Európska komisia upozorňuje na význam odborného vzdelávania

Vedeli ste o tom, že november je mesiacom zručností? Tie človek potrebuje či už v rámci vzdelávania, v práci, ale aj v bežnom živote. Práve pri deťoch a študentoch je dôležité, aby už od skorého veku mali možnosť pracovať na svojich zručnostiach, ktoré budú využívať najskôr v škole a neskôr v profesnom živote.

08.11.2018 13:00
študenti, mladí ľudia, spolupráca Foto:
Tento týždeň je Európskym týždňom odborných zručností 2018.
debata

Aj Európska komisia sa venuje problematike zručností, pričom napríklad upozorňuje aj na význam odborného vzdelávania v rámci Európskeho týždňa odborných zručností.

„Už tretí raz Európska komisia organizuje Európsky týždeň odborných zručností. Koná sa v dňoch od 5. do 9. novembra 2018 a jeho hlavné aktivity sa presunú z Bruselu do Viedne v rámci rakúskeho predsedníctva v Rade Európskej únie,“ informuje o tom rezort školstva na svojej stránke.

Čo je jeho cieľom? Zámerom je pomocou rôznych aktivít podporiť a zdôrazniť význam odborného vzdelávania a prípravy pre spoločnosť a jednotlivcov ako cesty ku kvalitnému zamestnaniu, možnostiam kariérneho rozvoja a vlastného naplnenia.

„Počas novembra a decembra budú rôzne inštitúcie, poskytovatelia odborného vzdelávania, školy, vzdelávacie spoločnosti, zamestnávatelia, mimovládne organizácie a ďalšie organizácie pôsobiace v oblasti odborného vzdelávania, kariérneho rozvoja a trhu práce organizovať rôzne podujatia, ktoré mladým ľuďom, rodičom i verejnosti priblížia rôzne aspekty odborného vzdelávania,“ upozorňuje na stránke ministerstvo.

Práve Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spolu so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania pripravili sériu podujatí, ktoré v kontexte Európskeho týždňa podporujú dôležitosť odborných zručností pre modernú spoločnosť.

„Téma celoživotného vzdelávania na Slovensku, a odborného vzdelávania a prípravy počas celého života, je vysoko aktuálna s narastajúcou dynamikou trhu práce, meniacimi sa podmienkami a napredujúcimi technológiami,“ hovorí zas stránka mesiacvzdelava­nia.sk, ktorá je venovaná slovenským podujatiam v rámci vzdelávania.

Okrem klasických podujatí sú pripravené aj projekty pre študentov, v ktorých sa môžu zapojiť do súťaží. Šancu zasúťažiť tak majú napríklad stredoškoláci, ktorí môžu v novembri ukázať svoj talent a zručnosti. Stačí, ak sa prihlásia do súťaže Objav svoj talent. „Súťaž je motiváciou pre mladých ľudí k hľadaniu svojej kariérnej cesty založenej na vlastnom talente, ale aj vedomostiach a zručnostiach získaných práve v odbornom vzdelávaní. Súťaž podporili známe osobnosti ako spevák Peter Bažík, futbalista Lukáš Gašparovič či herečka Broňa Kováčiková,“ vymenúva ďalej ministerstvo na svojej stránke.

Posledný novembrový týždeň zas bude venovaný celoživotnému vzdelávaniu a špecificky vzdelávaniu dospelých, tento projekt nesie názov Týždeň celoživotného učenia, „Podujatie, ktoré sa snaží upozorniť na význam celoživotného učenia pre zdravie občianskej spoločnosti pomocou organizovania prednášok, workshopov a diskusií po celom Slovensku,“ píše sa na stránke tcu.sk. Pre koho je táto akcia určená? „Chceme motivovať každého k aktívnej účasti na vzdelávaní bez ohľadu na vek, zameranie a profesiu. Vzdelávacím inštitúciám zároveň ponúkame možnosť prezentovať svoje aktivity a aktívne diskutovať o stave vzdelávania na Slovensku,“ píšu aktéri projektu na spomínanej stránke.

„Aktivity vyvrcholia 29. novembra 2018, kedy ministerka školstva SR odovzdá cenu za rozvoj celoživotného vzdelávania inštitúcii alebo osobnosti pôsobiacej v tejto oblasti. Zároveň tým založí tradíciu každoročného oceňovania odborníkov v celoživotnom vzdelávaní,“ upozorňuje rezort na svojej stránke.

Prehľad podujatí z celej Európy a ďalšie informácie nájdete TU.

Zdroj: minedu.sk, mesiacvzdelava­nia.sk, objavsvojtalent.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky týždeň odborných zručností