Štúdium v ktorejkoľvek krajine sveta? Požiadajte o štipendium

Jednou z možností, ako študovať na vysokej škole v zahraničí, je získať štipendium. Podajte si žiadosť a skúste šťastie.

26.04.2019 21:00
štipendium, štúdium, vysoká škola Foto:
Štipendium je niekedy jedinou možnosťou, ako študovať v zahraničí.
debata

Plánujete štúdium v zahraničí, ale nemáte dostatok finančných prostriedkov? Pozrite si nasledujúcu výzvu. Čas na podávanie žiadostí sa však kráti, môžete tak urobiť len do konca apríla. Finančná injekcia sa týka štipendia a cestovného grantu.

„Do 30. apríla 2019 sa môžu študenti, doktorandi a postdoktorandi s trvalým pobytom na Slovensku uchádzať o štipendium a cestovný grant Národného štipendijného programu Slovenskej republiky na študijný a/alebo výskumný/umelecký pobyt v ktorejkoľvek krajine sveta počas akademického roka 2019/2020,“ informuje o tom rezort školstva na svojej stránke.

Žiadosti o štipendiá môžu uchádzači predložiť online formou na stránke www.stipendia.sk.

Čo treba spĺňať?

Aké sú možnosti štúdia podporené štipendiom? Akí študenti sa môžu uchádzať o finančnú pomoc? Podmienkou je nielen trvalý pobyt na Slovensku, ale aj štúdium na slovenskej vysokej škole.

„Štipendiá sú určené pre študentov a doktorandov slovenských vysokých škôl – aj v prípade, že sa doktorandské štúdium realizuje na externej vzdelávacej inštitúcii v zmysle zákona o vysokých školách, napríklad na SAV – a postdoktorandov pôsobiacich na slovenských vysokých školách a výskumných organizáciách s trvalým pobytom na Slovensku na pokrytie životných nákladov na študijný a/alebo výskumný/umelecký pobyt realizovaný počas druhého stupňa vysokoškolského štúdia (magisterské/in­žinierske/dok­torské štúdium), študijný a/alebo výskumný/umelecký pobyt počas doktorandského štúdia alebo na výskumný pobyt pre postdoktorandov na vybranej zahraničnej vysokej, resp. výskumnej organizácii,“ píše ministerstvo ďalej na svojej stránke.

Žiadosť nepodceňujte

Uchádzači o štipendium by však mali byť opatrní pri vypĺňaní žiadosti. Rozhodnúť môže aj kvalita žiadosti. „Vzhľadom na to, že narastá kvalitatívna konkurencieschop­nosť aj medzi jednotlivými potenciálnymi štipendistami, zárukou úspechu nie je iba podanie žiadosti, ale rozhoduje predovšetkým jej vysoká kvalita,“ upozorňuje NŠP vo svojej výročnej správe za rok 2018.

Kde môžu získať záujemcovia podobnejšie informácie o programe? Všetko nájdete na oficiálnej stránke programe, stačí si pozrieť stránku www.stipendia.sk a www.scholarships.sk (uchádzači zo zahraničia).

Cestovný grant

„Študenti, doktorandi a postdoktorandi, ktorí majú trvalý pobyt v Slovenskej republike, sa môžu uchádzať o cestovný grant v súvislosti s ich plánovaným študijným a/alebo výskumným/umeleckým pobytom v zahraničí,“ informuje ďalej ministerstvo. Národný štipendijný program Slovenskej republiky je podľa ministerstva určený aj na podporu mobilít zahraničných študentov, doktorandov, vysokoškolských učiteľov, výskumných a umeleckých pracovníkov na pobyty na slovenských vysokých školách a výskumných organizáciách.

„Doteraz bolo v rámci programu schválených 1 631 štipendistov zo Slovenska na študijné a výskumné pobyty v rôznych krajinách sveta, z nich 1 201 získalo aj cestovný grant, a vďaka tomuto programu realizovalo svoje študijné pobyty a výskum aj 1 964 štipendistov zo zahraničia,“ vymenúva na záver ministerstvo. Len minulý rok sa o štipendiá a cestovné granty v rámci dvoch výziev počas mesiacov apríl a október uchádzalo 795 záujemcov, štipendium získalo 255, z nich 57 aj cestovný grant.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #grant #štipendium #NŠP