Selfie mánia medzi študentmi. Je nebezpečná?

S nástupom smartfónov a sociálnych sietí sa prirodzene zvýšil záujem o fotografovanie. Najmä mladí ľudia, študenti a žiaci si často robia fotografie so svojimi priateľmi, ale aj tzv. selfie, ktoré potom uverejňujú prostredníctvom sociálnych sietí.

05.04.2019 23:00
selfie, ženy, mesto, kamarátky, dovolenka, výlet Foto:
Mobilné telefóny nám umožňujú si urobiť fotografiu kedykoľvek a kdekoľvek. Urobiť si peknú fotografiu je vďaka kvalitným smartfónom jednoduché.
debata

Fenomén selfie je rozšírený po celom svete. Mladí ľudia sa dnes fotia takmer pri každej činnosti – čím je aktivita zaujímavejšia, neobvyklejšia alebo dokonca bizarnejšia, tým rýchlejšie sa ňou chce tínedžer pochváliť, a tak ju pustí do sveta. Zbieranie čo najviac „lajkov“ na Facebooku a Instagrame potom občas vyzerá skôr ako súťaž, každý chce predsa svojou fotkou zaujať čo najviac ľudí.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo mladí cítia potrebu si neustále robiť fotografie samých seba, fotografovať miesta, na ktorých sú, reštaurácie, v ktorých si dajú večeru so svojimi známymi a všetky tieto zážitky zdielať na internete s ostatnými?

Aj v poslednom období rezonujú na sociálnych sieťach fotografie, ktoré ukazujú nie práve „najvhodnejšie“ miesta na fotografovanie. Ak si už robíme selfie, mali by sme si uvedomiť, že sú miesta, na ktorých sa to jednoducho nehodí a takúto fotografiu je lepšie oželieť.

Čo hovoria odborníci?

Všeobecne na fotografovaní nie je nič zlé a dokonca sa spája prevažne s príjemnými pocitmi, úsmevom, zábavou a šťastím. Jeden zaujímavý výskum napríklad ukázal, že fotografovanie selfies a ich zdieľanie s priateľmi ľudí napĺňa pocitmi šťastia, pričom okrem príjemných pocitov cítia aj uznanie.

Vedci na západnom pobreží USA sa rozhodli urobiť spomínaný výskum, štvortýždňovú štúdiu na univerzite, ktorá sa zamerala na to, ako môže pozitívne vplývať na človeka fotografovanie smartfónmi. Tneto výskum sa však netýkal výhradne selfies, účastníci popri svojich každodenných povinnostiach robili aj rôzne fotografie.

Účastníkmi bolo 57 vysokoškolákov a absolventov, ktorí počas výskumu vykonávali bežné aktivity (chodili do školy, študovali, atď). Celú štúdiu nakoniec dokončilo 41 účastníkov (14 v stave selfie, 14 v osobných fotografiách a 13 v rámci iných fotografií). Medzi účastníkmi bolo 13 mužov a 28 žien, vo veku od 18 do 36 rokov. Na konci výskumu dostal každý účastník 25 dolárov.

Počas výskumu mali účastníci robiť tri druhy fotografií:

  • Osobné fotografie – účastníci mali každý deň odfotografovať niečo, čo ich robí šťastnými
  • Selfie – každý deň si účastníci urobili selfie s úsmevom
  • Iné – účastníci mali fotografovať niečo, o čom si myslia, že by mohlo urobiť šťastným niekoho iného a zároveň to poslali dotyčnej osobe.

Výskum bol rozdelený na jeden kontrolný týždeň a ďalšie tri týždne sa niesli v znamení intervenčných sedení. Výskum potvrdil, že po troch týždňoch sa pozitívny vplyv účastníkov zvýšil vo všetkých podmienkach. Napríklad tí, ktorí fotografovali za účelom, aby urobili šťastných iných, sa stali pokojnejšími, zmiernil sa u nich stres. U milovníkov selfie fotografií zas došlo k zmene úsmevu.

Niektorí účastníci tiež uviedli, že ich fotografie viedli k tomu, že viac oceňujú malé veci vo svojom živote, ktoré ich robili šťastnými. Niektorí zas hlásili zvýšenú intimitu a spojenie so silnými väzbami ako dôležitým faktorom, ktorý môže znížiť úzkosť, slúžiť na upokojenie a viesť ich k tomu, aby sa stali pozitívnejšími.

Kvantitatívne a kvalitatívne výsledky ukazujú, že účastníci vo všetkých troch podmienkach sa stali pozitívnejšími po tom, čo si každý deň po dobu troch týždňov vybrali typ fotografie.

V rámci vyhodnotenia výskumu vychádzali vedci aj z experimentálnych aplikácií, ktoré mali účastníci dočasne nainštalované vo svojich mobilných telefónoch. Po ukončení štúdie sa každý účastník vrátil do laboratória na individuálny výstupný pohovor, ktorý trval približne 25 minút.

Celý výskum si môžete prečítať TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #selfie