Európska noc výskumníkov sa koná posledný septembrový piatok

Už o pár dní sa začína festival vedy s názvom Európska noc výskumníkov. Tento projekt je finančne podporovaný rámcovým programom Európskej komisie na podporu výskumu, vývoja a inovácii – Horizon 2020. Koná sa vo vybraných slovenských mestách a je určený pre širokú verejnosť.

22.09.2019 07:00
noc výskumníkov, veda, bratislava Foto: ,
Robot Asimo, hviezda festivalu vedy - Noc výskumníkov 2013.
debata

Už v poradí 13. ročník festivalu vedy Európska noc výskumníkov sa uskutoční posledný septembrový piatok 27. septembra 2019 v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Poprade a v Žiline, pričom mottom tohtoročného festivalu je „Život ako ho (ne)poznáme“.

„Jednou z hlavných úloh výskumníkov a výskumníčok je prinášať nové poznatky o živote okolo nás. Tisícky vedcov po celom svete zasvätili svoje vlastné životy, aby otvárali brány poznania našich životov, zlepšovali ich kvalitu a aj aby sme lepšie chápali svet, v ktorom žijeme. Fyzici prichádzajú s novými poznatkami k fungovaniu nášho sveta, biológovia prispievajú k zlepšeniu nášho zdravia, historici nám pomáhajú pochopiť našu minulosť, sociológovia nám pomáhajú pochopiť spoločnosť, v ktorej žijeme, nanotechnológovia vyvíjajú nové materiály, ktoré používame každý deň a ani si to neuvedomujeme. Napriek tomu mnohým veciam v našich životoch ešte nerozumieme, mnohé oblasti ešte čakajú na svoje objavenie a práve to je práca špičkových slovenských výskumníkov a výskumníčok, ktorých budete môcť stretnúť už na 13. ročníku Európskej noci výskumníkov,“ informuje nocvyskumnikov.sk.

Vybrané nákupné centrá, múzeá a partnerské inštitúcie pripravia pre návštevníkov rôzne interaktívne vedecké prezentácie, diskusie, výstavy, workshopy, veľkoplošné projekcie a mnohé ďalšie vstupy plné vedy i zábavy.

O festivale

Európska noc výskumníkov je najväčšie vedecko-popularizačné podujatie na Slovensku, ktorého cieľom je interaktívnym spôsobom prezentovať to najlepšie zo slovenského, ale aj svetového výskumu a inovácií širokej verejnosti. Zároveň sa sústredí na deti v školskom veku, s dôrazom na zvýšenie ich záujmu o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách.

Aj napriek tomu, že veda sa stala neodmysliteľnou súčasťou života v 21. storočí, svet ešte stále ponúka nespočetné množstvo otázok, na ktoré nepoznáme odpoveď, aj keď sa nám často krát zdá, že áno

Súčasťou Európskej noci výskumníkov je od roku 2010 aj podujatie Veda v osade. V rámci podujatia vedci a výskumníci budú robiť experimenty a ukážky deťom zo znevýhodneného prostredia, ktoré by sa na podujatie do veľkého mesta nikdy nedostali. Cez tieto aktivity a zážitky vedci podnecujú v deťoch zvedavosť, kreativitu, a túžbu po vzdelaní.

Európska noc výskumníkov vznikla z iniciatívy Európskej komisie je paralelne organizovaná v 30 štátoch Európy.

Zdroj: nocvyskumnikov.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #veda #noc vyskumníkov #veda a technika #Európska noc výskumníkov