Uplatnenie pre budúcich vojakov

Stredné vojenské školy, aké u nás pôsobili za socializmu, už neexistujú, ale sú odbory, ktoré by ich aspoň čiastočne mohli nahradiť. Na Strednej odbornej škole agrotechnickej J. A. Gagarina v Bernolákove neďaleko Bratislavy v novom školskom roku 2019/2020 otvoria napríklad nový študijný odbor ochrana osôb a majetku. Cieľom je, aby študentov do istej miery pripravili aj na prácu v armáde a ďalších bezpečnostných zložkách.

29.01.2019 12:00
Vojaci, kynologia, ozbrojene sily Foto:
Nový študijný odbor je vlastne pilotným projektom spolupráce strednej školy s rezortom obrany.
debata

„Chceme, aby naše ozbrojené sily boli mladé a moderné, a preto musíme zapracovať na tom, aby sme u študentov vzbudili záujem o obranu svojej vlasti,“ uviedol k tomu minister obrany Peter Gajdoš.

Zároveň však zdôraznil, že vojenské povolanie je predovšetkým poslaním, ktorého výkon nepozná časové ohraničenie. „Vojakom je človek 24 hodín denne, sedem dní v týždni a vojenská prísaha sa nevzťahuje iba na čas, keď je vojak v uniforme, ale je ňou viazaný neustále,“ dodal.

Okrem teoretickej časti výučby bude jeho obsahom aj odborná a praktická príprava, v rámci ktorej si študenti osvoja prvky sebaobrany, základné bojové zručnosti, prvú pomoc či poradovú a špeciálnu bezpečnostnú prípravu.

Počas štúdia sa zamerajú aj na oblasť ekonomiky, práva, kriminalistiky, kynológie, psychológie a sociálnej komunikácie.Ochrana osôb a majetku bude štvorročný študijný odbor zakončený maturitnou skúškou.

Odborná prax sa bude robiť v reálnych alebo... Foto: Ministerstvo obrany SR
Vojaci, kynologia, ozbrojene sily 2 Odborná prax sa bude robiť v reálnych alebo simulovaných podmienkach, pričom škola má k dispozícii aj vlastnú strelnicu.

Po jej úspešnom zložení budú mať absolventi predpoklady pre ďalšie štúdium na Akadémii ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši alebo pre kariéru v Ozbrojených silách SR. Po splnení stanovených kritérií pre vstup do armády sa tak budú môcť uplatniť napríklad aj vo funkciách vojenskej polície, na rôznych pozíciách v rámci pozemných síl alebo v niektorých funkciách v logistike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #armáda #stredoškoláci #Ozbrojené sily SR #Kam na strednú školu #Peter Gajdoš