Ako sa darilo slovenským univerzitám v moskovskom rebríčku?

A máme tu ďalšie umiestnenie slovenských univerzít v celosvetovom hodnotení vysokých škôl. Už pravidelne vás informujeme o jednotlivých rebríčkoch univerzít. Dnes sa pozrieme na rebríček Moscow International University Ranking – The Three University Missions Ranking 2019.

20.10.2019 19:00
vysoká škola, univerzita Foto:
Zo slovenských univerzít sa v moskovskom rebríčku ocitli tri.
debata

Spomínaný moskovský rebríček sa zameriava na tri oblasti, ktorými sú vzdelávanie (45%), veda a výskum (25%) a interakcia alebo vplyv univerzity na spoločnosť (30%). Ako obišli slovenské univerzity v tomto rebríčku?

V celosvetovom rebríčku sa umiestnilo 1200 univerzít zo 79 krajín sveta. Zo slovenských vysokých škôl sa do rebríčku dostali Univerzita Komenského (UK) v Bratislave, Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave Technická univerzita v Košiciach (TUKE). Spomedzi týchto univerzít si najlepšie viedla UK. „Patrí jej 351. – 400. miesto, čím potvrdila líderskú pozíciu medzi slovenskými vysokými školami,“ informuje o svojom úspechu UK na svojom webe. STU sa umiestnila na 701. – 800. mieste a TUKE 1001. – 1100. mieste.

Medailové priečky obsadili americké univerzity, pričom prvenstvo patrí Harvard University, potom nasleduje, Massachusetts Institute of Technology a tretie miesto University of Pennsylvania. Na štvorke je Yale university a päťka patrí Unversity of Cambride. University of Oxford stojí na šiestom mieste. Kompletný prehľad umiestnených univerzít si môžete pozrieť aj TU.

Ako sa vyhodnocovalo? Podľa UK posudzovalo metodológiu a zoznam kritérií rebríčka 25 expertov na terciárne vzdelávanie zo 16 krajín sveta. V rebríčku sa nachádzajú univerzity, ktoré dosiahli vedúce postavenie v globálnych univerzitných rebríčkoch alebo národných akademických rebríčkoch uvedených v zozname Inventory of National Rankings (IREG), alebo vykazovali vysoký vedecký výkon podľa Web of Science. Tento nový rebríček zverejňuje svoje výsledky tretí rok.

Viacero umiestnení

UK má na konte už niekoľko svetových umiestnení nielen v minulosti, ale aj aktuálne sa môže hrdiť niekoľkými. Univerzita hovorí, že v roku 2019 zaznamenala v hodnotení svetových či domácich rebríčkoch viaceré úspechy, pričom sa v nich umiestňuje ako najlepšia, prípadne jediná slovenská univerzita.

„V novom meraní rebríčka THE WUR – THE University Impact Ranking boduje v prvej stovke (76. miesto), vo svetovom rebríčku RUR sa nachádza na 417. priečke. V prestížnom rebríčku Best Global Universities jej patrí 533. miesto. V hodnotení Šanghajského rebríčka akademických predmetov sa umiestnila na 401. – 500. mieste. Vedúcu pozíciu medzi domácimi vysokými školami si udržiava aj v slovenskom rebríčku UniRank.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček škôl #rebríček univerzít #Moscow International University Ranking #rebríček VŠ