Ovplyvňujú sociálne médiá vnímanie života? Posledný výskum je optimistický

So vznikom sociálnych médií nastala nová éra vo svete internetu, ale nielen to. Naše životy postupne začali ovplyvňovať sociálne siete, navzájom sme viac prepojení a sledujeme životy členov rodiny, našich známych, susedov, ale aj tých, s ktorými sa bežne nestretávame, ale chceme vedieť o ich živote čo najviac. Snáď najviac času na internete a špeciálne na sociálnych sieťach trávia mladí.

09.05.2019 23:00
facebook, socialna siet, dieta, tablet Foto:
Oxfordskí výskumníci zverejnili štúdiu o sociálnych médiách v súvislosti s vnímaním života mladistvých.
debata

Tínedžeri a mladí ľudia nachádzajú často viac priateľov práve prostredníctvom sociálnych sietí. Zostávajú dlhšie pri počítačoch a tabletoch, neustále si kontrolujú svoje mobilné zariadenia, pridávajú nové fotografie na Instagram alebo si len tak píšu so svojimi priateľmi.

Odborníci aj vďaka narastajúcemu trendu sociálnych sietí u čoraz mladších deťoch varujú pred ich negatívnym vplyvom. Kde je pravda a ako vplývajú sociálne médiá na život mladých ľudí? Touto problematikou sa zaoberala posledná štúdia, ktorú urobili výskumní pracovníci z Oxfordského internetového inštitútu (OII), ktorý je súčasťou univerzity Oxford. Tejto štúdie sa zúčastnilo 12-tisíc britských tínedžerov, pričom výskumníci využili osemročný prieskum domácností v Spojenom kráľovstve, aby zistili, koľko času strávia tínedžeri na sociálnych sieťach počas bežného školského dňa a ako to potom korešponduje s hodnotením úrovne ich života – či sú mladí spokojní so svojim životom.

Štúdia celkovo hovorí o tom, že prepojenie medzi používaním sociálnych médií a spokojnosťou so životom je menšie, ale môže sa to líšiť v závislosti od pohlavia a tiež od spôsobu analýzy údajov. Súčasný výskum tak využil vylepšené údaje a štatistické prístupy a zistil, že spojitosť medzi životnou spokojnosťou a využívaním sociálnych médií bola triviálna. „Sociálne médiá majú obmedzený vplyv na spokojnosť mladistvých,“ píše na svojej stránke univerzita Oxford.

Ak nie sme spokojní so svojim životom, často siahneme práve po sociálnych sieťach. Oveľa častejšie to však robia ženy. „Napriek tomu však výskumníci zistili napríklad to, že nižšia spokojnosť so životom viedla k zvýšenému využívaniu sociálnych médií a naopak. Zaujímavým faktom je tiež to, že tento jav spozorovali viac u mladistvých ženského pohlavia ako u mužov,“ informuje ďalej o štúdii Oxford na svojej stránke.

Spoluautori štúdie profesor a riaditeľ výskumu OII Andrew Przybylski a vysokoškolská profesorka psychológie Amy Orben zdôrazňujú, že to predstavuje dôležitý krok v chápaní účinkov sociálnych médií. Przybylski ďalej upozorňuje na to, že vzhľadom na rýchle tempo technologického pokroku v posledných rokoch je čoraz dôležitejšia otázka: „Ako čoraz vyšší trend využívania technológií ovplyvňuje naše vnímanie života?“ A teda, či technologický pokrok v súvislosti so sociálnymi sieťami môže ovplyvniť vnímanie mladistvých v otázke kvality života.

Výskumníci nakoniec dospeli k záveru, že aj doterajšie výsledky a štúdie nemôžu jednoznačne potvrdiť negatívne efekty sociálnych médií, nedá sa povedať, že sú nevhodné na vnímanie kvality svojho života. V každom prieskume sú totiž podľa nich nejaké odchýlky a rozdiely, ktoré môžu závisť od pohlavia, zázemia a podobne.

Autori tiež poukázali na to, že pri podobných výskumoch treba brať do úvahy aj údaje o priemysle, čo môže byť kľúčom k pochopeniu mnohých úloh, ktoré sociálne médiá zohrávajú v živote mladých ľudí.

Zdroj: ox.ac.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #sociálne siete #výskum #sociálne médiá #Oxford