Žiaci môžu vyjadriť svoj postoj k životnému prostrediu

Súťaží pre deti a školákov je počas školského roka hneď niekoľko. Sú súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu škôl a často nadväzujú na školskú výučbu. Deti aj vďaka súťažiam môžu ďalej rozvíjať svoj talent na základe ich zdravej súťaživosti.

21.05.2019 22:00
fotografovanie, dieťa, záujem Foto:
Ilustračné foto
debata

Deti sú súťažami často viac motivované k tomu, aby začali vnímať svoj talent. Podporovať ich v tom, aby sa zapájali do súťaži, v ktorých by mohli ukázať svoje nadanie, by malo byť samozrejmosťou. Práve teraz majú žiaci možnosť zapojiť sa hneď do dvoch súťaži, ktoré súvisia so životným prostredím.

Fotografovanie

Aj školákov môžete viesť k fotografovaniu a zároveň k životnému prostrediu a prírode ako takej. Takúto príležitosť dáva práve deťom a mládeži národná fotografická súťaž z názvom Envirospektrum 2019. K súťaži vyzýva žiakov Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).

Hlavnou myšlienkou tejto akcie je rozvíjať vzťah detí, ale aj mládeže k prírode a životnému prostrediu. Podľa SAŽP je cieľom súťaže dostať žiakov počas jarných, letných a jesenných mesiacov do prírody, aby ju vnímali na empirickej a emocionálnej úrovni.

„Cieľom aktivity je priviesť deti a mládež do prírody počas celého roku. Zaujímajú nás zážitky, dobrodružstvá a postrehy detí z ich vychádzok do prírody. Prostredníctvom fotografie chceme zistiť ako jednotlivec, dieťa, tínedžer vníma prírodu v dnešnej dobe preplnenej modernými technológiami. Akým spôsobom vníma jej krásu a čo považuje za pekné, zaujímavé a inšpirujúce. Očakávame a tešíme sa na množstvo poloprofesionálnych fotografií, ale aj momentiek,“ informuje o fotografickej súťaži SAŽP na svojej stránke.

Do druhého kola súťaže môžu žiaci poslať svoje súťažné práce do konca tohto mesiaca (do 31. mája). Súťažné príspevky by tak mali zachytávať metamorfózy prírody na prelome ročných období v zmysle predpísanej témy Zima verzus jar.

Maľovanie alebo písanie

Ďalej svoj talent môžu predviesť tí žiaci, ktorí radi kreslia, maľujú alebo píšu. Opäť je témou príroda alebo životné prostredie „Svoj výtvarný a literárny talent môžete zviditeľniť prostredníctvom súťaže Zelený svet dielkami na tému Vzduch, ktorý dýchame, ovzdušie v ktorom žijeme,“ informuje o druhej súťaži SAŽP na svojej stránke.

V oboch častiach súťaže, vo výtvarnej aj literárnej, majú súťažiaci vo svojich príspevkoch vyjadriť svoj postoj k stavu ovzdušia, k jeho významu pre náš život a ku krokom, ktoré môžu zvrátiť jeho nepriaznivý stav.

Podľa SAŽP je „vzduch prítomný všade okolo nás, cítime ho no nemôžeme sa ho dotknúť ani ho vidieť. Je základom nášho života. Každodenne sa nadýchneme a vydýchneme 20 000-krát, čo zodpovedá približne 12 000 litrom vzduchu. Kvalita vzduchu má priamy vplyv na našu telesnú i duševnú pohodu. Vzduch, ktorý dýchame, sa však neustále mení. Urbanistický rast, zmena povrchu Zeme a zmena klímy, všetko vyvolané nárastom globálnej populácie, mení zloženie ovzdušia, v ktorom žijeme. Tieto zmeny môžu výrazne ovplyvniť počasie a podnebie, ale taktiež naše zdravie a funkčnosť ekosystémov. Z tohto dôvodu by nám stav ovzdušia nemal byť ľahostajný. Ovzdušie a hlavne jeho znečisťovanie sa stáva akútnym a globálnym problémom. Vzduch, ktorý dýchame, môže obsahovať množstvo znečisťujúcich látok napríklad: zmes tuhých častíc, kvapôčok kvapaliny a plynov. Hlavnými znečisťovateľmi sú priemysel, doprava, poľnohospodárstvo, spaľovanie odpadu, vykurovacie zariadenia. Je potrebné podniknúť kroky, ktorými ochránime nielen seba, ale aj naše životné prostredie. Čo môžeme robiť, aby sa nám zdravšie dýchalo?“

V tomto prípade majú žiaci viac času, termín pre zasielanie súťažných prác je do 28. júna 2019. Viac informácií o oboch súťažiach nájdete TU.

Obe súťaže vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR, pričom organizačným garantom je SAŽP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #enviro #súťaže pre deti #SAŽP