Ako si vybrať vhodné vysokoškolské štúdium

Pri výbere konkrétnej vysokej školy záleží predovšetkým na programe, ktorý chcete študovať, teda na tom, či ho daná škola ponúka. Postupovať môžete dvoma spôsobmi. Buď si najprv zvolíte vysokú školu a budete zisťovať, aké má fakulty, alebo už viete, na akej fakulte chcete študovať, a budete si vyberať zo škôl, ktoré ju majú.

25.01.2019 06:00
VS-zelena Foto:
Vhodné štúdium sa za určitých podmienok dá nájsť aj v iných krajinách.
debata

Výber fakulty

Pre voľbu správnej fakulty treba poznať oblasť, resp. zameranie, ktoré chcete študovať. Ak sa napríklad chcete stať učiteľom, vyhľadajte si pedagogickú fakultu, ak sú vám bližšie prírodné vedy, tak prírodovedeckú. Pri každej fakulte na konkrétnej škole nájdete už na internete základné informácie, odkazy na zoznam programov, ktoré fakulta ponúka, či informácie o prijímacích skúškach.

Výber študijného programu

Je to rozhodujúci krok pre budúce štúdium a zväčša aj pre nasledujúcu kariéru. Voľba študijného programu ovplyvní nielen to, aké predmety budete študovať, ale hlavne vaše neskoršie možnosti uplatnenia na trhu práce. Odpovedať si treba na niekoľko zásadných otázok: Aké študijné programy sú k dispozícii a aké možno študovať na konkrétnej škole alebo fakulte? Na ktorých školách či fakultách môžem študovať konkrétny program?

Študijný program

Vyberajte si ho najmä s ohľadom na jeho obsah, študované predmety, dĺžku štúdia, možnosť budúceho uplatnenia v praxi, možnosti nadväzujúceho štúdia, ale aj s ohľadom na to, čo vás baví a akému povolaniu by ste sa v budúcnosti chceli venovať.

Súkromná alebo verejná škola

Ak vám to vaša finančná situácia dovolí, môžete dať prednosť súkromnej vysokej škole, kde sa za štúdium platí. Keď vám však nejde len o to, aby ste mali v rukách vysokoškolský diplom, rozhodujte sa najmä podľa poskytovanej kvality štúdia a renomé konkrétnej školy či fakulty.

Doma alebo v zahraničí

Zohľadniť treba rodinné a finančné podmienky. Veľa mladých ľudí zo Slovenska študuje hlavne na vysokých školách v susednom Česku, kde za to nemusia platiť a nemajú problém s jazykovou bariérou.

Čo ešte ovplyvňuje výber vysokej školy

Dostupnosť

Záleží na vás, ako veľmi je to pre vás dôležité. Môžete si vyberať podľa toho, ako ďaleko je škola od vášho bydliska, aké je dopravné spojenie, aké sú tam možnosti pre trávenie voľného času, aké ubytovanie je k dispozícii. Takmer všetky verejné vysoké školy ponúkajú dostatok miest v študentských internátoch, takže vzdialenosť od vášho bydliska nemusí byť problém.

Prestíž, povesť školy

Ak sa dá, vypočujte si názor bývalých alebo súčasných študentov školy, poskytnú vám informácie o kvalite výučby a hlavne o prístupe školy k študentom. V niektorých prípadoch sa možno podelia aj o to, čo im škola dala do života, čo sa tam naučili a ako sa so svojím vzdelaním uplatnili na pracovnom trhu.

Veľkosť školy

Môže mať vplyv najmä na prístup školy k študentom. Môže sa stať, že školy s veľkým počtom študentov sa príliš nevenujú ich individuálnym potrebám a neriešia vzniknuté problémy. Na druhej strane sú veľké školy schopné zabezpečiť vyššiu kvalitu výučby vedenej poprednými odborníkmi. To však nemusí byť vždy pravidlom.

Vyučujúci a vybavenie

Stáva sa, že vysoké školy nemajú dosť peňazí na to, aby mohli investovať do moderného vybavenia a pomôcok, čo nemusí byť problém pri humanitných odboroch, ale pri technických či prírodovedných smeroch, kde sa napríklad pracuje v laboratóriách či s rôznymi prístrojmi, to už výučbu komplikuje. Zastarané vybavenie je jedným z dôvodov, prečo sa mnohí Slováci rozhodujú pre štúdium v cudzine. Podobný problém môže byť aj s učiteľmi. Môže sa stať, že sú „odtrhnutí od praxe“, už desaťročia učia to isté, nie sú otvorení novým trendom a študenta nepripravia na to, čo ho po štúdiu čaká. Je preto dobré poinformovať sa i na tieto veci.

Ďalšia ponuka súvisiaca so štúdiom

Do rozhodovania o konkrétnej škole môžete zahrnúť i jej ponuku mimo študijných a iných aktivít. Zistite si, aké škola poskytuje študentom ubytovanie a stravovanie. Je na škole zázemie pre rôzne športové aktivity? Poskytuje škola študentom prístup k počítačom a internetu? Ponúka zaujímavé voliteľné predmety?

Zdroj: Gaudeamus.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškoláci #Kam na vysokú školu #vysokoškolské vzdelanie