Deti by mali vedieť, že akékoľvek pocity sú v poriadku

Začiatok školského roka býva pre deti aj rodičov plný očakávaní, ale aj stresujúci. Ako sa s deťmi pripraviť na školský režim?

14.09.2018 06:00
dieťa, školák, prvák Foto:
Je potrebné dodržiavať akúsi formu striedania času na prípravu na vyučovanie s časom na oddych a hru.
debata

Pre veľa detí je návrat do lavíc často aj návratom k tlaku, úzkostiam a starostiam. S nástupom septembra pociťujú podobnú úzkosť dokonca aj rodičia. Prvé dni, týždne či mesiace môžu byť pre celú rodinu náročné. „Dôležité je, aby rodičia pomohli svojim deťom už od prvých týždňov so štruktúrovaním ich času. Nielen na prípravu do školy, ale aj na relax a vytvorili tak rituály, ktoré uľahčia fungovanie celej rodine. Je potrebné dodržiavať akúsi formu striedania času na prípravu na vyučovanie s časom na oddych a hru. Nesmieme zabúdať, že aj školáci potrebujú aj počas pracovného týždňa takýto čas. Pre dieťa je hra najlepším prostriedkom, ako sa uvoľní a oddýchne si,“ hovorí detská psychologička a výskumná pracovníčka PhDr. Mária Balážová.

Najhektickejším obdobím sú prvé školské dni. Podľa psychologičky by si mali rodičia s deťmi sadnúť a otvorene sa porozprávať o tom, čo ich čaká, aký bude ich rozvrh, krúžky a podobne. Začnite dodržiavať školský režim. Dôležité je, aby bolo dieťa oddýchnuté a vyspaté. Nastavte si večierky na hodinu, v akú bude chodiť spávať počas celého školského roka.

Najmä pre prváčikov je veľmi dôležité, aby poznali prostredie, do ktorého idú. Je dobré prejsť si s nimi už v predstihu prípadné školské nástrahy. „Môjmu synovi sa napríklad stalo, že prvý deň nevedel otvoriť aktovku, a tak keď všetky deti desiatovali, on si desiatu nevedel ani z tašky vybrať,“ spomína psychologička. Deti by mali poznať prostredie, kam idú: ako sa dostanú do triedy, na WC, do jedálne a pod. Prejdite si s nimi, ako bude vyzerať ich deň. Vysvetlite im, že budú mať 45-minútovú hodinu, potom prestávku, koľkokrát sa to bude denne opakovať, kam pôjdu na obed.

„Netreba zabúdať ani na mentálnu prípravu. S dieťaťom sa treba rozprávať o tom, prečo je škola dôležitá. Z rozhovorov nevynechávajte ani nástrahy, napríklad šikanovanie. Vysvetlite im, že ak sa necítia dobre, niekto sa im vysmieva alebo ich uráža, či inak im ubližuje, mali by sa vám zdôveriť,“ upozorňuje Balážová.

Dôležité je, aby ste dávali deťom stále najavo, že im rozumiete, s čímkoľvek za vami prichádzajú. Mali by vedieť, že akékoľvek ich pocity sú v poriadku. Nepresviedčajte ich vetou: „Neboj sa, veď to nič nie je, všetci to zvládli, aj ty to zvládneš.“ Namiesto toho skúste dieťaťu pomôcť jeho pocity potvrdzovať: ,Vidím, že máš strach a je to v poriadku, veľa detí má strach, keď ide prvýkrát do školy‘, alebo: ,Asi sa cítiš neistý, pretože nevieš, čo ťa tam čaká‘,“ dodala Mária Balážová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #rodičia #začiatok školského roka #Mária Balážová