Živé knižnice pomôžu s búraním predsudkov a stereotypov

Už tí najmenší si začínajú budovať prvé stereotypy a predsudky práve v detstve. Vnímajú svoje okolie prostredníctvom rodičov, ale nielen tých. Vzťahy v materských školách a medzi rovesníkmi, prístup okolia, rodina – toto všetko formuje vnímanie detí. Veľmi veľký dosah na formovanie svojich názorov a postojov, a to nielen detí, majú tiež médiá.

24.05.2019 11:00
študentky, škola, učenie, knižnica Foto:
Ilustračné foto
debata

Názory detí sa formujú už od útleho detstva a škola má možnosť ovplyvniť, aké si ich v budúcnosti vytvorí. Stereotypy a predsudky deťom podsúva práve okolie a to najmä dospelí, ktorí ich snáď najviac formujú.

Aj v tejto súvislosti Slovenský inštitút mládeže (IUVENTA) pripravil vo vybraných slovenských mestách (Nitre, Žiline a Bratislave) ešte v minulom roku sériu Živých knižníc. A tento rok tiež pokračuje inšpiratívnymi príbehmi Živých kníh.

„Živá knižnica je výnimočnou metódou, ktorá sa využíva ako súčasť vzdelávania k ľudským právam. Je to facilitované stretnutie mladých ľudí s jednotlivcami, ktorí v spoločnosti často čelia rôznym predsudkom a vylúčeniu, neraz aj preto, že väčšinová spoločnosť nemá možnosť týchto ľudí bližšie spoznať,“ vysvetľuje ministerstvo školstva na svojej stránke.

Preč s predsudkami

Pracovať na odstránení predsudkov nemusí byť vždy jednoduché a dokonca to môže trvať určitý čas. Najideálnejšia je však priama „konfrontácia“ s niekým, kto si prežil určitú krivdu či neprávosť.

Pýtate sa, o čom je Živá knižnica? Sú to príbehy reálnych ľudí, reálne skúsenosti, ktoré sa publiku prezentujú prostredníctvom opisovania alebo čítania. Veľkým pozitívom je aj to, že sa priamo môžu deti pýtať to, čo ich zaujíma. Práve priestor na diskusiu ponúka možnosť vytvoriť si vlastný názor a postoj k danej problematike.

„Živá knižnica, to sú Živé knihy, knihovníci a knihovníčky a, samozrejme, čitatelia a čitateľky. Živá kniha, teda človek s výnimočným životným príbehom, či už hendikepovaný, imigrant alebo svedok holokaustu, vojny a iných foriem násilia, opisuje, resp. „číta“ počas vymedzeného času, čitateľom a čitateľkám svoj životný príbeh. Tí majú možnosť pýtať sa Živej knihy na jej skúsenosti, zážitky či pocity, aby sa mohli lepšie vžiť do jej príbehu a intenzívnejšie ho prežiť. Každá Živá kniha totiž odovzdáva svojim čitateľom a čitateľkám odkaz, ktorý má pomôcť búrať predsudky a stereotypy, ktoré v nich môžu byť zakorenené.“

Živé knihy sú úspešné, dokazuje to aj minulý rok, keď si v Nitre, Bratislave a Žiline mohli žiaci a študenti vypočuť silné životné príbehy, napríklad mladého úspešného atléta, ktorý bojuje s nepriazňou osudu a rasovými predsudkami; mladých imigrantiek z Iraku a Somálska; mladého chlapca, ktorý po búrlivom tínedžerskom období vedie študentský parlament a pomáha iným ako dobrovoľník; matiek detí s Dawnovým syndrómom a autizmom; nepočujúcej mladej ženy, ktorá je vysokoškolskou pedagogičkou; dievčaťa, ktoré aj napriek tomu, že je nevidiace, vyštudovalo sociálnu prácu a venuje sa pomoci druhým; uznávaného neurochirurga, ktorý rozprával pravdivé svedectvo o holokauste na Slovenku.

„Všetci títo ľudia vyrozprávali svoje príbehy, aby poukázali na silu človeka, priateľstva a pomoci, no rovnako aj na to, aká je nebezpečná neznášanlivosť voči všetkému inému zrodená zo strachu, nevedomosti a neodôvodnenej nenávisti,“ opisuje ďalej rezort na svojej stránke.

Živé knižnice tak pokračujú ďalej, inšpiratívne príbehy ľudí, ktorí to v živote nemali ľahké, ale svojou húževnatosťou a otvorenosťou búrajú predsudky spoločnosti, si môžete vypočuť už čoskoro.

Termíny

Prešov (29.5.2019, Klub Stromoradie)

Košice (30.5.2019, Dominikánske kultúrne centrum Veritas)

Trenčín (11.6.2019, Úrad TSK)

Banská Bystrica (24.6.2019, Obchodná akadémia, Tajovského 25).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predsudky #stereotypy #Živé knižnice