Ako sa inšpirovať k štúdiu cudzích jazykov?

Bratislava opäť ožije cudzími jazykmi. Klasické, exotické, ale aj prastaré jazyky odznejú koncom septembra v priestoroch Ekonomickej univerzity.

25.08.2019 14:00
reč, jazyk, cudzia reč, cudzí jazyk, ahoj,... Foto:
debata

Hlavné mesto bude mať už druhýkrát možnosť hostiť medzinárodný jazykový festival, pretože práve Bratislavu už o mesiac zavalí vlna nadšenia z pestrosti jazykov, literatúry a kultúr.

Dvojdňové podujatie LingvaFest‘2019 čaká svojich fanúšikov na konci septembra, konkrétne 26. a 27. septembra v priestoroch Ekonomickej univerzity v Bratislave. „Tento rok je hlavným partnerom podujatia Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a festival sa koná, okrem iných, i pod záštitou Slovenskej komisie pre UNESCO v rámci Medzinárodného roku domorodých jazykov,“ vysvetľuje spoluorganizátor festivalu Michal Grodza.

Vítaní sú všetci, vstup je zdarma, a tak sa môžu prísť inšpirovať aj tí, ktorí si svoju cestu k cudzím jazykom ešte len hľadajú.

Lákadlom je možnosť skúsiť niečo nové – okrem pestrého programu sa totiž každý účastník môže stať sa súčasťou festivalu a prispieť prednáškou, workshopom, prípadne aj kultúrnym vystúpením. „Kreativite sa medze nekladú! Ktokoľvek, kto našiel záľubu nielen v cudzích jazykoch, literatúre a kultúre, môže zdieľať svoj entuziazmus a prispieť. Stačí sa len zaregistrovať cez webovú stránku,“ pokračuje ďalej Grodza.

Tento rok čaká hostí opäť bohatý program, ktorý bude vyskladaný z niekoľkých rôznych bodov. čaká? Podľa Grodzu tak nebudú chýbať ochutnávkové jazykové minikurzy, prednášky, tvorivé dielne, koncerty, tombola, výstavné stánky jazykových inštitúcií a súťaže aj pre tých najmenších. Prídu tiež známe slovenské osobnosti, napríklad slovenská jazyková mentorka Lýdia Machová, spisovateľ Jozef Banáš, či predstaviteľ uvedomelého repu Suvereno.

Program nie je ešte uzatvorený a neustále pribúdajú ďalší hostia či aktivity. Zaujímavým bodom programu sú napríklad exotické a prastaré jazyky, pamäťové metódy a metódy pre študentov. Každý účastník tak môže:

  • Vychutnať jazykové rýchlokurzy viac než 20 jazykov, od tých známejších – ruský, francúzsky, nemecký, cez exotické – japončina, thajčina až po plánové – esperanto, medzislovančina, či prastaré jazyky, medzi ktorými bude stará Gréčtina alebo Tochárčina.
  • Zúčastniť sa tvorivých dielní a získať nové poznatky a skúsenosti. Tieto sa budú týkať napríklad grafickej facilitácie, improvizačných hier proti strachu z robenia chýb, pamäťovej metódy „goldlist“ od známej slovenskej mentorky Lýdie Machovej alebo rozprávkového sveta bratov Grimmovcov.
  • Nadobudnúť aktuálne informácie z oblasti učenia sa a vyučovania cudzích jazykov od známych polyglotov a jazykovedcov. Dozviete sa o piatich najväčších chybách, ktoré robíme pri učení sa cudzieho jazyka, o preklade počítačových hier, o základoch posunkovej reči, jazykových olympiádach. Poskytnuté budú i typy, ako zoznamovať deti s cudzím jazykom a spisovateľ Jozef Banáš porozpráva o svojich spisovateľských a cestovateľských zážitkoch.
  • Zúčastniť sa prezentácie vydavateľstiev, jazykových škôl, pobytov v zahraničí, nových aplikácií, učebných pomôcok a metód výučby.
  • Zažiť rôznorodý kultúrny program (spev, kuchyňa a tanec z rôznych kútov sveta, v rôznych jazykoch). Špeciálne pre žiakov základných a stredných škôl sa v priestoroch univerzity budú konať rôzne kvízy a súťaže s cieľom oboznámiť ich s cudzími jazykmi a inšpirovať ich. Slovenský predstaviteľ uvedomelého rapu Suvereno prispeje formou výchovno-vzdelávacieho koncertu pre študentov a hudobník Zdeněk Hladík bude viesť hudobný rozhovor etnických nástrojov z celého sveta.
  • A nakoniec ešte vyhrať v tombole a v jazykovom kvíze hodnotné ceny.

O potrebe cudzích jazykov sa zamýšľajú samotní organizátori, čo ich viedlo aj k usporiadaniu ďalšieho ročníka spomínaného festivalu. „Myslíme si, že LingvaFest‘ má šancu inšpirovať ľudí k štúdiu cudzích jazykov, pretože znalosť jazykov je v dnešnej dobe veľmi potrebná a cenená. Pretože ide o druhý ročník, snažili sme sa zostaviť program ešte pestrejší ako vlani, aby podujatie zaujalo a mohlo sa stať každoročnou oslavou jazykov (plne v duchu EÚ: Zjednotení v rozmanitosti), ale aj priestorom na diskusie o efektívnosti výučby, na prezentácie nových metód a na možnosti sieťovania – nadväzovania kontaktov,“ približuje viac Peter Baláž, koordinátor združenia Edukácia@Internet, ktoré akciu iniciovalo.

A tak cieľom festivalu je nielen predstaviť rôzne cudzie jazyky a kultúry a zvýšiť tým záujem o cudzie jazyky, ale tiež motivovať ostatným k učeniu sa jazykov a predstaviť im efektívne spôsoby výučby, nové metódy a aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cudzie jazyky #LingvaFest‘2019