Mobily kradnú pozornosť rodičov. Deti by im ich radšej vzali

Mobilný telefón dnes vlastní takmer každý. Rovnako tak aj menšie deti už majú mobil a tablet. Rodičia často siahnu po mobile ako darčeku pre svoje dieťa. Dalo by sa povedať, že náš život si bez neho nevieme predstaviť. Akú pozíciu však majú v našich životoch a ako vôbec vnímajú deti život v čase neustáleho kontrolovania telefónu? Ovplyvňuje mobil aj vás?

09.01.2019 23:00
smartfón Foto:
Štúdia, ktorá skúmala, ako deti vnímajú rodičov so smartfónmi, odhalila znepokojujúci trend.
debata

Koľkokrát sa vám stalo, že ste boli so svojim dieťaťom a zazvonil vám mobil alebo vám prišla správa a vy ste sa tomu okamžite venovali? Zamysleli ste sa napríklad nad tým, ako dieťa vníma, ak sa s vami rozpráva a vy držíte v ruke mobilný telefón? Spoločnosť AVG sa rozhodla ešte v roku 2015 urobiť zaujímavú štúdiu o tom, ako deti vnímajú mobily v domácnosti a aké miesto zaberajú celkovo v ich životoch.

Spomínaný online prieskum sa zameral na deti vo veku 8 až 13 rokov. Zároveň sa v prieskume pýtali na vplyv mobilných zariadení v rodinnom živote aj rodičov. Prieskumu sa zúčastnilo viac ako 6000 respondentov (celkovo 6117) z niekoľkých krajín: Austrália, Nový Zéland, Brazília, Kanada, Česká republika, Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia a Spojené štáty americké.

Rodičia trávia s deťmi toľko času ako so svojimi smartfónmi. „Mobilné telefóny získavajú čoraz väčší podiel v boji o pozornosť rodičov. Až tretina opýtaných detí uviedla, že ich rodičia strávili s nimi presne toľko času a menej, ako ho strávili s mobilom v ruke,“ píše sa v štúdii spoločnosti AVG. Zo štúdie tak vyplýva, že deti bojujú o svoj čas s rodičmi s mobilnými telefónmi.

Štúdia ďalej hovorí o tom, že viac ako 50 percent detí cíti narušenie ich rodinného života práve digitálnymi technológiami (konkrétne smartfónmi). Až 54 percent detí totiž uviedlo, že ich rodičia až príliš často kontrolujú svoje mobilné zariadenia. Deti najviac kritizovali to, že rodičia sa počas rozhovoru nechali rozptýliť mobilom (36 percent).

Samotní rodičia sa priznali k tomu, že naozaj používajú mobily až pričasto (52 percent), ďalej 28 percent rodičov sa domnieva, že svojim deťom neposkytli dobrý príklad.

Ako je na tom Brazília?

Zaujímavosťou je tiež porovnanie krajín – v Brazílii používajú rodičia mobil príliš často, uviedlo to 87 percent detí. Čo je najhoršie, 59 percent rodičov pripustilo, že používa mobil počas jazdy. Viac ako polovica opýtaných detí (56 percent) uviedlo, že by mobil rodičom vzali, ak by mohli. Tieto čísla sú naozaj veľmi vysoké.

Vzor rodiča

Rodičia sú pre svoje dieťa vzorom. Dieťa nasleduje to, čo vidí. „Deti preberajú návyky od svojich rodičov vo všetkom, takže je prirodzené, že to budú robiť aj v súvislosti s používaním mobilov. Nepoužívať doma mobil môže byť náročné, ale zároveň štvrtina rodičov hovorí, že by si želali, aby ich deti používali mobily menej. A tak musia ísť rodičia sami príkladom a mali by zvážiť, ako takéto správanie pôsobí na city dieťaťa,“ hovorí špecialistka bezpečnosti a ochrany v spoločnosti AVG Tony Anscombe.

Zdroj: avg.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #smartfón #mobily #štúdia