Sebavedomé dieťa vám nemusí prerásť cez hlavu

Všimli ste si niekedy, ako sa správa vaše dieťa v kolektíve ostatných detí? Ako vystupuje a koná na verejnosti? Verí si a dôveruje vôbec svojim schopnostiam? Mnoho rodičov nerieši sebadôveru dieťaťa v nižšom veku. Podľa viacerých psychológov a odborníkov na výchovu je však práve zdravé sebavedomie a dôvera v seba samého jeden z najväčších darov, ktoré môže rodič dať svojmu dieťaťu.

25.02.2019 23:00
rodina, deti, rodičia Foto:
Vychovať sebaisté dieťa nie je vždy jednoduché, ale je to jeden z najväčších darov, ktoré môžete svojmu dieťaťu dať.
debata

Niektorí si možno poviete, že príliš sebavedomé dieťa vám prerastie cez hlavu. My však hovoríme o dôvere a viere vo svojich schopnostiach a zdravom sebaistom dieťati. Mnohé deti, ktoré si neveria, totiž neskôr trpia a prejaviť sa to môžu v správaní medzi ostatnými rovesníkmi a ľuďmi, prípadne oveľa neskôr v dospelosti – ťažko sa v živote presadia a nájdu dobrú prácu, priateľov. Sebadôveru preto podľa odborníkov netreba podceňovať a venovať sa jej už od útleho veku.

Podľa psychológa Carla Pickhardta je veľmi dôležitá sebadôvera, pretože dieťa, ktoré jej nemá dostatok, sa neskôr bude zdráhať vyskúšať nové alebo náročné veci. Obáva sa totiž zlyhania alebo sklamania ostatných ľudí okolo seba. Carl Pickhardt je tiež autorom mnohých kníh pre rodičov.

Pickhardt tiež upozorňuje na to, že práve tieto obavy môžu dieťaťu neskôr zabrániť v úspešnej kariére a podľa neho sú najväčším nepriateľom zdravého sebavedomia a dôvery strach a odrádzanie. Úlohou rodiča by aj preto malo byť povzbudzovanie, posmeľovanie a podpora, keď dieťa rieši zložité a náročné úloh.

A aké sú ďalšie tipy na zvýšenie sebavedomia dieťaťa? Poďme si ich zopár vymenovať.

Oceniť úspechy a neúspechy

Oceniť úsilie dieťaťa je potrebné nielen vtedy, ak sa mu darí, ale naopak. Rovnako dôležité je vyjadriť obdiv, čo všetko už dieťa urobilo, aby sa priblížilo k dosiahnutiu svojho cieľa. Pre deti je veľmi podstatné, aby sa nehanbili za to, že sa snažia niečo urobiť aj v prípade, že im to práve nevychádza v tom najlepšom svetle.

Prax a čas

Povzbudzujte svoje dieťa, aby praktizovalo čokoľvek, o čo prejavuje záujem. Urobte to však bez toho, aby ste naňho vyvíjali príliš veľký tlak. Ak si dieťa vyberie napríklad nejakú záľubu, ktorej sa chce v budúcnosti venovať, povzbuďte ho a podporte v tom, aby sa tejto záľube ďalej venovalo. Rovnako talentované dieťa potrebuje čoraz viac praxe, aby dokázalo ukázať svoj talent – čím viac bude praktizovať určitú činnosť, tým viac sa v nej zdokonalí. Toto si potrebuje dieťa osvojiť, aby pochopilo, že postupne sa mu čas, ktorý investovalo do „nácviku“ či praxe, vráti v podobe zlepšenia a napredovania v tom, čo robí.

Problémy a prekážky

Nebojte sa ich a dovoľte, aby ich spoznali aj deti. Ak chcete, aby sa dieťa ďalej vyvíjalo a rozvíjalo svoje schopnosti, nechajte ho zistiť, čo je „tvrdá práca“. Čo tým myslíme? Nechajte ho popasovať sa s problémom, vyriešiť ho a zistiť, čo všetko ho môže čakať na jeho ceste.

Zvedavosť

Podporujte u detí zvedavosť, dovoľte im, aby vám mohli klásť otázky a zároveň im na ne dajte aj odpovede. Niekedy to síce môže byť únavné a vám sa nebude chcieť zodpovedať na všetky otázky, ale myslite na to, že aj vy ste boli malé dieťa a chceli ste všetko vedieť. Deti by si mali uvedomiť, že je veľké množstvo vecí, ktoré ešte nevedia a mali by mať možnosť, aby ich mohli spoznať. A nezabudnite, že to má i ďalšie výhody. Dieťa, ktoré sa pýta a dostáva odpovede, dokáže prijímať informácie a tiež sa nehanbí spýtať, ak niečomu nerozumie – a toto sa mu určite bude „hodiť“ aj v škole. Väčšinou sa tieto deti dokážu veľmi rýchlo učiť a porozumieť tomu, čo im učiteľ v škole hovorí.

Ciele a výzvy

Poznáte to aj sami. Ak dlhší čas robíte to isté a nemá vás čo prekvapiť, prestávate mať z práce radosť. Rovnako je to aj s deťmi. Neustále im dávajte nové výzvy. Ukážte im, že pomocou malých cieľov, ktoré dokážu splniť, sa môžu priblížiť k oveľa väčším cieľom a snom, ktoré sa na prvý pohľad mohli zdať oveľa náročnejšie. Premietnite to napríklad do bežných činností – ako je jazda na bicykli bez pomocných koliesok, korčuľovanie, čokoľvek. A nezabudnite mať pri každom úspechu úprimnú radosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #sebavedomie dieťaťa