Najviac vysvedčení si školáci prevzali v Senci a Stupave

Desať mesiacov driny a učenia sa je za nami. Včera bol ten vytúžený deň pre takmer všetkých študentov – rozdali sa vysvedčenia a školáci sa rozlúčili so svojimi spolužiakmi a učiteľmi. Uvidia sa opäť o dva mesiace.

29.06.2019 09:00
vysvedčenie, škola, školáčka Foto:
Odovzdaním vysvedčení sa začína vytúžený oddych, ktorý potrvá dva mesiace.
debata

V piatok 28. júna bol pre školopovinné deti a mládež posledným dňom v škole pre tento školský rok. Brány škôl sa pre viac ako 631-tisíc žiakov (takmer a 473 900 žiakov ZŠ a 157 000 stredoš­kolákov) zatvorili na dva mesiace. Spolu s nimi sa môže zo zaslúženého oddychu tešiť aj takmer 51 500 učiteľov základných a stredných škôl. Oficiálne sa letné prázdniny začínajú v pondelok 1. júla, pričom nový školský rok začína 2. septembra 2019.

A ako to vyzeralo s počtom prvákov pre tento rok? Po prvýkrát si domov prinieslo svoje vysvedčenie aj 57-tisíc prváčikov, ktorí v tomto školskom roku začali plniť povinnú školskú dochádzku.

Kde sa rozdalo najviac vysvedčení a v ktorej škole majú najviac žiakov? Dominovali školy v Senci, Stupave a Šamoríne, kde sú tie najväčšie základné školy.

Ministerstvo školstva informovalo aj o tom, že najviac vysvedčení rozdali v základných školách na Tajovského 1 v Senci (1 206 žiakov), Školskej 2 v Stupave (1191 žiakov) a v ZŠ na Kláštornej 4 v Šamoríne (1091 žiakov), čo sú do počtu žiakov najväčšie základné školy na Slovensku.

Študujú v zahraničí alebo doma

Poďme sa pozrieť ešte na žiakov, ktorí nenavštevujú školy na území Slovenska, prípadne majú nastavený iný model vzdelávania. Čo hovoria čísla o týchto študentoch?

Žiakov, ktorí študujú v zahraničí, máme v porovnaní s minulými rokmi viac, ich počet stúpa. Okrem žiakov navštevujúcich základné a stredné školy na území Slovenskej republiky 12 330 žiakov si v tomto školskom roku plnilo povinnú školskú dochádzku v zahraničí (pre porovnanie: napríklad v roku 2011 si povinnú školskú dochádzku v zahraničí plnilo 4 159 detí).

Nezabúdajme aj na tých, ktorí do školy nechodia. Nie všetci žiaci totiž navštevujú školské zariadenie, okrem toho totiž máme na Slovensku aj domáce vzdelávanie. A aké sú to čísla? V tomto školskom roku sa 579 žiakov vzdelávalo v domácom prostredí, pretože boli oslobodení od povinnosti dochádzať do školy.

Tip pre rodičov

Mnohí rodičia si nevedia poradiť, ako odmeniť dieťa za dobré známky. Vysvedčenie zhodnotí celoročnú námahu žiaka, a preto by mali rodičia dieťa pochváliť, povzbudiť a prípadne odmeniť nejakou pozornosťou. Čo je vhodné? Nemusí to byť len hmotný darček, pozrite si naše tipy TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysvedčenie #letné prázdniny