Požiadajte o štipendium na štúdium v ktorejkoľvek krajine sveta

Národný štipendijný program ponúka štipendiá na štúdium a výskum v ktorejkoľvek krajine sveta.

12.09.2019 19:00
štúdium, študenti, mládež, práca Foto:
Ilustračné foto
debata

Štipendium do zahraničia? Vysokoškoláci, doktorandi a postdoktorandi, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenska, majú šancu požiadať o štipendium a cestovný grant Národného štipendijného programu (NŠP) na študijný, výskumný a umelecký pobyt v ktorejkoľvek krajine sveta.

Podmienkou k získaniu štipendia je výberové konanie. „Tí, ktorí uspejú vo výberovom konaní, sa v letnom semestri akademického roka 2019/2020 môžu pridať k takmer 1 700 štipendistom, ktorých už program podporil pri štúdiu alebo výskume v zahraničí,“ informuje o možnostiach štipendia ministerstvo školstva na svojej stránke.

Aj keď ešte majú uchádzači dosť veľa času na podávanie prihlášok, netreba si to nechávať na poslednú chvíľu. „Uzávierka na predkladanie žiadostí je síce 31. októbra 2019 o 16:00 hod., už teraz však záujemcovia, ktorí spĺňajú kritériá, môžu podávať žiadosť on-line na www.stipendia.sk (slovenskí občania), resp. www.scholarships.sk (cudzinci). Pred podaním žiadosti sa musí uchádzač zaregistrovať do systému, a potom môže žiadosť upravovať a dopĺňať, kým ju neodošle,“ upozorňuje uchádzačov ďalej ministerstvo.

A pre koho sú štipendiá určené? Podľa ministerstva pre študentov a doktorandov slovenských vysokých škôl (aj v prípade, že sa doktorandské štúdium realizuje na externej vzdelávacej inštitúcii v zmysle zákona o vysokých školách, napr. na Slovenskej akadémii vied) a postdoktorandov pôsobiacich na slovenských vysokých školách a výskumných organizáciách s trvalým pobytom na Slovensku na pokrytie životných nákladov na študijný a/alebo výskumný/umelecký pobyt realizovaný počas 2. stupňa vysokoškolského štúdia (magisterské/in­žinierske/dok­torské štúdium), študijný a/alebo výskumný/umelecký pobyt počas doktorandského štúdia alebo na výskumný pobyt pre postdoktorandov na vybranej zahraničnej vysokej škole, resp. výskumnej organizácii.

Všetky potrebné informácie o programe môžu uchádzači získať na oficiálnej webovej stránke programu www.stipendia.sk, resp. www.scholarships.sk.

Cestovný grant

„Študenti, doktorandi a postdoktorandi, ktorí majú trvalý pobyt v Slovenskej republike, sa môžu uchádzať o cestovný grant v súvislosti s ich plánovaným študijným a/alebo výskumným/umeleckým pobytom v zahraničí,“ hovorí ďalej ministerstvo.

A ešte pridajme zopár čísel na záver. NŠP je určený aj na podporu mobilít zahraničných študentov, doktorandov, vysokoškolských učiteľov, výskumných a umeleckých pracovníkov na pobyty na slovenských vysokých školách a výskumných organizáciách. Doteraz bolo v rámci programu schválených 1 691 štipendistov zo Slovenska na študijné a výskumné pobyty v rôznych krajinách sveta a vďaka tomuto programu realizovalo na Slovensku študijné pobyty a výskum aj 2 072 štipendistov zo zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štipendium #štipendiá do zahraničia