Slovenská univerzita sa umiestnila v Šanghajskom rebríčku akademických predmetov

Univerzita Komenského sa môže opäť pochváliť zaujímavým umiestnením. Tentoraz to je hodnotenie Šanghajského rebríčka akademických predmetov.

12.07.2019 23:00
Univerzita Komenského Foto: ,
Univerzita Komenského v Bratislave
debata

Slovenské univerzity sa vyskytujú v medzinárodných rebríčkoch. Aj Univerzita Komenského sa dostala do prvej päťstovky medzinárodného hodnotenia, do ktorého sa zapojili tisícky vysokých škôl z celého sveta.

Konkrétne sa hodnotili akademické predmety – fyzika, matematika a vedy o Zemi. „V hodnotení Šanghajského rebríčka akademických predmetov sa Univerzita Komenského v Bratislave (UK) umiestnila v kategórii prírodných vied v prvej päťstovke,“ informuje o umiestnení spomínaná univerzita na svojej stránke. A o akých miestach presne hovoríme? „V predmete fyzika jej patrí 201. – 300. miesto, v predmete matematika je na 401. – 500. mieste a vo vedách o Zemi na 401. – 500. mieste,“ upresnila ďalej univerzita.

Rebríček svetových univerzít za rok 2019 publikovali minulý týždeň.

Ako sme už spomínali, tak celkovo bolo do hodnotenia zapojených 4 000 svetových univerzít. Aj českí susedia sa môžu pochváliť umiestnením sa v rebríčku, podarilo sa tak dokonca dvom univerzitám v ČR. Zo slovenských sa však umiestnila len spomínaná univerzita. „V rebríčku sa v prvej päťstovke nachádza aj Karlova univerzita v Prahe a Masarykova univerzita v Brne (v niektorých predmetoch), okrem UK sa žiadna iná slovenská univerzita do rebríčka nedostala,“ opisuje Univerzita Komenského.

Čo všetko spadá pod hodnotenie?

V hodnotení sú desiatky akademických predmetov, pričom kritéria vychádzajú aj z publikácií z vedeckých časopisov. „Hodnotenie obsahuje 54 akademických predmetov naprieč prírodnými vedami, inžinierstvom, biologickými vedami, lekárskymi vedami a spoločenskými vedami. Kritériá v rebríčku akademických predmetov sú stanovené na základe vedeckých časopisov, v ktorých sa v daných oblastiach publikuje, a tiež na základe identifikácie najvplyvnejších a najspoľahlivejších medzinárodných ocenení vo svojich predmetoch.

Slovenská univerzita sa môže v oblasti prírodných vied porovnávať so svetovými špičkami. „Vzhľadom na financovanie slovenského školstva a slovenskej vedy je obdivuhodné, že Univerzita Komenského má svoje postavenie medzi iným svetovými univerzitami sveta. Najmä v oblasti prírodných vied sa dokážeme vyrovnať svetovým špičkám. Verím, že aj v ostatných oblastiach si postupne vybudujeme meno rešpektovanej inštitúcie, ktorá má čo ponúknuť, a to kvalitných a vzdelaných odborníkov,“ povedal rektor Univerzity Komenského Marek Števček.

Výsledkom merania bolo tiež podľa univerzity identifikovanie 134 top vedeckých časopisov v 45 oblastiach, 26 špičkových ocenení v 23 oblastiach a 17 špičkových konferencií pre informatiku a inžinierstvo. Do tohto prieskumu sa zapojilo vyše 454 profesorov z 80 univerzít, 15 krajín a z 56 výskumných oblastí. ShanghaiRanking Consultancy zverejňuje výsledky univerzít od roku 2009.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #hodnotenie #Univerzita Komenského v Bratislave