Ako uspieť na vysokej škole a mať dobrý pocit?

Štúdium na vysokej škole nie je pre každého, každý študent ho zvláda inak a má iné pozitívne alebo negatívne skúsenosti počas tohto obdobia. Najnáročnejší môže byť pre mnohých práve prvý ročník, kedy zisťuje, že vysokoškolské štúdium sa od toho na strednej škole odlišuje nielen v množstve alebo rozsahu učiva, ale iná je aj forma prednášok a náročnosť skúšok a testov.

06.05.2019 17:00
študenti, škola, vysoká škola, univerzita Foto:
Vysokoškolské štúdium je nielen o povinnostiach a množstve učiva, ale aj o príjemných spomienkach.
debata

Spomienky na vysokoškolský život sú pre väčšinu absolventov príjemné a plné zážitkov, ale tiež sa niektorým v mysli vynárajú chvíle, kedy sa museli ponoriť do kníh a skrípt a nič iné v danom momente neexistovalo. Stres zo skúšok, strach a tlak – tieto nepríjemné pocity pozná snáď každý vysokoškolák.

Vysoká škola nie je prechádzka ružovou záhradou, ale nemusí to byť úplná „katastrofa“. Ako si z nej odniesť čo najlepšie spomienky a zážitky? Všetko je to o nastavení mysle a prístupe, ktorý si zvolíte. Každodenný stereotyp môžete zmeniť tým, že sa sústredíte na to, aby ste si zo štúdia odniesli maximum a popritom vám zostal aj nejaký čas pre seba.

Pri plánovaní svojho vysokoškolského štúdia treba začať od začiatku – to znamená, že už v pri nástupe na univerzitu si niektoré veci a aktivity naplánujte. Začnite sa pripravovať na to, že univerzita bude odlišná od toho, čo ste doteraz zažívali na strednej škole alebo pred samotným vysokoškolským štúdium. Aj keď veľa vecí bude rovnakých, tak budú na vyššej akademickej úrovni.

Ako vysokoškolák máte väčšiu kontrolu a nezávislosť nad tým, čo, kedy a ako študujete. Zároveň tu platí, že „memorovanie“ nie je všetko, oveľa dôležitejšie je pochopenie a kritické myslenie.

Plánovanie a informácie

Je len vás, kedy budete postupovať a pripravovať sa, ale napriek tomu sa dôkladnému plánu nevyhnete. Ak budete vedieť o všetkom, čo sa na vašej univerzite deje, nemôže sa stať, že premeškáte niektorú dôležitú udalosť alebo sa nezapojíte do nejakého projektu. Sledujte tak webstránku vašej vysokej školy a všetky sociálne siete. Ak škola posiela newsletter, určite sa pridajte k jeho odberateľom.

Byť informovaný sa oplatí. Rovnako tak sledujte všetky termíny, ktoré vás v danom školskom roku čakajú. Ste na vysokej škole, takže nezabudnite – nikto vám nebude nič pripomínať. Na všetko budete musieť myslieť len vy.

Počas prednášok sa nesnažte zapísať všetko – skúste sa sústrediť na hlavné body a zapíšte si vaše myšlienky, ktoré máte v danej chvíli. Tie v skriptách totiž neskôr nenájdete a práve tieto myšlienky môžu byť užitočné, pretože to môžu byť ďalšie informácie alebo otázky, ktoré vám na danú tému vzniknú a prípadne vás budú čakať aj na skúške. Nezabudnite, že vás čakajú aj záverečné práce a tieto poznámky určite využijete pri písaní bakalárskej alebo diplomovej práce.

Vysoká škola nie je len o množstve informácií a učive. Je to o tom, ako danej téme rozumiete, ako viete klásť ďalšie otázky, ako viete ďalej komunikovať a rozprávať sa o konkrétnej téme. Toto využite ďalej aj v zamestnaní. Počas prednášok, ale aj štúdia rozmýšľajte kriticky aj o tom, čo čítate, počujete alebo o čom sa rozprávate nielen s profesormi, ale aj s ostatnými. Popri štúdiu si skúste nájsť čas aj na iné činnosti a rozvíjajte svoje schopnosti. Skúste rásť aj v iných smeroch, nemusíte byť len najlepší v ročníku. Počúvajte spätnú väzbu od svojich profesorov a spolužiakov.

Myslite nielen na seba

Skúste sa už počas školy zapojiť do rôznych dobrovoľníckych aktivít – niektoré univerzity sa venujú rôznym formám dobrovoľníctva alebo si nájdite niečo vo vašej miestnej komunite. Môžete pomáhať starším a opusteným ľuďom, darovať jedlo alebo oblečenie, môžete pomôcť deťom bez domova, prípadne sa zapojiť do dobrovoľníckych aktivít niektorého z útulkov pre zvieratá. Okrem toho, že takáto aktivita bude neskôr dobre vyzerať pre budúceho zamestnávateľa, budete mať najmä dobrý pocit, že ste podali pomocnú ruku.

Nakoniec vám tieto aktivity môžu spríjemniť dni, kedy sa vám nebude až tak dariť a budete mať pocit, že nemáte šťastie a úspech, spomeniete si na to, čo ste za posledné obdobie stihli urobiť a hneď sa budete cítiť pozitívnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motivácia #vysokoškoláci