Informačné technológie môžu pomôcť absolventom na trhu práce

Informačné technológie hrajú často dôležitú úlohu pri hľadaní si práce. Znalosti v IT sú dnes už takmer nevyhnutnou súčasťou výbavy každého absolventa. Pre každého študenta by malo byť dôležité, aby sa vedieť orientovať vo svete moderných technológií a ovládať aspoň ich základy.

19.03.2019 16:00
počítač, práca, robota, it Foto:
Mať konkurenčnú výhodu na trhu práce je pre absolventov dôležité. Jednou z možností môžu byť aj zručnosti v oblasti IT.
debata

Informačné technológie sú momentálne v popredí a znamenajú pre ľudí, ktorí si hľadajú novú prácu, veľkú výzvu. Práve vďaka znalostiam v tejto oblasti môžu získať zaujímavú prácu a s tým spojené aj finančné ohodnotenie.

Byť v odborníkom v IT je snom nejedného študenta. Aj prostredníctvom rôznych projektov a súťaží si študenti môžu zmerať svoje sily a zhodnotiť, ako sú na tom. Tento rok majú napríklad možnosť zúčastniť sa celoslovenskej súťaže Networking Academy Games (NAG), ktoré je zamerané na problematiku počítačových sietí. Študenti by si tak mali neustále vyhľadávať príležitosti, aby sa mohli zapájať do podobných aktivít.

Teória a prax

V tomto školskom roku pôjde už o 14. ročník súťaže, pričom teoretické a praktické vedomosti si preveria študenti stredných a vysokých škôl v národnom kole.

V súťaži však nepôjde len o teoretické vedomosti, rovnako dôležitá bude aj samotná prax. Ministerstvo ďalej informuje o tom, že v národnom kole súťaže budú študenti najskôr riešiť online test, ktorý zhodnotí ich teoretické vedomosti a následne dostanú praktickú úlohu, ktorú musia vyriešiť.

„Študenti touto formou prezentujú znalosti, ktoré získali prostredníctvom štúdia v rámci Sieťového akademického programu. Celoštátnemu kolu predchádzali školské kolá. Súťaží sa v dvoch kategóriách. Trojčlenné družstvá študentov stredných škôl a jednotlivci,“ konkretizuje František Jakab z Technickej univerzity v Košiciach, pričom túto informáciu priniesol rezort školstva na svojej stránke. Študenti si podľa ministerstva preveria svoje vedomosti tento týždeň.

Čoraz populárnejšie a nevyhnutnejšie

A prečo sú digitálne zručnosti, resp. informačné technológie také dôležité v dnešnom svete? Sú najmä konkurenčnou výhodou na pracovnom trhu a zvyšuje šance absolventov pri hľadaní si práce. Spolu s jazykovou výbavou – minimálne jedného cudzieho jazyka sú tak dnes už takmer nevyhnutnými zručnosťami. Tieto schopnosti ďalej ponúkajú príležitosť nájsť si prácu aj za hranicami Slovenska a nie sú tak mladí ľudia limitovaní pri hľadaní len v rámci jednej krajiny. Zamestnať sa tak môžu prakticky kdekoľvek.

Pýtate sa, ako zasahujú moderné technológie do života našich detí? Odpoveď môžete nájsť aj v našom staršom článku TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #technológie #digitálne zručnosti