České univerzity lákajú študentov zo Slovenska

Študenti zo Slovenska často zvažujú vysoké školy v zahraničí. Taký je trend medzi mladými, pretože veľa z nich túži po zahraničnom štúdiu. Slovenskí študenti sa zaujímajú aj o štúdium u našich susedov, v Českej republike.

23.10.2019 14:00
študenti, vysokoškoláci, mladí ľudia Foto:
debata

Ako sa vysporiadať s odlivom študentov do zahraničia? Odchod absolventov stredných škôl na zahraničné univerzity je už dlhodobým problémom. V tejto súvislosti chce Univerzita Komenského v Bratislave zabrániť masívnemu odchodu mladých. Preto sa UK rozhodla, že sa viac zameria práve na stredoškolákov.

Slováci si vyberajú české univerzity, ktoré sú medzi mladými populárne. „České vysoké školy za hranicami dlhodobo lákajú slovenských študentov na moderné internáty a špičkové vybavenie. Stredoškoláci z východného Česka im totiž obdobne utekajú na západ, najmä do Prahy. Slovenskí študenti sa v Českej republike tešia povesti aktívnych a šikovných študentov v porovnaní s domácimi študentmi,“ informuje o tom UK na svojej stránke.

Kým slovenské vysoké školy nemajú takú reklamu, české školy majú výraznejší marketing. „Nemyslíme si, že české školy sú kvalitnejšie. Univerzita Komenského má rovnako kvalitné študijné programy. Niektoré sú lepšie u nás a niektoré zas u susedov. České vysoké školy však dlhodobo viac investujú do marketingu,“ hovorí prorektor UK pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk.

A aké sú teda aktivity spomínanej univerzity, ktorými by chceli osloviť malých? Univerzita sa objaví aj na veľtrhu vzdelávania v Brne. Týmto krokom by chceli prilákať slovenských študentov, ktorých lákajú české univerzity. „Nejde až tak o oslovenie českých študentov, aby prišli študovať k nám. Je to skôr plán strednodobého obdobia. Momentálne by sme však chceli motivovať slovenských študentov rozhliadajúcich sa po štúdiu v Českej republike, aby predsa len zvážili štúdium na Slovensku,“ vysvetľuje Radomír Masaryk. Záujemcov tu oslovujú spoločne s ďalšou špičkovou univerzitou z Bratislavy – Slovenskou technickou univerzitou.

Užitočnou stratégiou je podľa UK aj headhunting stredoškolákov na rozličných medzinárodných a domácich olympiádach. Cieleným oslovovaním víťazov odborných súťaží sa Univerzite Komenského darí motivovať k štúdiu viacerých úspešných študentov. Niektoré fakulty ich prijímajú bez prijímačiek, prípadne im ponúkajú jednorazové štipendium už v prvom semestri.

DOD

Začiatkom novembra si môžu stredoškoláci pozrieť, ako to na UK vyzerá. Deň otvorených dverí im ponúkne celkový prehľad o fungovaní jednotlivých fakúlt. „Univerzita Komenského organizuje tento rok prvýkrát celouniverzitný deň otvorených dverí pre záujemcov zo stredných škôl – 5. novembra 2019. Vďaka spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom budú mať stredoškoláci v ten deň voľno. Pre nerozhodnutých záujemcov budú všetky fakulty poskytovať informácie v hlavnej budove UK na Šafárikovom námestí a tí, ktorí už vedia, o ktorý študijný program majú záujem, sa môžu ísť pozrieť priamo na konkrétnu fakultu.“

„Kvalitnú univerzitu nerobia len kvalitní vedci a pedagógovia, ale aj kvalitní študenti. Práve oni sú hnacím motorom, ktorý posúva celú univerzitu vpred. Som presvedčený, že zvýšenie počtu kvalitných študentov sa časom prejaví aj na ešte kvalitnejšom štúdiu,“ myslí si rektor UK Marek Števček.

Zdroj: UK

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #české univerzity #DOD #UK #slovenské univerzity