Centrum pre výskum umelej inteligencie môže zabrániť úniku mozgov

O umelej inteligencii sa hovorí čoraz viac aj na Slovensku. Výskumom umelej inteligencie sa budú zaoberať aj na pôde slovenskej univerzity.

28.06.2019 14:00
veda technika roboti ai mapa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vo štvrtok 27. júna 2019 sa na pôde Slovenskej technickej univerzite v Bratislave stretlo viac ako sto odborníkov umelej inteligencie z celého Slovenska, aby podporili vznik Slovenského centra pre výskum umelej inteligencie – slovak.AI.

„Myšlienka založenia centra vznikla vďaka silnému partnerstvu medzi akademickými inštitúciami, zástupcami priemyslu a štátu, konkrétne medzi Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave, IT asociáciou Slovenska a Americkou obchodnou komorou v SR s podporou ďalších slovenských výskumných univerzít a akademických pracovísk a s podporou Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu,“ informuje STU na svojej stránke.

slovak.AI je podľa spomínanej univerzity otvorená platfoma pre všetky subjekty akademického, súkromného, verejného a neziskového sektora, ktoré sa oblasti umelej inteligencie na Slovensku venujú a víta všetkých, ktorí majú záujem spolupracovať a podporiť jej rozvoj na Slovensku. Všeobecne sa hovorí o odlive mozgov do zahraničia. Mladí sa zaujímajú o možnosti uplatnenia sa v iných krajinách, rovnako tak je viac a viac populárne štúdium na zahraničnej vysokej škole.

Ako tomu predísť? Podľa zakladateľov môže Slovensko práve spojením síl efektívnejšie a kvalitnejšie rozvíjať talent v oblasti umelej inteligencie a zastaviť tak únik mozgov, ktorému čelí vo všetkých oblastiach a veľmi citeľný je aj v oblasti IT. „Podpora talentov v oblasti IT a umelej inteligencie je hrádzou proti úniku mozgov v tejto životne dôležitej oblasti pre budúci hospodársky rozvoj krajiny."

„Vznik slovak.AI je významným krokom v mnohých ohľadoch, najmä však vytvorí predpoklad pre zapojenie sa Slovenska do medzinárodných štruktúr a sietí centier umelej inteligencie," uviedla Mária Bielikova, dekanka FIIT STU a predsedníčka novovzniknutej platformy. Slovak. AI umožní Slovensku zapojiť sa do Programu Digitálna Európa a čerpať zdroje z Európy. Európska komisia plánuje investovať do podpory rozvoja umelej inteligencie v rokoch 2021–2027 okolo 2,5 miliardy eur a aj pre vedcov a firmy zo Slovenska sa tým otvárajú nové možnosti financovania výskumu.

Zdroj: STU

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #STU