Univerzita Komenského oslávila 100 rokov

Univerzita Komenského v Bratislave oslávila tento týždeň významné jubileum – 100. narodeniny sa niesli v znamení niekoľkých sprievodných podujatí. Univerzita začala v roku 1919 ako prvá univerzita na našom území poskytovať najvyššie vzdelanie v slovenskom jazyku.

30.06.2019 20:00
Univerzita Komenského Foto: ,
Univerzita Komenského v Bratislave.
debata

Univerzita Komenského oslavovala „storočnicu“ niekoľko dní . Na konci júna si pripomínala svoj vznik podujatiami pre študentov, ale nielen tých. Na svoje si prišli aj zamestnanci a široká verejnosť. Oslavy vyvrcholili v stredu 26. a štvrtok 27. júna, ktorý je tiež dňom založenia univerzity. Počas osláv udelili najvyššie ocenenie univerzity, okrem toho uviedli pamätnú striebornú zberateľskú mincu a výročnú poštovú známku a na záver nesmel chýbať kultúrny program v podobe slávnostného galavečera.

Prvá dáma vzdelávania

Verejnosť sa môže dozvedieť o histórii univerzity aj prostredníctvom výstavy, ktorá je dostupná pre návštevníkov v hlavnom meste. A tak v stredu 26. júna otvorilo Múzeum mesta Bratislavy výstavu s názvom „Prvá dáma vzdelávania – 100 rokov Univerzity Komenského“.

„Archív UK sprostredkovane umožní nahliadnuť do archívnych dokumentov s nesmiernou historickou hodnotou, ktoré zásadným spôsobom vypovedajú o vzniku Univerzity Komenského v Bratislave, čím približujú aj problematiku formovania vysokého školstva v najnovších dejinách,“ informuje o tom univerzita na svojej stránke.

Táto výstava potrvá niekoľko mesiacov, záujemcovia majú čas do 13. októbra.

Najvyššie ocenenie univerzity

Posledný deň osláv bol štvrtok 27. jún a práve v tento deň na slávnostnom akademickom zhromaždení v Aule UK rektor UK Marek Števček udelil najvyššie ocenenie univerzity – Veľkú zlatu medailu UK – predsedovi Ústavného súdu Českej republiky a signatárovi Charty 77 Pavlovi Rychetskému. Týmto si univerzita pripomína spätosť v časoch jej vzniku s českým vysokým školstvom. „Pavel Rychetský je stelesnením osobnej a morálnej integrity, človekom, ktorý stál pri rozvoji demokracie, právnej vedy a budovaní právneho štátu,“ uviedol rektor UK Marek Števček.

Minca a známka

Popoludní zas v Aule UK uviedli pamätnú striebornú zberateľskú mincu v nominálnej hodnote 10 eur, ktorú vydala Národná banka Slovenska, a výročnú poštovú známku v hodnote 1,90 eur v náklade 200 000 ks, vydanú Slovenskou poštou.

V tento deň tu nechýbali mnohé osobnosti, osláv sa tiež zúčastnili prezidentka SR Zuzana Čaputová či predseda vlády SR Peter Pellegrini.

A čo zaželal k jubileu samotný rektor? „Želám si pre túto univerzitu, aby bola studnicou poznania sveta a hviezdneho neba, ale aj zdrojom mravného rozvoja človeka a spoločnosti, a aby túto spoločnosť vždy pravdivo reflektovala, no zároveň aby sa skrze svoje osobnosti vždy usilovala formatívne vstupovať do jej pretvárania podľa kategorického imperatívu slobody a dôstojnosti človeka. Toto želanie je zároveň mojím a naším verejným záväzkom,“ povedal rektor Univerzity Komenského Marek Števček, ktorý ju povedie do druhej storočnice ako jej 44. rektor.

Oslavy vyvrcholili galavečerom v Slovenskej filharmónii, na ktorom zaznela skladba slovenského skladateľa Mariána Lejavu zložená špeciálne k stému výročiu UK.

Zdroj: UK

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzita Komenského #UK