy spozná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zoznam #materská škola