Späť do školy po vianočných prázdninách? Žiadny problém

Vianočné prázdniny sa blížia k svojmu záveru. Študentov čaká už len posledný prázdninový deň, v utorok 8. januára 2019 sa totiž vrátia naspäť do školských lavíc.

06.01.2019 23:00
škola, žiak, učiteľ, tabuľa, matematika,... Foto:
Návrat po vianočných prázdninách nemusí vždy bolieť. Spojte ho s príjemnými vecami a myslite pozitívne.
debata

Vianočné prázdniny si mohli žiaci užiť od 23. decembra 2018. Počas týchto dní mali školáci možnosť stráviť čas so svojimi blízkymi a oddýchnuť si, aby sa mohli opäť naplno venovať školským povinnostiam. Mnohí však pri tejto myšlienke začnú panikáriť, do školy sa im po dlhšej dobe nechce ísť. Návrat do školského režimu nemusí byť pre každého taký jednoduchý. Čo môže pomôcť, aby tento návrat bol čo najjednoduchší?

Pozitívny prístup a motivácia

Študenti by sa mali tešiť na „nový“ začiatok. Veľa ľudí si začiatkom roka dáva nové predsavzatia a tomu zvyku sa nevyhnú aj niektorí žiaci a študenti. Deti sa tak môžu motivovať, dať si nové ciele a môžu sa tešiť na to, čo sa im podarí v druhej polovici školského roku. Študenti si môžu nastaviť nové ciele – tých, ktorých čakajú prijímacie skúšky, by mali myslieť aj na túto časť školského roka.

Kontrola

Väčšinou žiaci dostanú úlohy, ktoré majú počas prázdnin zvládnuť. Skontrolujte si ich spolu s vašim dieťaťom. Má všetko dokončené? Nezabúdajte na to, že počas prázdnin môžu deti zabudnúť na všetky povinnosti, ktoré im ich pedagógovia zadali. Zároveň sa uistite, že si prezreli aj posledné učivo, ktoré preberali na vyučovaní naposledy.

Nezabúdajte na priateľov

Študenti by mali myslieť najmä pozitívne – na čo sa dá tešiť pri myšlienke návratu do školy? Napríklad na priateľov, spolužiakov, ktorí chodia s nami do školy. Po dlhšom čase sa opäť uvidíte.

Študenti by si mali posledný deň prázdnin pripraviť všetko, čo budú do školy potrebovať. Môžu sa tešiť napríklad z nových vecí, ktoré dostali ako vianočný darček a zároveň ich môžu využiť práve v škole (či už je to nové oblečenie, taška, pomôcky alebo aj peniaze, ktoré môžu využiť na školský výlet…).

Spojte zábavu so školou

Menšie deti môžu rodičia povzbudiť aj takýmto spôsobom – ukážte im, ako sa tešíte s nimi. Dostalo vaše dieťa pod stromček napríklad korčule, oblečenie alebo niečo iné? Nezabudnite ráno pochváliť vašu dcéru, ako jej nový sveter pristane a že určite sa v ňom budete cítiť dobre aj v škole. Motivujte dieťa niečím, čo ho baví – sľúbte mu, že sa prvý deň po škole pôjdete spolu korčuľovať.

Najbližšie prázdniny?

Najbližšie študentov čakajú polročné prázdniny, ktoré začínajú v piatok 1. februára. Vyučovanie sa začne v pondelok 4. februára. Kompletný zoznam prázdnin na školský rok 2018/2019 nájdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prázdniny